Saturday, September 8, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ






ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ, Γιορτές στη Βασιλεύουσα, Πρόλογος Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, Εκδόσεις Αρχονταρίκι, Αθήνα 2012, σσ. 240.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Από τις πιο εξαίρετες εκδόσεις εξ απόψεως εκτυπωτικής καλαισθησίας που έχω δει.

Το έργο κοσμείται με δεκάδες πολύχρωμες φωτογραφίες του κ. Μαγγίνα που διηγούνται με το δικό τους τρόπο "τον καυμό της Ρωμηοσύνης".

Ο Σεβ. συγγραφέας με το βιβλίο αυτό προσπαθεί με μεγάλη επιτυχία να μεταφέρει τον αναγνώστη στον τρόπο που γιορτάζουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανωσύνης.

Πράγματι! Θαυμάζει κανείς την προσήλωση στο τυπικό του Πατριαρχείου που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Μονή και διαπιστώνει με πόση σοβαρότητα και ιεροπρέπεια τελούνται όλα στο Φανάρι.

Το βιβλίο αποκαλύπτει μια άλλη εικόνα του Πατριαρχείου από αυτή που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε ως κοσμικού κέντρου από το οποίο περνούν οι κάθε λογής ισχυροί της γης και ως κέντρο Οικουμενισμού στο οποίο συρρέουν οι κάθε λογής αιρετικοί.

Γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στο Σεβασμιότατο Προικοννήσου επειδή μας “διήνοιξε τους οφθαλμούς του ειδέναι” μια άλλη διάσταση του Πατριαρχείου που δεν είναι ευρέως γνωστή.

Το βιβλίο αφιερώνεται στον Παναγιότατο για την εικοσαετία της πατριαρχίας του, ο οποίος προλογίζει το έργο με σεμνό αλλά θερμό χαιρετισμό.

Το βιβλίο περιέχει ποιήματα του Σεβ. Προικοννήσου καθώς επίσης κείμενα του Παναγιότατου και άλλων ιεραρχών του Θρόνου για την εικοσαετία της Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τη δύναμη του λόγου και τη γλαφυρότητα που χαρακτηρίζει τα κείμενα και τις ομιλίες του Σεβασμιότατου Προικοννήσου.

Στην κατακλείδα κάθε κεφαλαίου αναδημοσιεύει σχετικό απόσπασμα από την “Εκκλησιαστική Αλήθεια” πριν εκατό περίπου χρόνια.

Ετσι ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι δεν άλλαξαν πολλά από εκείνη την εποχή πράγμα που φανερώνει την προσήλωση των Φαναριωτών στην παραδοθείσα τάξη.

Πολύ ωραίο βιβλίο.



No comments:

Post a Comment