Wednesday, September 5, 2012

Ο ΣΕΒ. ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ 31Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ


Ο ΣΕΒ. ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ 31Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:


“Την ανησυχία του για το μέλλον των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή θα καταθέσει τόσο στην 31η Οικουμενική Συνάντηση Επισκόπων όσο και στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος.


Θα θέσει, παράλληλα, το θέμα της καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών των Κερυνειωτών και της βεβήλωσης και της σύλησης των λατρευτικών χώρων, ναών και κοιμητηρίων της κατεχόμενης επαρχίας του.


Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας συμμετέχει στην 31η Οικουμενική Συνάντηση Επισκόπων, η οποία πραγματοποιείται στο Κάιρο από τις 3-7 Σεπτεμβρίου 2012, με θέμα «Συναντείστε το γείτονά μας με Αγάπη» εδράζεται στο λόγο του Κυρίου: «σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδελφούς μου, τα κάνατε για μένα» (Μτ. 25:40).


Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας, η παρουσία του Μητροπολίτη Κυρηνείας στη συνάντηση θεωρείται σημαντική.


«Μπροστά στα δύσκολα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και με την αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ευρώπη, θα πρέπει οι νέοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δραστηριοποιηθούν σε προγράμματα σε όλα τα κοινωνικά και θεσμικά επίπεδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Παράλληλα με τη διεξαγωγή του συνεδρίου όπου θα συζητηθούν η παρούσα θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση, ο Διαθρησκειακός διάλογος, και η αγάπη προς τον πλησίον, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε μοναστήρια, πολιτιστικούς χώρους και στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ.


Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας τόσο στη Συνάντηση των Επισκόπων όσο και στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο θα καταθέσει την ανησυχία του για το μέλλον των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, και θα θέσει το θέμα της καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών των Κερυνειωτών και της βεβήλωσης και της σύλησης των λατρευτικών χώρων, ναών και κοιμητηρίων της κατεχόμενης επαρχίας του.


Τον Οκτώβριο του 2010, ο Μητροπολίτης, ως Αρχιμανδρίτης, εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στην 1η Σύνοδο Επισκόπων Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό.”


Εχουμε πει πολλές φορές - το επαναλαμβάνουμε και τώρα - ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο όταν εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας συμμετέχουν σε διεθνή πολιτικά ή θρησκευτικά φόρα για να κατοχυρώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της θρησκευτικής πίστης.


Και με αιρετικούς και με αλλόθρησκους και με άθεους ακόμη υπάρχει πεδίο συνεργασίας για θέματα φιλανθρωπίας, προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιώματων και της θρησκευτικής ελευθερίας νοουμένου ότι

1.) Δεν υπογράφουν διακηρύξεις και δεν απευθύνουν λόγους οι οποίοι πρσβάλλουν την ορθόδοξη πίστη, και

2.) Νοουμένου ότι δεν προβαίνουν σε οικουμενιστικές ενέργειες όπως συμπροσευχές, κοινές ποιμαντικές παραστάσεις κτλ.


Αλλο να πηγαίνουν οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι για να προωθήσουν τα συμφέροντα του έθνους και να συσκεφθούν για να καταλήξουν σε πρακτικούς τρόπους προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και εντελώς διαφορετικό πράγμα να συμπεριφέρονται προς τους αιρετικούς ως εάν να ήσαν επίσκοποι με χάρη Θεού και Αποστολική διαδοχή.


Η παρουσία του Σεβ. Κυρηνείας στη συνάντηση ελπίζουμε ότι θα κάνει αυτό ακριβώς που αναφέρει η Ανακοίνωση. Θα εκφράσει την ανησυχία για το μέλλον των Χριστιανών της Μέσης Αναντολής, θα προσπαθήσει να δει με ποιους πρακτικούς τρόπους μπορούν να συμβάλουν όλοι για να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι να δώσει λαβή για να πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε οικουμενιστικές ενέργειες.


Να μην παραλείψουμε όμως να σημειώσουμε την πιο ειλικρινή χαρά μας για τη νέα παραδοσιακή εμφάνιση του Σεβ. Κυρηνείας, όπως τον παρουσιάζει η φωτογραφία που προτάσσουμε της ανάρτησης. Ευωδιάζει από ιεροπρέπεια σε αντίθεση με την προηγούμενη του εμφάνιση πριν τη χειροτονία του εις επίσκοπο.


Πολύ χαιρόμαστε για την παραδοσιακή στροφή του Σεβασμιότατου και ελπίζουμε ότι δεν θα μας σκανδαλίσει με οικουμενιστικές ενέργειες κατά την επικείμενη συνάντηση που θα εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Κύπρου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής.


No comments:

Post a Comment