Monday, August 27, 2012

ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΕ ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ


ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΕ ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάζουμε είδηση από τη στήλη “Μικρά και ενοχλητικά” της εφημερίδας “Το Παρόν” που μας προκάλεσε ιδιαίτερη πικρία:

“Στην Ίμβρο βρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για μία σύντομη περιοδεία.

Άλλοι το λένε ''προσκύνημα'', άλλοι θερινή απόδραση. Η ουσία δεν είναι εκεί.

Βλέποντας τις φωτογραφίες από την επίσκεψη εντοπίσαμε πολλούς αρχιερείς (του Οικουμενικού Θρόνου) που φορούσαν τα κοστουμάκια τους και όχι το ράσο.

Αυτή η συνήθεια και η ευκολία να προτιμούν τη γραβάτα και το κοστούμι από το ράσο σχολιάστηκε πολύ αρνητικά εντός και εκτός Ελλάδας.”

Ωστε;!!!

Τόσο πολύ σέβονται οι αρχιερείς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ώστε ακόμη και στην παρουσία του Παναγιότατου, ακόμη και στα εννιάμερα της Παναγίας, σε ένα νησί που φέρει έκδηλα τα στίγματα του μαρτυρίου, θεώρησαν σκόπιμο να ντυθούν σαν καραγκιόζηδες με κοστούμια;

Ο συντάκτης του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Παρόν" αναφέρεται - εικάζουμε - στην παρουσία των ιεραρχών στο χώρο του ναού, επειδή - ως γνωστόν - εκτός του ναού όλοι οι Ορθόδοξοι και μη κληρικοί είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν χωρίς ράσα βάσει νόμου του Κεμάλ Ατατούρκ.

“ΦΤΑΙΝΕ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ;”
____________

Ο εκκλησιαστικός συντάκτης της εφημερίδας “Το Παρόν” θέτει και ένα συμπληρωματικό ερώτημα:

“Επιτέλους αν οι αρχιερείς φορούν τη λαϊκή περιβολή, τους φταίνε μετά κάποιοι αρχιμανδρίτες και απλοί ιερείς που στις διακοπές τους κυκλοφορούσαν δημοσίως με βερμούδες και μπλουζάκια με πολύχρωμες στάμπες”.!!!

Και αυτό λοιπόν ε;!!!

Υπάρχουν ιερείς οι οποίοι κυκλοφορούν με βερμούδες και μπλουζάκια με πολύχρωμες στάμπες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους;

Και ως να μην έφτανε το σοκ από την είδηση ο συντάκτης της εφημερίδας “Το Παρόν” διερωτάται - από σκοπιμότητα ή αφέλεια - αν φταίνε κάποιοι Αρχιμανδρίτες και ιερείς για την αναισχυντία τους.!!!

Ακου ερώτηση.!!!

Ασφαλώς και φταίνε.!

Επειδή ορισμένοι αρχιερείς δεν έχουν καμιά ιεροπρέπεια και προσβάλλουν με την αμφίεσή τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την πίστη μας σημαίνει ότι οι ιερείς πρέπει να ξεγυμνώνονται στις παραλίες και να κυκλοφορούν με παρδαλή αμφίεση;

Είναι σαν να ρωτάμε: Φταίνε οι ιερείς που απατούν την παπαδιά τους αν ο δεσπότης τους είναι διαβεβλημένο πρόσωπο;

Ασφαλώς και φταίνε.

Ο καθένας φταίει γι’ αυτά που κάνει ο ίδιος. Οχι γι’ αυτά που κάνει ο δεσπότης, ο συνεφημέριος ή ο συνάνθρωπός του.

Δυστυχώς η εκκοσμίκευση έχει εισβάλει κατακλυσμικά στην Εκκλησία και την έχει καταστήσει περίγελο στους εχθρούς Της.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πρέπει να επιληφθεί του θέματος της αμφίεσης των κληρικών και της παρουσίας τους στις παραλίες και σε άλλα κοσμικά περιβάλλοντα.

Η εκκοσμίκευση ισοπεδώνει τα πάντα δυναμικά και πρέπει να υπάρξει σθεναρή αντίσταση εναντίον της σε όλα τα επίπεδα.

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
___________

Ας μην απελπιζόμαστε όμως!

Αυτό δεν συμβαίνει παντού. Στην Εκκλησία της Κύπρου λ.χ. στις πλείστες περιπτώσεις γινόμαστε μάρτυρες νέων κληρικών που κυκλοφορούν με παραδοσιακή αμφίεση.

Μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το “Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”, που δείχνουν ότι τόσον ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαίας αλλά και όλοι οι ιερείς που τον περιβάλλουν είναι ντυμένοι με τα ράσα τους και έχουν αψαλίδιστα γένια και μαλλιά.

Εύγε Σεβασμιότατε Ταμασού! Παρόλον ότι προέρχεστε από μοναστήρι που δεν διακρίνεται για την προσήλωσή του στην παράδοση εσείς και οι ιερείς σας υιοθετήσατε παραδοσιακή γραμμή. Ελπίζουμε σε όλους του τομείς. Εκτός από τη δική σας αγαθή προαίρεση πρέπει να αποδώσουμε την εμμονή σας στην Παράδοση της Εκκλησίας μας και στον άγιο Γέροντά σας Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ, Καθηγούμενο της κατεχόμενης Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα.

Σας ευχαριστούμε θερμά επειδή μας εμπνέετε με τη στάση σας.

No comments:

Post a Comment