Sunday, August 5, 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ κ. ΠΑΥΛΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Ο π. Νικόλαος Μανώλης - έγγαμος ιερέας της Θεσσαλονίκης πνευματικός πατέρας αξιόλογης κίνησης νέων - έστειλε επιστολή στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλο αναφορικά με εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει στη Μητρόπολη Κοζάνης για να τιμηθεί η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου.

Στην επιστολή του ο ευλαβής, παραδοσιακός και ομολογητής ιερέας παρεκάλεσε τον Σεβ. Κοζάνης με λόγους λίαν κολακευτικούς - για να τον φιλοτιμήσει ασφαλώς και όχι επειδή πιστεύει στο περιεχόμενό τους, όπως παρατήρησε ο π. Θεόδωρος Ζήσης που σχολίασε την επιστολή του π. Νικόλαου - να ακυρώσει την εκδήλωση τιμής προς την μεταπατερική, νεωτεριστική και οικουμενιστική Θεολογική Ακαδημία του Βόλου.

Συγχαίρουμε τον καλό κληρικό για την παρρησία του και το ομολογιακό του φρόνημα αλλά θα τον παρακαλέσουμε θερμά - όπως και τον π. Θεόδωρο Ζήση - να μην τρέφουν αυταπάτες για τον Σεβασμιότατο Κοζάνης.

Θα αναφέρω δύο παραδείγματα από το βίο και την πολιτεία του εδώ στην Αστόρια της Νέας Υόρκης για αντιληφθούν οι αναγνώστες του ιστολογίου το λόγο για τον οποίο ο Σεβ. Κοζάνης είναι αφερέγγυος και αναξιόπιστος.

Συγκεκριμένα όταν πρωτοήρθε στην Αμερική ως Αρχιμανδρίτης και λειτούργησε στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας έκανε κήρυγμα στο οποίο είπε - ούτε λίγο ούτε πολύ - ότι δεν λειτούργησε ποτέ τόσο ωραία και τόσο κατανυκτικά όσο με τη φραγκοχορωδία της Αγίας Αικατερίνης.!!!

Θα πείτε ίσως ότι αυτό δείχνει πόσο νεωτεριστής είναι. Λάθος θα απαντήσω. Αυτό δείχνει πόσο αφερέγγυος είναι! Λίγα χρόνια αργότερα κατακεραύνωνε τη φραγκοχορωδία της Αγίας Αικατερίνης την ώρα του κηρύγματος που έκανε στον ίδιο ναό και μάλιστα με πολύ σκληρές εκφράσεις!!!

Βγάλε άκρη - αν θέλεις - με τον Σεβασμιότατο!

Αντιλαμβάνεστε το λόγο που κανείς δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά στην Εκκλησία της Αμερικής.

Ενα δεύτερο παράδειγμα. Οταν τον κάλυπτε και τον στήριζε ο αείμνηστος Αμερικής Ιάκωβος, ο Σεβ. Κοζάνης τον αποκαλούσε ο “Γέροντας”.

Οταν όμως ενθρονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας, ο οποίος συγκρούστηκε με τον αείμνηστο Ιάκωβο και το περιβάλλον του και επειδή ο τότε π. Παύλος (και νυν Κοζάνης) ήλπιζε ότι ο Σπυρίδωνας θα τον χειροτονούσε βοηθό επίσκοπο αποκαλούσε τον μακαριστό Ιάκωβο “ο Γέρος”!

Οταν όμως και πάλιν ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και ο Ιάκωβος απέκτησε και πάλιν κύρος και δύναμη ο π. Παύλος άρχισε και πάλιν να τον αποκαλεί “ο Γέροντας” κοκ.!!!

Τώρα διοργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει την Ακαδημία του Βόλου.

Πολύ καλά έκαναν οι π. Νικόλαος Μανώλης και π. Θεόδωρος Ζήσης να τον στηλιτεύουν για το ατόπημα και για τη συνεργασία του με τον γνωστό οικουμενιστή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου πλην όμως ας μην τρέφουν αυταπάτες.

Τα κριτήρια των αποφάσεων του Σεβ. Κοζάνης δεν είναι καθόλου θεολογικά. Ούτε ξέρει άλλωστε ούτε ενδιαφέρεται για τη θεολογία. Απλά προσπαθεί να ικανοποιήσει τον Σεβ. Δημητριάδος στην ομάδα του οποίου είναι ενταγμένος. Ούτε μεταπατερικός, ούτε αντιμεταπατερικός ιεράρχης είναι. Απλά ένας κούφος άνθρωπος που βλέπει το επισκοπικό αξίωμα ως εξέδρα προσωπικού κύρους και τίποτε άλλο. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε περίπτωση - όπως αποδείχτηκε άλλωστε στην πράξη - είτε να ακυρώσει την εκδήλωση υπέρ της Ακαδημίας, είτε να ενσκύψει ουσιαστικά στα θεολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την Ακαδημία.

5 comments:

  1. Η επιστολή υπάρχει πουθενά δημοσιευμένη;

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Θα ήθελα να σας πω ότι επειδή αναφέρεται το άρθρο σας σε ενεστώτα χρόνο και μέλλοντα, υποθέτω δεν προσέξατε πως η συγκεκριμένη ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση έγινε την ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Απριλίου 2011, και αφορούσε γεγονός και επιστολή μου εκείνης της περιόδου. Φυσικά εις επικύρωσιν της προβλέψεώς σας, δεν εισακούσθην υπό του Σεβασμιωτάτου.

    ReplyDelete
  3. Η ημερομηνία της ομιλίας και της εκδήλωσης δεν έχουν ουσιαστική σημασία.

    Αυτό που μετρά είναι το ήθος του Αγίου Κοζάνης.

    Οπως θα διαπιστώσατε δεν εισάκουσε την παράκλησή σας. Ούτε υπήρχε περίπτωση να την εισακούσει για τους λόγους που εξέθεσα.

    Πιστέψετε με γνωρίζω καλώς τον Σεβασμιότατο.

    ReplyDelete
  4. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΓΝΩΣΘΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΗΡΤΗΣΑ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ

    ReplyDelete
  5. Πολύ σωστά τα λέτε. Ευτυχώς, ο Κύριος οικονόμησε και από τη στιγμή που Πρωτοψάλτης έγινε ο Κυριάκος Ψωμάς, με δική του παραίνεση και επιμονή, έπαψε να λειτουργεί η φραγκοχορωδία τα τελευταία χρόνια και στη θέση της στην νότια κόγχη του ναού που θα γίνει παρεκκλήσιο θα τοποθετηθεί αντίγραφο της Παναγίας της Κουκουζέλισσας. Έτσι σήμερα υπάρχει μόνο χορός ιεροψαλτών με βυαζντινους ύμνους στα ελληνικά και κατανυκτική ανάγνωση.

    ReplyDelete