Tuesday, August 7, 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ, Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ, Ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ρεπορτάζ του κ. Λουκά Παναγιώτου που επιγράφει: “Αν ζούσε ο Μακάριος θα απέσυρε την παραχώρηση της Ομοσπονδίας»:


“Στην ιδιότυπη διελκυστίνδα που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο σε σχέση με το αν ο Εθνάρχης Μακάριος απεδέχθη ή όχι την «διζωνική ομοσπονδία» παρενέβη με σημερινές δηλώσεις του και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.


Το όλο θέμα προέκυψε ύστερα από όσα τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην ομιλία του, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη γετέτειρα του Μακαρίου Παναγιά την Παρασκευή 3 Αυγούστου και τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τα κόμματα του κέντρου ως «παραμόρφωση της αλήθειας και αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας».


Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τονίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ουδέποτε απεδέχθη την ορολογία της «διζωνικής» ομοσπονδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «άλλη είναι η ομοσπονδία του Μακαρίου και άλλη είναι η ομοσπονδία που διαπραγματεύτηκαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις».


Παράλληλα προχωρά ένα βήμα παραπέρα για να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει «καμία σχέση εκείνων που επεθύμει ο Μακάριος με αυτό που συζητούν σήμερα».


Ο Αρχιεπίσκοπος επικαλούμενος την τελευταία ομιλία του Εθνάρχη Μακαρίου στις 20 Ιουλίου 1977, στον Προμαχώνα στην Λευκωσία, όπου είχε διαβλέψει την Τούρκικη αδιαλλαξία και την συμπεριφορά της Άγκυρας, επεσήμανε ότι «αν ο Μακάριος ζούσε ακόμα λίγο καιρό, όχι χρόνια πολλά, την ομοσπονδία θα την έπαιρνε πίσω. Θα απέσυρε την παραχώρηση της Ομοσπονδίας που αποδέχθηκε».


«Με βάση τη συμφωνία κορυφής του 1977, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επεδίωκε την ελεύθερη εγκατάσταση, διακίνηση και το δικαίωμα περιουσίας σε όλη την επικράτεια», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αμέσως μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Στατός – Άγιος Φώτιος, στο οποίο προέστη.


Ανέφερε ακόμη ότι «τότε δεν υπήρχαν έποικοι και ο Μακάριος ποτέ δεν μίλησε για διπεριφερειακή ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία που συμφώνησε ο Μακάριος ήταν δικοινοτική, όπως έλεγε και δημόσια ο ίδιος προτιμούσε μια πολυπεριφερειακή Ομοσπονδία. Καμία σχέση δεν έχει εκείνο που επιθυμούσε ο Μακάριος με αυτό που συζητούν σήμερα».


Ο Μακαριώτατος πρόσθεσε τέλος «αν ζούσε σήμερα ο Μακάριος, η συμβουλή που θα έδινε θα ήταν η Κύπρος να είναι όπως οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανατοποθετώντας το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής. Θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα της σωστής λύσης, ότι δηλαδή η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ζητά τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από τα σπίτια μας και τους τάφους των προγόνων μας» κατέληξε."


Εμείς πάντως ομολογούμε ότι δεν γνωρίζουμε τι θα έκανε ο Μακάριος ή οιοσδήποτε άλλος κεκοιμημένος πατέρας ή αδελφός μας αν ζούσε σήμερα.


Αυτό που ξέρουμε όμως - και το ξερουμε πάρα πολύ καλά - είναι τι πρέπει να κάνουμε σήμερα που έχουμε διαπιστώσει ότι το καθεστώς της Διζωνικής Διπεριφερειακής Ομοσπονδίας των Συμφωνιών Μακαρίου - Ντεκτάς του 1977 σημαίνει στην πράξη διχοτόμηση και τουρκοποίηση της πατρίδας μας.


Αντί λοιπόν να χάνουμε την ώρα μας να συζητούμε υποθετικά ερωτήματα για το τι θα έκανε ο αείμνηστος Μακάριος ή οιοσδήποτε άλλος ιστορικός ηγέτης της Κύπρου, είναι επιβεβλημένο όλοι οι Ελληνες της Κύπρου να αποφασίσουμε να αποσύρουμε την ομοσπονδία από το τραπέζι των συνομιλιών.


Αντί αυτής ας οριοθετήσουμε κόκκινη γραμμή υποχωρήσεων τη βελτιωμένη Ζυρίχη που πρότεινε ο Μακάριος με τα 13 σημεία αναθεώρησης του Συντάγματος της Ζυρίχης το 1963, επειδή οι προτάσεις εκείνες αναιρούν τον διχοτομικό χαρακτήρα των προνοιών του Συντάγματος των συμφωνιών της Ζυρίχης και προσφέρουν τη δυνατότητα να συγκροτηθεί ενιαίο αληθινά ανεξάρτητο λειτουργικό κράτος.

No comments:

Post a Comment