Saturday, August 4, 2012

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ


ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Παρακολουθούμε με ασυγκράτητη αγωνία και βαθύτατη θλίψη την τύχη των χριστιανών αδελφών μας στη Συρία, οι οποίοι μέρα με τη μέρα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα που κατοικούν από αιώνες (Δαμασκό, Χομς, Χαλέπι), γίνονται ανελέητος στόχος των Ισλαμιστών.


Διαβάζουμε σχετικά στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ρεπορτάζ από την εφημερίδα “Τα Νέα”:

“Για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των αντικαθεστωτικών ανταρτών ξέσπασαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στις παρυφές δύο χριστιανικών συνοικιών της Δαμασκού, της Μπαμπ Τουμά και της Μπαμπ Σαρκί.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της χριστιανικής κοινότητας είχε προσπαθήσει να μείνει έξω από τη σύγκρουση.


Μειονότητα (υπολογίζονται 8%-12% του συνολικού πληθυσμού), οι χριστιανοί της Συρίας συγκεντρώθηκαν γύρω από έναν πυρήνα αλεβιτών, μια αίρεση του Ισλάμ στην οποία ανήκει η οικογένεια Ασαντ και πολλοί από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Γι' αυτό, τόσο ο Χαφέζ αλ Ασαντ όσο και ο γιος του Μπασάρ πάντα στηρίζονταν στις μειονότητες.

Επειτα από 17 μήνες βίας, πολλοί σύροι χριστιανοί φοβούνται να συνδέουν το μέλλον τους με την οικογένεια Ασαντ καθώς γίνεται όλο και πιο έντονη η προοπτική ανατροπής της από μια πολυκομματική μεταβατική κυβέρνηση. Οι 12 χριστιανικές ενορίες στη χώρα - άλλες ορθόδοξες, άλλες καθολικές - φοβούνται μεταξύ άλλων την ενίσχυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την παρουσία της σε μελλοντικές κυβερνήσεις.

Ο επικεφαλής της συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιγνάτιος Ζακά Ιβάς είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η εξέγερση υποκινήθηκε από εξωτερικές δυνάμεις και όχι από μέλη της συριακής κοινωνίας», προκαλώντας πολλές αντιδράσεις μεταξύ των εξεγερμένων. Στη Χομς μερικοί κληρικοί έχουν καταγγείλει ήδη «κυνήγι χριστιανών» από σαλαφιστές, ακραίους ισλαμιστές δηλαδή, που εντάσσονται μαζικά στις τάξεις των ανταρτών».


Μακάρι να μπορούσαμε να προσφέρουμε στους χριστιανούς αδελφούς μας της Συρίας κάτι περισσότερο από τη συναντίληψη, τις προσευχές και την αγωνία μας.


Οι λεγόμενοι "Διαθρησκειακοί διάλογοι", που πραγματοποιούν οι Οικουμενιστές με τους εκπροπώπους του Ισλάμ, έχουν αποδειχτεί στην πράξη, όχι μόνον ανίσχυροι να προσφέρουν έστω και την πιο ελάχιστη βοήθεια, αλλά κυριολεκτικά φαιδροί.


Δυστυχώς αδυνατούμε εντελώς να προσφέρουμε πρακτική βοήθεια στους χριστιανούς αδελφούς μας της Συρίας. Περιοριζόμαστε μόνο να καταγράφουμε την αγωνία μας και να παρακαλούμε τον Κύριο στις αμαρτωλές προσευχές μας να τους ενισχύει, να τους διαφυλάττει και να τους δίνει κουράγιο και δύναμη στις φοβερές στιγμές που περνούν.


Οπως εξελίσσονται τα πράγματα η τύχη των χριστιανών της Συρίας φαίνεται δυστυχώς προδιεγεγραμμένη ασχέτως της έκβασης της διαμάχης.


Ολα δείχνουν ότι οι χριστιανοί της Συρίας θα έχουν την τύχη των χριστιανών του Ιράκ και της Αιγύπτου οι οποίοι μαζικά δολοφονούνται και καταδιώκονται παντοιοτρόπως ώστε εξαναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες για να γλυτώσουν από τη δολοφονική μανία των Ισλαμιστών.


Η αγωνία στο πρόσωπο των μικρών παιδιών που τρέχουν αλαφιασμένα να διασωθούν από τις συγκρούσεις, στη φωτογραφία που προτάσσεται της ανάρτησης, είναι εκφραστική της απόγνωσης και του φόβου των αδελφών μας χριστιανών της Συρίας.

No comments:

Post a Comment