Saturday, July 7, 2012

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ CERN


ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣMΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ CERN


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ την κατακλυσμιαία εμπλοκή θρησκευτικών παραγόντων - επισκόπων, άλλων κληρικών αλλά και θεολόγων - αναφορικά με το πείραμα CERN.


Δεν κατανοώ καθόλου το λόγο της εκδήλωσης του τόσου ενδιαφέροντος.


Το πείραμα παρουσιάζει τρομακτικό ενδιαφέρον από επιστημονικής σκοπιάς, αλλά από εκεί και πέραν δεν κατανοώ πώς αφορά άμεσα την Εκκλησία και τη θεολογία για να παρατηρείται αυτή η τεράστια εμπλοκή εκπροσώπων τους στη συζήτηση.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ CERN

_______________


Δηλαδή τι είναι που φοβόμαστε;


Οτι το πείραμα θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει Θεός;


Με συγχωρείτε, πατέρες και αδελφοί, αλλά αν ο Θεός που πιστεύουμε μπορεί να επαληθευθεί ή να διαψευσθεί πειραματικά καλά κάνουμε να ανησυχήσουμε για το είδος της πίστης που έχουμε.


Οχι για τα επιστημονικά πειράματα.


Ο Θεός είναι “άκτιστος” (δηλαδή αδημιούργητος) εμείς “κτίσματα” (δηλαδή δημιουργήματα). Η Επιστήμη εξετάζει τους νόμους που διέπουν τα "κτίσματα". Οχι τον Δημιουργό.


ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

_____________


Εξετάζει τα πράγματα με τη μαθηματική επιστήμη, με την παρατήρηση και με το πείραμα.


Δεν κατανοώ ποσώς τον φόβο όσων χριστιανών νομίζουν ότι υπάρχει ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ επιστημονική θεωρία που μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού ή να καταργήσει την πίστη.


Η πίστη δεν είναι μεν παράλογη είναι όμως οπωσδήποτε υπέρλογη.


Ούτε με το μικροσκόπιο διακρίνεται, ούτε με το τηλεσκόπιο εντοπίζεται, ούτε πειραματικά ελέγχεται ακριβής ή ανακριβής, ούτε με τα μαθηματικά είναι δυνατόν να αποδειχθεί.


Ας αφήσουμε λοιπόν τους επιστήμονες - ως ειδικούς - να κάνουν τα πειράματα που νομίζουν ότι είναι χρήσιμα για να αποδείξουν κάποιες επιστημονικές θεωρίες και αφού οι ειδικοί καταλήξουν σε ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα, τότε ασφαλώς είναι δουλειά της Θεολογίας και της Εκκλησίας να τα αξιολογήσουν από θεολογικής σκοπιάς.


Προς τι η αγωνία και η επιθετικότητα έναντι των επιστημονικών ερευνών;


ΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

_________


Βεβαίως ορισμένοι επιστήμονες είναι άθεοι και ορισμένοι μάλιστα από αυτούς μαχητικοί άθεοι.


Ας μην ξεχνούμε όμως ότι πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες είναι πολύ πιστοί άνθρωποι και είναι στρατευμένοι στην απολογητική της Εκκλησίας.


Επομένως ούτε απόδειξη ότι υπάρχει Θεός, ούτε ότι δεν υπάρχει θα μας δώσει ποτέ η επιστήμη, όπως δεν θα μας δώσει η πίστη ή η αθεία των επιστημόνων.


Υπήρξαν, υπάρχουν και είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον πιστοί και άπιστοι επιστήμονες.


ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΣΟΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

________________


Οταν ακούω κληρικούς - όπως λ.χ. τον Αγιο Μεσογαίας - να εκφράζουν γνώμη για επιστημονικά θέματα νιώθω ανάπαυση από τη σκοπιά ότι τουλάχιστον ξέρουν για ποια θέματα μιλούν. Το ίδιο ισχύει για άλλους κληρικούς όπως τον Αγιο Πάφου και πολλούς άλλους που προέρχονται από το χώρο των θετικών επιστημών.


Οι υπόλοιποι που στερούμαστε αυτών των γνώσεων για ποιο λόγο σπεύδουμε να εκφράσουμε γνώμη για θέματα τα οποία εξ ορισμού αγνοούμε;


ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

____________


Αν ο λόγος της σπουδής μας αφορά την ανησυχία μας ότι το πείραμα CERN θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει Θεός ή ότι η Αγία Γραφή είναι αναξιόπιστη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.


Ο Θεός, τα μυστήρια της Εκκλησίας, η πίστη, το σωτηριώδες μήνυμα της Αγίας Γραφής κτλ. δεν κινδυνεύουν ποσώς από κανένα πείραμα οποιουδήποτε επιστήμονα.


Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε ότι θα γίνουν ποτέ η πραγματική αιτία για τη μεταστροφή ανθρώπων στην πίστη.


Η ΠΙΣΤΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ!

__________


Αλλού κρίνεται η μάχη της πίστεως.


Εντός ημών βρίσκεται η Βασιλεία των Ουρανών.


Ούτε στην κβαντομηχανική, ούτε στη θεωρία της εξελίξεως, ούτε στο πείραμα CERN, ούτε στη θεωρία της σχετικότητας, κτλ..


Ολες οι πιο πάνω επιστημονικές θεωρίες ή οι νόμοι της επιστήμης αφορούν τον τρόπο που λειτουργούν τα φυσικά φαινόμενα.


Δεν προσδιορίζουν τη φύση του Δημιουργού, ούτε και αναλύουν - ή μπορούν ποτέ να αναλύσουν - τις σωτηριώδεις ενέργειες του Θεού στον κόσμο.


Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

__________


Μου επιτρέπετε μια προσωπική μαρτυρία για το θέμα;


Η μεγαλύτερη απόδειξη για μένα ότι υπάρχει Θεός είναι οι άγιοι άνθρωποι που γνώρισα, όπως ο Γέροντας Πορφύριος, ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, ο Γέροντας Παίσιος, ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, ο Γέροντας Αθανάσιος του Σταυροβουνιού, ο Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης, ο π. Ευθύμιος της Καλύβης της Αναστάσεως στην Καψάλα του Αγίου Ορους, ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος, ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, ο Γέρο Παναγής της Λύσης κτλ.


Και οι σοβαρότερες αμφιβολίες μου για την πίστη προέρχονται καταρχήν και κυρίως από την προσωπική μου αποτυχία να αγαπήσω το Χριστό και από την διαπίστωση της αποτυχίας άλλων πατέρων και αδελφών μου εν Χριστώ που επίσης δεν φαίνεται να κατορθώνουν να ζουν αυθεντικά το Ευαγγέλιο.


Oσο για το πείραμα CERN αφήστε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους και μην ανησυχείτε: Ο Θεός δεν είναι "το κινδυνευόμενον" εξαιτίας του πειράματος.


Ο π. ΣΥΜΕΩΝ ΚΡΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΙΟΥΛΙΑ

___________


Οταν πριν είκοσι περίπου χρόνια ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Κραγιόπουλος επισκεπτόταν την Κύπρο - κατόπιν προσκλήσεως του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι Φίλοι του Αγίου Ορους” - ο νεώτερος αδελφός μου - είναι κληρικός - τον προσκάλεσε στο σπίτι του για φαγητό.


Γι’ αυτό και προετοίμασε τη μεγάλη του κόρη που ήταν τότε 2 - 3 χρόνων για το γεγονός. "Ιουλίτσα μου", της είπε, "ο π. Συμεών θα έρθει σήμερα στο σπίτι μας να φάμε."


Για να πάρει από το μικρό κοριτσάκι την εξής απίστευτη απάντηση:


- "Είναι αυτός που πήρε στά χέρια του τον Χριστούλη όταν ήταν μικρό παιδάκι;"


Είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε τι έγινε! Εκείνες τς μέρες της διηγήθηκαν την ιστορία της Υπαπαντής του Κυρίου και η μικρή Ιουλίτσα πίστεψε τόσο απόλυτα και χωρίς κρατούμενα το γεγονός, ώστε ανέμενε ότι ο Θεοδόχος Συμεών θα ήταν ο συνδαιτημόνας τους στο τραπέζι.!!!


Εχουμε την πίστη των μικρών παιδιών;


(Μιλώ για τον εαυτό μου). Ούτε για ανέκδοτο.!


Αφού λοιπόν δεν έχουμε την πίστη των μικρών παιδιών ας μην ανησυχούμε για το πείραμα CERN που δεν πρόκειται να μας κάνει ούτε πιστούς, ούτε άπιστους.

No comments:

Post a Comment