Friday, July 27, 2012

Ο ΑΡΧΙΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ














Ο ΣΟΦΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΡΧΙΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Λαμπρός κληρικός, εξαίρετος θεολόγος, ασκητικός Γέροντας, πνευματικός πατέρας χιλιάδων πιστών, ένας συνετός ιερομόναχος που τιμά με τον ένθεο βίο, την Χριστομίμητη πολιτεία του και τους ακατάβλητους αγώνες του το Αγιον Ορος και το μοναχικό πολίτευμα.

Για μια ακόμη φορά δίνει το παρόν του στις μάχες της Εκκλησίας και του ευλογημένου μας Γένους εναντίον των αθέων και των Εκκλησιομάχων και - με τη γνωστή νηφαλιότητα και μετριοπάθεια που τον διακρίνουν - δείχνει το αδιέξοδο της τακτικής όσων πρωτοστατούν να εξοβελιστούν τα θρησκευτικά από τα σχολεία ή και όσους ζήλωσαν "Ηροστράτειο δόξα" και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αλλοτριώσουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα τους.

Δεν κατονομάζει μεν ο σεβαστός Αγιος Καθηγούμενος τους πρωταθλητές της ασέβειας - αντιλαμβανόμαστε ότι είναι από πολλές απόψεις λεπτή η θέση του - αλλά δεν παραλείπει να επιστήσει την προσοχή των εκκλησιαστικών και πολιτικών ηγετών για τα νέα καταχθόνια σχέδια που εξυφαίνονται κατά του μαθήματος των θρησκευτικών.

Μετά την κοίμηση του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος είναι η πιο αξιόπιστη φωνή της Εκκλησίας για τα θέματα της παραδόσεως της πίστης μας ένα ρόλο - σταυρό που σηκώνει πολλές φορές μόνος παρόλες τις συνεχείς σοβαρές ασθένειες που τον ταλαιπωρούν από δεκαετίες και παρόλες τις αήθεις ή και συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται από "φίλους" και εχθρούς.

Είναι πραγματική ευλογία να γνωρίζει κάποιος τον π. Γεώργιο και να έχει παρακολουθήσει από κοντά το έργο και τους αγώνες του σε όλους του τομείς που αφορούν την πίστη μας.

Ο Θεός να του δίνει δύναμη φωτισμό και χρόνια επειδή πραγματικά τον χρειαζόμαστε.

Στο υπόμνημα - επιστολή του για τον μάθημα των θρησκευτικών και το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα θρησκευτικά δεν διαστάζει να το χαρακτηρίσει ως μάθημα πανθρησκείας, Οικουμενισμού και συγκρητισμού.

Μακάρι οι σοφές υποδείξεις του σοφού Γέροντα να γίνουν οδηγός και χάρτης πορείας των επαιόντων για να ανακόψουν - έστω και την δωδεκάτη παρά ένα - τα καταχθόνια σχέδια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του στενού συνεργάτη του κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου και των ΚΑΙΡΟΣσκόπων του, οι οποίοι βέβαια δεν μας ξεγελούν με τα άσφαιρα πυρά που έρριξε σήμερα κατά της Οθωμανολάγνας κυρίας Ρεπούση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Αν πίστευε - έστω και εκ του μακρόθεν - ότι η κυρία Ρεπούση δεν έχει δικαίωμα να καταργήσει τον εκκλησιασμό των μαθητών πολλώ μάλλον έπρεπε να ανησυχήσει επειδή ο στενός συνεργάτης του κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου προσπαθεί με τους ΚΑΙΡΟΣκόπους του να αλλοτριώσει το μάθημα των θρησκευτικών και επιδιώκει να το καταστήσει θρησκειολογικό, συγκρητιστικό και οικουμενιστικό.

Ακολουθεί το εμπεριστατωμένο κείμενο του π. Γεώργιου που βάζει τα πράγματα στη θέση τους αναφορικά με την προσπάθεια του δίδυμου Αρχιεπισκόπου - Γιαγκάζογλου να εκπορθήσουν την ορθόδοξη κατήχηση των Ελληνόπουλων κατά σαφή παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος.

*****

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

(ΜΕΡΟΣ Α΄)

Τοῦ Καθηγουμένου τῆς Ἱ. Μ. Γρηγορίου Ἁγίου Ὄρους
Ἀρχιμανδρίτη Γεωργίου (Καψάνη)
=================

Ἡ πιλοτικὴ ἐφαρμογὴ τοῦ νέου Προγράμματος Σπουδῶν γιὰ τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν κατὰ τὸ σχολικὸ ἔτος 2011-2012 δημιουργεῖ δικαιολογημένα ἀντιδράσεις.

Τὸ νέο μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν δὲν ἔχει πιὰ Ὀρθόδοξο Χριστιανικὸ χαρακτήρα, δὲν βοηθεῖ τοὺς μαθητὰς νὰ γνωρίσουν τὴν Χριστιανική τους Πίστι, δὲν οἰκοδομεῖ τὴν θρησκευτική, τὴν ἐθνικὴ καὶ τὴν πολιτισμικὴ ταυτότητα τῶν ἑλληνοπαίδων.

Θεολόγοι καὶ ἄλλοι ἐπιστήμονες, ποὺ ἐκπροσωποῦν θεολογικοὺς καὶ ἐκπαιδευτικοὺς φορεῖς, ἀγωνιοῦν καὶ διαμαρτύρονται ἐπὶ δεκαετίες τόσο γιὰ τὴν ἐνδεχόμενη κατάργηση τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν στὴν δημόσια ἐκπαίδευση ὅσο καὶ γιὰ τὴν μετατροπή του σὲ θρησκειολογικό. Ὑπάρχουν θαυμάσιες καὶ ἐμπεριστατωμένες ἀναλύσεις.

Γιὰ τὸ ἴδιο θέμα καὶ ἡ Ἱερὰ Κοινότης τοῦ Ἁγίου Ὄρους ἐκφράζουσα τὴν διαχρονικὴ αὐτοσυνειδησία τοῦ ἑλληνορθοδόξου Γένους μας, διαμαρτυρήθηκε μὲ ἐπιστολή της (28/12/2010-10/1/2011) πρὸς τὴν τότε Ὑπουργὸ Παιδείας καὶ ἐτόνισε ὅτι τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν δὲν πρέπει νὰ ἀποκτήση χαρακτήρα διαθρησκευτικό, ἀλλὰ νὰ ἔχη χαρακτήρα Ὀρθόδοξο.

(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment