Thursday, July 12, 2012

ΤΟ ΔΟΥΛΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


ΤΟ ΔΟΥΛΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Οι αναλύσεις του έγκυρου αναλυτή κ. Γ. Παπαθανασόπουλου είναι πάντοτε “to the point”, όπως λένε οι Αμερικανοί. Οχι μόνον έχει ακριβή ενημέρωση για τα θέματα που αναλύει, αλλά και δεν διστάζει να μιλά πάντοτε επί της ουσίας και λέγει με ευπρέπεια και νηφαλιότητα - αλλά ευθαρσώς - τι δέον γενέσθαι.


Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για την προσπάθεια μετατροπής του Ορθόδοξου κατηχητικού μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό πολυπολιτισμικό;


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑΣ

__________


Η αλήθεια είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι η πηγή της κακοδαιμονίας των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων και ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις φανερά και υπογείως τον στενό συνεργάτη του - τον και προσφυώς αποκαλούμενον “κακό δαίμονα” του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών - κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου για να ξεθεμελιώσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.


Ο κ. Παπαθανασόπουλος καλεί τη Σύνοδο να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει απόφαση για το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τα αναστήματα που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την Αρχιεπισκοπική αυθαιρεσία.


ΤΟ ΔΟΥΛΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

________


Ποτέ μου δεν κατάλαβα το δουλικό φρόνημα των Μητροπολιτών έναντι του Αρχιεπισκόπου - του κάθε Αρχιεπισκόπου εννοώ.


Από τη στιγμή που ένα επίσκοπος εκλεγεί και ενθρονισθεί καθίσταται ισόβιος Μητροπολίτης.


Ποιο λόγο έχει να πατά τη συνείδησή του και να ρυμουλκείται από τις μη κατά Θεόν επιθυμίες και τους αντιευαγγελικούς ετσιθελισμούς του οποιουδήποτε Αρχιεπισκόπου;


Οταν μιλάμε για την κακώς νοούμενη πειθαρχία των βουλευτών μπορούμε σε κάποιο βαθμό να κατανοήσουμε το δουλικό τους φρόνημα επειδή ο αρχηγός του κάθε κόμματος μπορεί να τον κόψει από τη λίστα των υπουργών ή των υποψήφιων βουλευτών.


Αλλά ο Μητροπολίτης; Ποιο λόγο έχει να σκύβει το κεφάλι με τόσο ατιμωτικό τρόπο έναντι του Αρχιεπισκόπου;


Είναι κυριολεκτικά τραγικό αυτό που συνέβηκε αυτές τις μέρες στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.


ΑΝΙΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

_________


Ο μεν ανεκδιήγητος Μεσσηνίας και η κουστωδία των άλλων Οικουμενιστών επανήλθαν με τη σύμφωνη(;) γνώμη των συνοδικών Μητροπολιτών στους διαλόγους, ενώ η συζήτηση για τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών παρεπέμφθη στις “Ελληνικές καλένδες” διότι έτσι μεθόδευσε τα πράγματα ο Αρχιεπίσκοπος.


Και οι άγιοι αρχιερείς που συγκροτούσαν την Διαρκή Ιερά Σύνοδο;


Μούγγα.!


Αν είπαν κάτι το είπαν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερους τόνους χωρίς καμιά διάθεση να συγκρουστούν με τον Αρχιεπίσκοπο.


Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι με στρατηγούς λαγωούς δεν ευοδούνται ποτέ οι αγώνες.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο το κ. Παπαθανασόπουλου που μας έδωσε αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΙΩΠΑ....


Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

==============


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις της για τον μήνα Ιούλιο χωρίς να συζητήσει το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Κύκλοι των Συνδέσμων και των Ενώσεων θεολόγων εξέφρασαν τη δυσφορία και την απογοήτευση τους για την εξέλιξη. Όπως μας είπαν περίμεναν ότι η ΔΙΣ θα το συζητούσε, αφού Συνοδικοί Αρχιερείς, μιλώντας με τους εκπροσώπους τους, το είχαν χαρακτηρίσει επείγον και σοβαρό.


Οπως είναι τα πράγματα η συζήτηση στη ΔΙΣ για το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να γίνει πριν από τον προσεχή Οκτώβριο.


Οι συνεδριάσεις του Αυγούστου είναι τυπικές και από 1ης Σεπτεμβρίου η ΔΙΣ θα συνεδριάζει με την νέα της σύνθεση*. Ώσπου να ενημερωθούν για το θέμα οι νέοι Συνοδικοί θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας.


Συνοδικός Μητροπολίτης μας σημείωσε ότι η εντύπωση του είναι πως ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν θέλησε να συζητηθεί στην παρούσα ΔΙΣ το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αναβολή, πρόσθεσε. Ο φάκελος που έχει σχηματισθεί στην Ιερά Σύνοδο είναι ογκώδης και πλήρης. Υπάρχουν το Υπόμνημα της Επιτροπής εκπόνησης του νέου προγράμματος σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου, ο σχετικός Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό, Υπομνήματα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και τοπικών Συνδέσμων Θεολόγων, επιστολές Αρχιερέων, άρθρα που κατατέθηκαν στην Αρχιγραμματεια της Ιεράς Συνόδου και ετέθησαν υπόψη του Αρχιεπισκόπου.


Επίσης υπήρξαν συζητήσεις του Αρχιεπισκόπου και του Αρχιγραμματέως με τον κ. Γιαγκάζογλου και άλλα μέλη της Επιτροπής, αλλά και με άλλους θεολόγους. Ακόμη υπήρξε σχετική εισήγηση του Συνοδικού Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. Αυτή όλη η προεργασία της συζήτησης πάει χαμένη και πρέπει η ΔΙΣ, με τη νέα της σύνθεση, να αρχίσει από την αρχή την εξέταση του θέματος.


Οι θεολόγοι νιώθουν απογοήτευση γιατί περίμεναν η ΔΙΣ, να αποφαινόταν άμεσα, και δημόσια, με γενναιότητα και εμπεριστατωμένα, για το πώς θέλει την θρησκευτική εκπαίδευση.


Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει εκφραστεί, αλλά είναι γνωστή η σχέση του με την ομάδα της «Σύναξης» και την πνευματικά συγγενή της, των μεταπατερικών και μετανεωτερικών θεολόγων.


1 comment:

  1. Το να είναι δούλοι του Αρχιεπισκόπου μικρό το κακό. Το να είναι όμως κάποιοι δούλοι των παθών τους , και δη της κενοδοξίας, της φιλαρχίας, της κολακείας, της φιλοπρωτίας, της υπερηφανείας, της υποκρισίας, του ψεύδους, της αδικίας, της προσωποληψίας της ανθρωπαρεσκείας, του οικουμενισμού, ή φορέας μυρίων όσων συμπλεγμάτων, εκεί όντως είναι μέγα πρόβλημα. Αλλά και πάλι το να είναι ένας επίσκοπος αμαρτωλός μικρό το κακό. Το να είναι όμως ανώριμος (επειδή βασικά δεν έχει ιδρώσει στη ζωή του εννοείται) αλλοίμονο στα λογικά του πρόβατα.

    ReplyDelete