Tuesday, July 10, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ Η 41η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ Η 41η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου είναι η σφυρηλάτηση της ενότητας της ομογένειας και της Εκκλησίας και η ειρηνική της πορεία μεταξύ των συμπληγάδων των συνεχών πειρασμών που ορθώνουν το ανάστημά τους στο δρόμο Της.


Ο Αρχιεπίκοπος Δημήτριος έχει τη σοφία - αλλά και το ηγετικό ανάστημα - να επιτελεί το χρέος του χωρίς τυμπανοκρουσίες και θόρυβο.


Βλέπει πολύ μακριά όταν προγραμματίζει γι’ αυτό και σπάνια καταλαμβάνεται από εκπλήξεις.


Οταν ήρθε στην Αμερική πριν χρόνια - μετά την τριετή θυελλώδη αρχιεπισκοπεία του προκατόχου του - οι στενότεροι συνεργάτες του τον έβλεπαν καχύποπτα.


Ο Σεβασμιότατος όμως κατόρθωσε να τους κερδίσει με την ταπείνωση, το ήθος, τη διάκριση, τη σοφία και την ευγένεια που τον διακρίνουν.


Ολοι αντελήφθηκαν σταδιακά ότι οι προθέσεις του ήταν αγαθές, η αγάπη Του προς το Χριστό και την Εκκλησία δεδομένη και ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του ήθελε να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε.


Ετσι ακόμη και αυτοί που τον κοίταζαν στην αρχή καχύποπτα σταδιακά έγιναν οι καλύτεροι συνεργάτες του και οι πιο θερμοί του συμπαραστάτες.


Πολλά μένουν να γίνουν στην Εκκλησία της Αμερικής, η οποία παραπαίει ακόμη μεταξύ της λαικοκρατίας των κοινοτήτων και του οικουμενιστικού και νεωτεριστικού πνεύματος που της κληροδότησαν οι Μεταξάκης, Αθηναγόρας, και Ιάκωβος.


Λείπουν επίσης από την Εκκλησία της Αμερικής οι πολύτιμοι συνεργάτες από την Ελλάδα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις επιτελικές θέσεις του ποιμαντικού έργο του Σεβασμιότατου.


Δεν είναι αργά ούτε και τώρα ο Αρχιεπίσκοπος να απευθύνει πρόσκληση σε αξιόλογους ανθρώπους να έρθουν στην Αμερική να τον βοηθήσουν.


Ούτε είναι αργά επίσης να πάρει πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση από το οικουμενιστικό και νεωτεριστικό πνεύμα που του κληροδότησαν οι προκάτοχοί του και δη οι αείμνηστοι Αθηναγόρας και ο Ιάκωβος.


Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα της είδησης για την ολοκλήρωση των εργασιών της κληρικολαικής που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 41ης ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΞ ΑΡΙΖΟΝΑΣ


Της Greeknewsonline.com

===============


Με το πρόγευμα που παρέθεσαν το πρωί της Πέμπτης προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, τα μέλη του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι εργασίες της 41ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε από 1ης έως 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «JW Marriott Desert Ridge Hotel» στο Φοίνιξ της Αριζόνα.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος συνόψισε τα πορίσματα των εργασιών της Συνέλευσης, που είχε ως θέμα «O Θεός μας διάλεξε και μας όρισε να πορευθούμε και να φέρουμε καρπούς», εκφράζοντας ικανοποίηση για το αποτέλεσμά της.


Στις εργασίες της 41ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης συμμετείχαν 651 αντιπρόσωποι από 326 κοινότητες, ενώ στο συνέδριο της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας που διεξήχθη παράλληλα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή με 372 αντιπροσώπους. Συμμετείχαν επίσης 105 συνταξιούχοι ιερείς και πρεσβυτέρες, 22 παρατηρητές και 12 ιερείς μη αντιπρόσωποι.


Στο επίσημο αποχαιρετιστήριο δείπνο το βράδυ της Τετάρτης 4 Ιουλίου παρέστησαν περίπου 1.400 άτομα.


Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, ενώ προβλήθηκε βίντεο για τα 75 χρόνια της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης.


Στο μοναδικό ρόλο των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων στην προώθηση της ενότητας και της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων - στο καλωσόρισμά του ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, προτρέποντας τους συνέδρους να συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της Συνέλευσης και να μεταφέρουν το μήνυμά της στις κοινότητές τους.


Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τα έτη 2013 και 2014, ο οποίος θα ανέρχεται στα 25.5 εκατ. δολάρια και τις δύο χρονιές.


Απορρίφθηκε πρόταση που αφορούσε τη δυνατότητα συγχώνευσης κοινοτήτων και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Αρκετές κοινότητες σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα ουσιαστικά συντηρούνται από μέλη τα οποία κατοικούν αλλού και είναι ολιγομελείς, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη ιερέων.


Μιλώντας στη διάρκεια της Ολομέλειας ο Μητροπολίτης Σωτήριος τόνισε την ανάγκη ίδρυσης Ημερήσιων Ελληνικών Σχολείων και αναρωτήθηκε πως ενώ «άλλοι τιμούν αυτή την παράδοση και τον πολιτισμό, κι εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε το καθετί να τα υποστηρίξουμε;».


Στην αναφορά της η Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αφροδίτη Σκιαδά επισήμανε πως η φιλανθρωπική αυτή οργάνωση που εκπροσωπεί περί τις 27,000 γυναίκες από 485 τμήματα σε όλη την Αρχιεπισκοπή, έχει διαθέσει κατά την τελευταία διετία το ποσό των 2,89 εκατ, δολαρίων σε διάφορες κοινωνικές δράσεις.


Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Φιλόπτωχος διέθεσε το ποσό των 160,000 δολαρίων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, προσφέροντας μια βοήθεια στις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την οικονομική κρίση.


Οι εργασίες της ανά διετία Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που αποτελεί το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν στη ζωή και την αποστολή της, εξαιρουμένων των κανονικών και δογματικών θεμάτων ξεκίνησαν επίσημα με την εναρκτήρια ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Ιουλίου. (Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου (http://www.greeknewsonline.com/?p=21431)


«Ο κόσμος στον οποίο έχουμε ορισθεί να πορευθούμε και να παραγάγουμε καρπό είναι ένας κόσμος πληγωμένος, που τελεί σε σύγχυση, ένας κατακερματισμένος κόσμος στον οποίο καλούμεθα να καλλιεργήσουμε και να προσφέρουμε τους καρπούς της πίστεως, της αγάπης, της θεραπείας, της ειρήνης και της ελπίδος», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.



«Η Ελληνική Γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των κοινοτικών δραστηριοτήτων μας. Αυτή είναι υποχρέωση στην ανθρωπότητα, η οποία υπερβαίνει τα εθνικά όρια και οι αξίες του Ελληνισμού είναι πράγματι παγκόσμιες», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.


Στο μήνυμά του – που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Τορόντο, Σωτήριος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πορεία και το έργο της Εκκλησίας μας στην Αμερική. (Ολόκληρο το κείμενο http://www.greeknewsonline.com/?p=21429)



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment