Friday, June 1, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. Ι ΚΩΣΤΩΦ, Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

____________


Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Η Προσευχή, Κομποσχοίνι: Πομπός ασυρμάτου, Διάφορα 3, Ο Αγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, Αθήνα 2012, σσ. 220.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Από ότι φαίνεται τον τελευταίο καιρό ο π. Ιωάννης Κωστώφ εκδίδει ένα βιβλίο κάθε μήνα!


Για δεκαετίες μάζευε όπως τη μέλισσα τη γύρι από τα άνθη της Αγίας Γραφής, των Αγίων Πατέρων και σύγχρονων Αγίων μορφών αλλά και διανοητών του πνεύματος και της επιστήμης.


Και τώρα ξεχύνει για την ωφέλεια των πιστών από τους κρουνούς της εργώδους πολυετούς του προσπάθειας τη σύνοψη για διάφορα θέματα, που αφορούν την οικοδομή της Εκκλησίας.


Ο π. Ιωάννης ανήκει στους ανθρώπους που βάζουν ένα στόχο και τον ακολουθούν με αξιομίμητη συνέπεια μέχρι τέλους.


Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο αγαπητός μας π. Ιωάννης μιλά για την προσευχή μέ ένα τόσο εύληπτο τρόπο που μοιάζει με “παιδιά” η ανάγνωση του βιβλίου του.


Οπως συμβαίνει με όλα του τα βιβλία ο αναγνώστης φτάνει στην τελευταία σελίδα χωρίς να νιώσει πλήξη ή δυσφορία. Ανετη γραφή, διανθισμένη με σοφά γνωμικά και με συναρπαστικές ιστορίες. Ολα όσα λέγει ο καλός συγγραφέας “to the point” όπως λένε οι Αμερικανοί. Αντί να χάνει τον αναγνώστη με πολύπλοκους και σπουδαιοφανείς προλόγους που συνηθίζουν πολλοί και οι οποίοι συνήθως δεν έχουν κανένα αξιόλογο περιεχόμενο, ο π. Ιωάννης περνά απλά και πειστικά τα μηνύματά του.


Πολύ ωραίο βιβλίο που βοηθά τον πιστό να νιώσει το μεγαλείο και τη σωτηριώδη αξία της προσευχής.


Διερωτόμαστε! Σκέφτηκε κανείς να αξιοποιήσει τον εξαίρετο αυτόν κληρικό ως αρχιερέα, επειδή βέβαια ο ίδιος έχει πολλά αποθέματα αξιοπρέπειας και χριστιανικού ήθους που δεν του επιτρέπουν να εκλιπαρήσει κανένα για να προαχθεί.


Αλλά αυτούς τους κληρικούς δεν είναι που πρέπει να αξιοποιεί η Εκκλησία;




No comments:

Post a Comment