Tuesday, June 26, 2012

ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑΣ


ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Ολοι γνωρίζουμε από το Ευαγγέλιο και τους Αγίους Πατέρες ότι λίγη ή μάλλον καμία ωφέλεια δεν μπορεί να προκύψει στον πνευματικό αγώνα αν την ψυχή μας τυραννεί το φοβερό πάθος της μνησικακίας που αμαυρώνει την ψυχή του ανθρώπου όσο κανένα άλλο πάθος.


Γράφει ο Οσιος Νείλος ο Ασκητής:


Η μνησικακία αμαυρώνει και αδυνατίζει το ηγεμονικό της ψυχής.


Άφησε το δώρο σου, λέει το ιερό Ευαγγέλιο, μπροστά στο θυσιαστήριο και πήγαινε πρώτα συμφιλιώσου με τον αδερφό σου (Ματθ. ε΄24) και τότε θα προσευχηθείς χωρίς καμιά ταραχή. Γιατί η μνησικακία αμαυρώνει και αδυνατίζει το ηγεμονικό της ψυχής, το νου, και σκοτίζει τις προσευχές σου.


Άγιος Νείλος ο Ασκητής


Αναδημοσίευση από: Αναστάσιος


*****


Η ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ

________________


Κάποτε ένας χωρικός εξέθεσε στον π. Ιωήλ (Γιαννακόπουλο) σοβαρούς λόγους, που τον εμπόδιζαν να συμφιλιωθεί με τον αδελφό του:


-Δεν μπορώ, πάτερ μου, να μιλήσω εγώ πρώτος. Ο αδελφός μου πρέπει να μου μιλήσει πρώτος! Αυτος έφταιξε κι όχι εγώ! Κι έπειτα αυτός είναι μικρότερος κι εγώ μεγαλύτερος.


-Δεν μου λες, ρώτησε ο πνευματικός, ποιος είναι μεγαλύτερος; Εμείς ή ο Θεός;

-Μα θέλει και ρώτημα; Ο Θεός βέβαια.

-Και ποιος έφταιξε στον άλλο; Ο Θεός σ’ εμάς ή εμείς στον Θεό;

-Εμείς φταίξαμε στον Θεό.

-Και ποιος έκανε την αρχή της συμφιλιώσεως; Εμείς πήγαμε στον Θεό ή ο Θεός ήρθε σ’ εμάς;

-Ο Θεός ήρθε σ’ εμάς.


-Λοιπόν…σας ευχαριστώ! Έχετε δίκιο. Εγώ θα πάω στον αδελφό!


Αναδημοσίευση από το βιβλίο του Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, Ανέκδοτα Ιωήλ Γιαννακοπούλου


*****


ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ

________


Σε κάποιον που δυσκολευόταν να συγχωρήση, ο π. Ιωήλ συμβούλεψε:

-Να μάθεις καλά το «Πάτερ ημών».


-Το «Πάτερ ημών» το ξέρω απ’ έξω, από τότε που ήμουν μικρό παιδί.


-Απ’ έξω το ξέρεις, αλλά δεν το ξέρεις από μέσα.


-Τι εννοείτε;


-Δεν ξέρεις το νόημά του! Μηχανικά το απαγγέλλεις. Αν το ήξερες από μέσα, θα συγχωρούσες πρόθυμα τον πλησίον σου, γιατί δεν θα υπάρχει περίπτωση να συγχωρηθείς και συ από τον Θεό για τις αμαρτίες σου. Το «άφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών» αυτό σημαίνει. Λοιπόν, να μάθεις το «Πάτερ ημών» από μέσα.


Αναδημοσίευση από το βιβλίο του Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, Ανέκδοτα Ιωήλ Γιαννακοπούλου


*****


Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

___________


- Ὅταν στήν προσευχή δέν νιώθουμε παρηγοριά καί χαρά, ὅπως τό μικρό παιδί πού πηγαίνει στήν ἀγκαλιά τῆς μάννας του, τότε ἤ κάποιον ἔχουμε πληγώσει μέ τήν συμπεριφορά μας καί τήν σκληρότητα ἤ ὑπάρχει ὑπερηφάνεια.


- Ὅταν στήν προσευχή δέν αἰσθανώμαστε παρηγοριά, τότε κάτι συμβαίνει. Θά πρέπει νά μετανοήσουμε καί νά τό διορθώσουμε. Δέν εἶναι ὅπως λένε μερικοί ὅτι ἀπό φθόνο τοῦ διαβόλου συμβαίνει, ἀλλά σάν νά μᾶς λέη ὁ Θεός, ῾δέν σέ καταλαβαίνω ὅπως μοῦ μιλᾶς᾽. Ἡ προσευχή ὅπως καί ἡ θεία Κοινωνία εἶναι μυστική βρώση. Γι᾽ αὐτό χρειάζεται προετοιμασία, καθαρή συνείδηση.


Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο “Χριστιανική Βιβλιογραφία”


Μερικές φορές ο άνθρωπος θέλει να πολεμήσει την μνησικακία αλλά τον υπερνικά η φιλαυτία, ο πόνος από την πληγή που του προξενήθηκε και η πικρία για την αδικία που υπέστη.


Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τους λογισμούς της μνησικακίας είναι να κάνουμε την ακόλουθη προσευχή για τον αδελφό μας που μας συκοφάντησε, μας ταπείνωσε, μας εξευτέλισε, μας πίκρανε ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο μας αδίκησε.


Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον τον αδελφό μου (τάδε) και με τις ευχές του ελέησε και εμένα τον αμαρτωλόν.


Αν επιμείνουμε σ’ αυτή την προσευχή με ειλικρίνεια και ταπείνωση ο Θεός ξεδοντιάζει το φοβερό πάθος της μνησικακίας που αμαυρώνει την ομορφιά της χριστιανικής ψυχής.

No comments:

Post a Comment