Tuesday, June 12, 2012

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Η ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου στην Κύπρο υπήρξε απόλυτα επιτυχής για τους ακόλουθους λόγους:

ΑΠΕΦΥΓΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥΣ
________

Ο Πατριάρχης Ρωσίας απέφυγε όλους τους σκοπέλους και ανέδειξε τα σημεία αγάπης και σεβασμού που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου και του Πατριαρχείου Ρωσίας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
_________

Μίλησε έντονα και πολύ συγκεκριμένα για το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και για την απελεθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας μου από τους Τούρκους.

Αν λ.χ. οι δηλώσεις του Ρώσου Πατριάρχη συγκριθούν με τις αξιοθρήνητες δηλώσεις του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, όταν επεσκέφθηκε την Κύπρο, καταφαίνεται η σπουδαιότητα της ειλικρινούς αλληλεγγύης του Ρωσικού λαού, της Ρωσικής Εκκλησίας και του Ρωσικού κράτους προς την Κύπρο.

ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
________

Ο Πατριάρχης Ρωσίας απέφυγε κάθε σημείο τριβής μεταξύ των Ορθοδόξων και προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι σέβεται τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Αγιον Ορος.

Ερμήνευσε την παρέμβαση του Πατριαρχείου Ρωσίας στο θέμα της αποφυλάκισης του π. Εφραίμ Βατοπεδινού ως πράξη αγάπης προς ένα ηγούμενο που είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός και σεβαστός στη Ρωσία λόγω της περιφοράς της Τιμίας Ζώνης στη Ρωσία και όχι ως προσπάθεια παρέμβασης στο Αγιον Ορος όπου ασκεί κανονική δικαιοδοσία το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παράλληλα ήταν εξίσου προσεκτικός να θέσει το θεμέλιο λίθο της ρωσικής εκκλησίας με την παρουσία του τοπικού Μητροπολίτη Λεμεσού, ενώ έριξε γέφυρες προσωπικής επικοινωνίας με τον Μητροπολίτη Ταμασού φιλικότατα ήδη προσκείμενο προς το Πατριαρχείο Ρωσίας λόγω των θεολογικών σπουδών του στη Ρωσία.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
___________
Καλλιέργησε τους προσωπικούς δεσμούς του με πολλούς Κυπρίους Ιεράρχες. Τώρα μάλιστα με τη μετάβαση του Σεβασμιότατου Κιτίου στη Ρωσία - που θα συνοδεύσει μαζί με τον Αγιο Ταμασού το λείψανο του Αγίου Λαζάρου - ρίχνει νέες γέφυρες προσωπικής σχέσης με άλλους Κυπρίους αρχιερείς.

Η “ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ”
_________

Ο Πατριάρχης Ρωσίας έδωσε την εντύπωση της “ήρεμης δύναμης” που από αγάπη προς τους ορθόδοξους θα ασκήσει όλη την μεγάλη του επιρροή για να βοηθήσει τους απανταχού της γης διωκόμενους και κακουχούμενους Ορθόδοξους χριστιανούς.

ΑΠΕΦΥΓΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΤΥΧΩΝ
___________

Απέφυγε να αναφερθεί σε θέματα ενδορθόδοξων έριδων (όπως λ.χ. των διπτύχων) - τουλάχιστον δημόσια - και περιορίστηκε να αποτίσει φόρο τιμής προς την Κύπρο και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία Της και την προσφορά της ανά τους αιώνες και να υποσχεθεί κάθε είδους συμπαράσταση.

Η ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Ρωσίας δεν ήταν προπαρασκευαστική προσυνοδική συνάντηση των δύο Εκκλησιών.

Ορθά έπραξε ο Ρώσος Προκαθήμενος να μην εντάξει στην ατζέντα των συνομιλιών του αυτά τα θέματα κατά την επίσκεψή του στην Εκκλησία της Κύπρου.

Ασφαλώς ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις. Ουδείς είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι άλλαξε απόψεις για τα θέματα που θα συζητήσει η Πανορθόδοξος Σύνοδος.

Αν στα παρασκήνια της επίσκεψης του Ρώσου Προκαθημένου έγιναν κάποιες συνομιλίες ή και συμφωνίες μεταξύ των Προκαθημένων των δύο Εκκλησιών δεν είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα, αλλά ούτως η άλλως ο Πατριάρχης Ρωσίας κατόρθωσε να πετύχει τους στόχους του με την ειρηνική επίσκεψη του στην Κύπρο.

No comments:

Post a Comment