Thursday, June 14, 2012

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εκκλησιαστικών Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας:


“Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φινλανδίας Λέοντα της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας, τον Αρχιεπίσκοπο Τούρκου Κάρι Μγιακίνεν, Πριμάτο της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας και τον Επίσκοπο Ελσίνκι Τεγιέμου Σίππο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πραγματοποίησε στις 13 Ιουνίου 2012 στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ της Μόσχας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.


Εθίγη το θέμα της αντιμετώπισης της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας έναντι του προβλήματος των σεξουαλικών μειονοτήτων και των προσευχών υπέρ των ατόμων, τα οποία προέβησαν στη σύναψη των ούτως λεγομένων «ομοφυλόφιλων ενώσεων».


Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος υπογράμμισε την αμετάθετη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα θέματα ηθικής, η οποία εκπηγάζει από τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής.


Εάν την ώρα της εξομολόγησης ο άνθρωπος μετανοεί για την αμαρτία του, τότε η Εκκλησία, ακολουθώντας πιστά την εντολή του Σωτήρος, τον συγχωρεί ἕως ἑβδομηκοντάκις ἑπτά (Ματθ. 18:21-22).


Όμως αυτή η συγχώρεση δε σημαίνει και τη δικαιολόγηση: η Εκκλησία υποχρεούται να εξεγείρει την ανθρώπινη συνείδηση, και όχι να του δικαιολογεί την αμαρτία του. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι αμαρτωλές στη φύση τους και συνεπώς η Εκκλησία αδυνατεί να τις ευλογεί.


«Η δικαιολόγηση της αμαρτίας εκ μέρους της χριστιανικής κοινότητας σημαίνει την απώλεια της ιδικής της ταυτότητας, τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.


Είναι αδύνατο να καταφεύγει κανείς στο κύρος της Εκκλησίας για να δικαιολογήσει την αμαρτία.


Με την προφητική της φωνή η Εκκλησία καλείται να μαρτυρεί περί της αληθείας του Θεού.


Υπάρχουν όμως δυνάμεις στον σύγχρονο κόσμο, οι οποίες θέλουν την Εκκλησία να κινείται μέσα στα πλαίσια της “πολιτικής ορθότητας”, αλλά το καθήκον μας είναι να ακολουθούμε την πορεία της μαρτυρίας περί χριστιανικής αληθείας μέχρι τέλος, όπως το έπραξαν οι πατέρες μας στα δυσχείμερα χρόνια της μετεπαναστατικής περιόδου: Με αντάλλαγμα τη ζωή τους οι κομμουνιστικές αρχές τους ζήτησαν να ενταχθούν στην ούτω λεγόμενη «Κόκκινη Εκκλησία».


Ορισμένοι ακολούθησαν αυτή την πορεία, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων την απέρριψε με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα χιλιάδες μαρτύρων και ομολογητών της πίστεως που επέλεξαν την φοβερή πορεία των ταλαιπωριών».


Κατόπιν εκτενούς συζητήσεως επισημάνθηκε η ανάγκη της διασαφηνίσεως της θέσεως της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας επί του θέματος μέσω των διεκκλησιαστικών συνομιλιών, από το οποίο θα εξαρτάται το ενδεχόμενο της συνέχισης του διμερούς διαλόγου.”


Μάλιστα! Ετσι διαλέγονται οι ορθόδοξοι ιεράρχες.! Δεν φοβούνται μεν να διαλεχθούν με κανένα, αλλά στο διάλογο ομολογούν την αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα και χωρίς συμβιβασμούς.


Μακάρι σε όλους τους Διαλόγους η Ορθοδοξία να μιλά στους αιρετικούς με τη γλώσσα της αλήθειας που μίλησε ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος προς τους Λουθηρανούς της Φινλανδίας.


Και προσέξτε.!


Οχι μόνον ομολόγησε την αλήθεια ο Μακαριότατος Μόσχας, αλλά και τόνισε την ανάγκη να προταχθούν οι αβαρίες των Λουθηρανών στο διάλογο.


Και όχι μόνον αυτό!


Προειδοποίησε με σαφήνεια ότι η συνέχιση του διαλόγου θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη στάση της Λουθηρανών έναντι του θέματος της ομοφυλοφιλίας!!!


Ποιος νουνεχής άνθρωπος είναι δυνατόν να έχει αντίρρηση στους διαλόγους με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους όταν δίδεται αυτή η σαφέστατη ορθόδοξη ομολογία πίστεως, που έδωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος;


Αλλά πώς να μην εξεγερθεί η ορθόδοξη συνείδηση όταν ορθόδοξοι επίσκοποι κάθονται να τους “αγιάσουν” οι Παπικοί;


No comments:

Post a Comment