Saturday, June 30, 2012

ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Αυτές τις μέρες η Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου έχει την πανήγυρη της.

Παιδάκια, κόσμος πολύς, πηγαίνει να ανάψει το κεράκι του, να χαρεί, να ακούσει Ελληνική μουσική και να χορέψει.

Την παράσταση όμως την κλέβει η χορευτική ομάδα της Μονής η οποία χορεύει παραδοσιακούς χορούς.

Ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες τα μέλη της χορεύουν με πολύ ενθουσιασμό και κερδίζουν τα χειροκροτήματα και την αγάπη του κόσμου.

Πολύ με συγκίνησε η παρουσία παιδιού που προέρχεται από μεικτό γάμο στη χορευτική ομάδα που μαθαίνει τώρα και τα Ελληνικά και συμμετέχει με έκδηλο ενθουσιασμό.

Αυτό είναι το σωστό πνεύμα. Οχι να αποκλείουμε ανθρώπους που έτυχε να μη γεννηθούν στην Ελλάδα αλλά να αγκαλιάζουμε με απέραντη - και χωρίς διακρίσεις - στοργή όσους έχουν επιθυμία της ημετέρας παιδείας και πίστεως να καταστούν μέτοχοι.

Αυτό το ορθό πνεύμα είναι κυρίαρχο στη ζωή της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου.

Πολλές φορές είδα αλλοεθνείς να πηγαίνουν να προσκυνήσουν, να ανάψουν ένα καντήλι ή ένα κεράκι και να προσευχηθούν στην Αγία.

Αλλά και μεταξύ του εκκλησιάσματος υπάρχουν άνθρωποι που προέρχονται από μικτούς γάμους. Γίνονται όλοι με την ίδια αγάπη δεκτοί στην κοινότητα των πιστών.

Το ίδιο συμβαίνει και στα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Πολλοί οι προσήλυτοι στα μοναστήρια, όχι μόνον ως προσκυνητές αλλά και ως νεοφώτιστοι και ως μοναχοί και ως μοναχές.

Αυτό είναι το αληθινά Ελληνικό και ορθόδοξο πνεύμα. Οχι του αποκλεισμού αλλά της μεγάλης αγκαλιάς με την απέραντη χριστιανική αγάπη και το αληθινά Οικουμενικό και όχι στενόκαρδο Ελληνικό πνεύμα.

Μιλούσα πριν λίγες βδομάδες με ένα Δωδεκαθειστή - τους ξέρετε αυτούς τους βλαμμένους που θέλουν να αναστήσουν το Δωδεκάθεο!!! - ο οποίος όχι μόνον δεν δέχεται το ανοιχτό Ελληνικό πνεύμα, αλλά διαβαθμίζει τους Ελληνες της κυρίως Ελλάδας σε περισσότερο και λιγότερο Ελληνες.!!! Οι Πελοποννήσιοι, οι Μικρασιάτες, οι Πόντιοι, οι Κρητικοί, οι Κύπριοι κτλ. λ.χ. - σύμφωνα με τη σοφή του κεφαλή - είναι λιγότερο Ελληνες από τους Ρουμελιώτες!

Τρέχα γύρευε τώρα! Κάτσε να συνεννοηθείς με ένα φασίστα που προσποιείται ότι κατανοεί το αρχαίο ελληνικό πνεύμα πλην όμως θέλει να αποκλείσει όλους τους ανθρώπους βάσει φυλετικών κριτηρίων!!!

Γι’ αυτό χαίρομαι αυτό το οικουμενικό πνεύμα που λειτουργεί στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Αληθινά Ελληνικό και ορθόδοξο.

No comments:

Post a Comment