Tuesday, June 5, 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ "ΚΑΝΤΙΩΤΗ"


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΚΕ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ ρεπορτάζ του κ. Αριστείδη Βικέτου:

“Ένα εξαιρετικά σημαντικό αφιέρωμα-εκδήλωση στην μνήμη του μακαριστού και αγωνιστή μητροπολίτη Φλωρίνης Αγουστίνου Καντιώτη οργάνωσε με πρωτοβουλία του οικείου ποιμενάρχη της κ. Ησαία η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Εξέχουσα φυσιογνωμία χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας τον τέως Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη.

Ο κ. Ησαΐας τόνισε με έμφαση ότι ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης υπήρξε μια εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία, καθώς «για πολλές δεκαετίες αγωνιζόταν σε εθνικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο». Οι αγώνες του, επεσήμανε, « είναι μνημειώδεις, διότι πολέμησε το κακό, το οποίο κατεδίωξε μέχρι μανίας και πολέμησε την κοινωνική αδικία».

Περισσότερο από όλους και από όλα και έσπειρε αφειδώς τον λόγο του Θεού στις καρδιές χιλιάδες πιστών, πολλές δε από αυτές τις καρδιές βρίσκονται εδώ στη Κύπρο», είπε.

Ο νυν Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος εξέφρασε την συγκίνηση του, γιατί, όπως είπε αν ήταν δυνατόν να γυρίζαμε τον χρόνο πίσω, θα έπρεπε να είναι ο π. Αυγουστίνος, ο οποίος υπεραγαπούσε την Κύπρο, πονούσε πολύ για τα δεινά της, αγωνίστηκε για τα δίκαια της και παρ' ότι επιθυμούσε κάποια στιγμή να επισκεφθεί την μαρτυρική μεγαλόνησο εν τούτοις η επιθυμία του δεν πραγματοποιήθηκε», τόνισε.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις «εκ βάθους καρδιάς» ευχαριστίες του για την τιμή του προκατόχου του, λέγοντας ότι: «σε καιρούς αχαριστίας και αγνωμοσύνης η πράξη σας αυτή, αδελφοί Κύπριοι, μας γεμίζει με αισιοδοξία και με ελπίδα ότι δεν χάθηκαν όλα για το πολυβασανισμένο Γένος μας, ότι υπάρχει ακόμα το “λήμμα” που αντιστέκεται στην ηθική απαξίωση, ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ξέρουν να λένε «ευχαριστώ» και να τιμούν τους ευεργέτες τους».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού, γιατί στις δύσκολες ώρες για την Ελλάδα η Μητρόπολη Ταμασού στέκεται αρωγός σε πολλές Μητροπόλεις του Ελλαδικού χώρου, μία από τις οποίες είναι και η Μητρόπολη Φλωρίνης. Διπλά, λοιπόν, τα «ευχαριστώ»

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ενώ κύριοι ομιλητές ήσαν ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας και πολλοί άλλοι. Πριν από την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε η Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργό και μνημόσυνο στην μνήμη του μακαριστού Φλωρίνης."

Ορθά επελεξαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαίας και η ΧΕΚΕ ως ομιλητές του συνεδρίου τους για τον αείμνηστο Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης κ. Αυγουστίνο Καντιώτη, τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Φλωρίνης Αυγουστίνο και Γόρτυνος Ιερεμία - πνευματικά αναστήματα του αείμνηστου θρυλικού Καντιώτη - και τον σεμνό και ταπεινό Αρχιμανδρίτη Λαυρέντιο Γρατσέα, ο οποίος διακόνησε μαζί με τον γνωστό για την ταπείνωση και την εν γένει αρετή του π. Ιερόθεο Κοκονό μέχρι τέλους - με υποδειγματική αυταπάρνηση - τον αείμνηστο Φλωρίνης.

Οι Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Ιουστίνος Μπαρδάκος - πρωτοσύγεκλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης και ο πολιτευτής κ. Στέλιος Παπαθεμελής έδωσαν επίσης τη δική τους πολύτιμη μαρτυρία.

Ο αείμνηστος “Καντιώτης”, όπως τον αποκαλούσε ο λαός μας, έγινε θρύλος στη συνείδηση των πιστών για τους ακαταμάχητους αγώνες του για την πίστη και το έθνος μας. Πολλοί είχαν αντιρρήσεις για επιμέρους ενέργειες ή απόψεις του αείμνηστου. Δεν γνωρίζω όμως κανένα που διαμφισβητούσε την ανιδιοτέλεια και την αγάπη του για τον Χριστό και την Εκκλησία.

Η απόφαση της ΧΕΚΕ να διοργανώσει συνέδριο και της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού να φιλοξενήσει και να συνδιοργανώσει το συνέδριο με την ΧΕΚΕ και να τιμήσουν τον αείμνηστο αγωνιστή επίσκοπο τους τιμά ιδιαίτερα.

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές του συνεδρίου αλλά και τους εισηγητές για την ευκαιρία που έδωσαν στους πιστούς της Κύπρου να γνωρίσουν μια θρυλική φυσιογνωμία της Εκκλησίας της Ελλάδας με πανορθόδοξο κύρος.

No comments:

Post a Comment