Saturday, May 26, 2012

O ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΡΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΟΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΕ ΝΑΟ!


Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΡΜΟΝΙΟΥ ΣΕ ΝΑΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Με ιδιαίτερη θλίψη διαβάσαμε ανοιχτή επιστολή του θεολόγου - ιεροψάλτου κ. Δημήτριου Αναστασιάδη προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αναφορικά με την άδεια που ο Σεβασμιότατος παρεχώρησε - ή έστω ανέχτηκε την πρακτική - σε ναό της Ιεράς Μητροπόλεως που ποιμαίνει, να τελεί την Θεία Λειτουργία με φραγκοχορωδία και αρμόνιο.


Δεν γνωρίζω ποια προσωπική εμπειρία έχει ο Σεβασμιότατος από φραγκοχορωδίες και αρμόνια.


Εδώ πάντως στην Αμερική η παρουσία τους είναι ότι πιο εκθεμελιωτικό για την ορθόδοξη λατρεία.


Είναι καθαρά Δυτική επινόηση που εκφράζει το πνεύμα του Παπισμού και του Προτεσταντισμού.


Ο Σεβασμιότατος γνωρίζει ότι οι παραδοσιακοί πιστοί προσβλέπουν προς τον πρόσωπό του ως παραδοσιακό ιεράρχη που προμαχεί εναντίον του Οικουμενισμού και των νεωτερισμών στην Εκκλησία.


Πώς είναι δυνατόν ο Σεβασμιότατος να δίνει άδεια σε ιερείς της Μητροπόλεως του να μαγαρίζουν την ορθόδοξη λατρεία με τις φραγκοχορωδίες και τα αρμόνια;


Τον παρακαλούμε θερμά να επιληφθεί προσωπικά του θέματος και να μην ανεχτεί διαιώνιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.


Αναφέρει συγκεκριμένα η σχετικά επιστολή του κ. Δημήτριου Αναστασιάδη που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο:


Αθήνα 21.5.2012

Σεβασμιώτατε,


Με πόνο ψυχής σας γράφω την παρούσα επιστολή, με αφορμή το σημερινό χάλι κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς, όπου και πάλι, για πολλοστή φορά, αυτή τη φορά παρουσία σας, ακούστηκε το αρμόνιο που χρησιμοποιείται κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής στον εν λόγω Ναό.


Δυστυχώς, Σεβασμιώτατε, κάποιοι εντός της Μητροπόλεώς σας, κατά το κοινώς λεγόμενον, σας "σκάβουν τον λάκκο", είτε κληρικοί είτε λαϊκοί. Γιατί δεν μπορεί σεις να διεξάγετε έναν μεγάλο αγώνα κατά της Μασωνίας,του Παπισμού και του Οικουμενισμού και την ίδια στιγμή κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή σας, συν το γεγονός ότι αναλώνεστε σ' αυτόν τον ομολογιακό αγώνα, να έχουν καθιερώσει μέσα σε Ορθόδοξο Ναό την χρήση παπικών, φραγκολεβαντίνικων σκυβάλων, τα οποία, κατά την ευαγγελική ρήση, είναι "το βδέλυγμα της ερημώσεως"!


Σας γράφω αυτή την επιστολή πρωτίστως ως Ορθόδοξος αγωνιών Χριστιανός και έπειτα και ως ιεροψάλτης και Δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής.


Πρέπει να κάνετε κάτι Σεβασμιώτατε και να λάβετε άμεσα αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, προτού το συγκεκριμένο θέμα σπιλώσει έτι περισσότερο τον ομολογιακό σας αγώνα ως Ορθοδόξου Ιεράρχου.


Είναι απαράδεκτο να διώκεται απο τη διοίκηση του συγκεκριμένου Ναού ο πρωτοψάλτης Φώτιος Κετσετζής, για να εισέλθει στον εν λόγω Ιερό Ναό και πάλι η βδελυρά αυτή κατάσταση.


Ήδη, πολλοί Ορθόδοξοι αδελφοί μας, αλλά και συνάδελφοι ιεροψάλτες έχουν κατασκανδαλιστεί λέγοντας "μα καλά, ο Σεραφείμ δεν κάνει κάτι γι'αυτή την κατάσταση; Γιατί την ανέχεται;"


Ελπίζοντας ότι θα πράξετε τα δέοντα για τον τερματισμό της παρούσας κατάστασης, διατελώ ασπαζόμενος την δεξιάν σας. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.



Δημήτριος Αναστασιάδης

Πτυχιούχος Θεολογίας-Δάσκαλος Παραδοσιακής Μουσικής

Α' ψάλτης Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Νέας Ζίχνης

Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου

____________________________


(*) Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011.


No comments:

Post a Comment