Monday, May 7, 2012

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Αξίζει τον κόπο να δουν όλοι το βίντεο της εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμηρου Πούτιν.


Καταρχήν επειδή είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελετή, ύστερα επειδή ο φακός της κάμερας αποθανατίζει τις ολόχρυσες αίθουσες του Κρεμλίνου και δίνει έτσι θαυμάσια ευκαιρία περιήγησης στα ανάκτορα των τσάρων της Ρωσίας.


Πάνω από όλα όμως επειδή δείχνει ποια δύναμη έχει η Ρωσική Ομοσπονδία και ποιες φιλοδοξίες τρέφει ο ηγέτης της.


Νομίζω όμως ότι το βίντεο της εγκαθίδρυσης του νέου προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να το δουν ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αγιος Περγάμου και όσοι άλλοι καταστρώνουν τα επιτελικά σχέδια της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και του διαλόγου με τους Παπικούς.


Είναι τουλάχιστον αφελές - για να μη χρησιμοποιήσει κανείς πιο βαρειά έκφραση - να πιστέψει κάποιος ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να οδηγήσει την Ορθοδοξία κάπου χωρίς τη συμφωνία της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης και στήριξης του Ρωσικού κράτους, πέραν του τεράστιου δυναμικού της σε αριθμούς, οργάνωση και στελέχωση.


Οποιαδήποτε απόπειρα να προχωρήσει ο Πατριάρχης σε βήματα χωρίς - ή ακόμη χειρότερα σε αντίθεση - με τη βουληση της Εκκλησίας της Ρωσίας τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και θα κληθεί το Πατριαρχείο πρώτιστα αλλά και η Ορθοδοξία εν γένει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.


Εύχομαι διακαώς ότι πέραν του τι λέγεται στο προσκήνιο ότι υπάρχουν κάποιοι συνετοί άνθρωποι στο παρασκήνιο του Φαναρίου που αντιλαμβάνονται την ωμή πραγματικότητα και ελπίζω ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Ας δουν λοιπόν οι εν Φαναρίω ξανά το βίντεο της εγκαθίδρυσης του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ας κάνουν δεύτερες σοφότερες σκέψεις.

No comments:

Post a Comment