Wednesday, May 2, 2012

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Δεν μας δίνεται τακτικά η ευκαιρία να επαινέσουμε τον Αγιο Καλαβρύτων, αλλά τώρα που μίλησε σωστά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις αλήθειες που διατύπωσε.


Μίλησε πολύ ωραία για τη “μεταπατερική” θεολογία, τον Οικουμενισμό και το Νεοβαρλααμισμό και συμβούλευσε τους πιστούς να ψηφίσουν ανθρώπους που αγαπούν την πίστη και την πατρίδα μας και όχι κάπηλους των αληθειών της.


Αν τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζει η Μητρόπολη Καλαβρύτων με την ανακοίνωσή της, τότε μόνον συγχαρητηρίων άξιος είναι ο Σεβασμιότατος και μακάρι να τον μιμηθούν όλοι οι ιεράρχες και να κάνουν ανάλογες δηλώσεις για τις μεγάλες αιρέσεις των ημερών μας και για την ανάγκη οι χριστιανοί να ψηφίζουν τους λιγότερο κακούς υποψηφίους.


Γράφω “αν αποδίδει ορθά η Ανακοίνωση της Μητροπόλεως Καλαβρύτων τα γεγονότα”, επειδή δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σεβασμιότατος προέτρεψε τους πιστούς να ψηφίσουν υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου.


Αν μίλησε για ανθρώπους που αγαπούν την πίστη και την πατρίδα μας και αν τους υπέδειξε να μην εμπιστεύονται τους όψιμους κάπηλους της πίστης μας πολύ ορθά έπραξε ο Σεβασμιότατος Καλαβρύτων. Αν όμως υπέδειξε συγκεκριμένο υποψήφιο ασφαλώς δεν ενήργησε σωστά.


Φτάνει η απαράδεκτη ανάμιξη του π. Βασίλειου Βολουδάκη στα κομματικά και η υποβολή υποψηφιότητας του Παπα-Τσάκαλου που σηκώνει καθαίρεση. Ας μην προστεθούν τώρα και Ιεράρχες να υποδεικνύουν κόμματα και υποψηφίους.


Ευελπιστώ πάντως ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες σε βάρος του Σεβασμιότατου δεν είναι ακριβείς επειδή είναι αόριστες.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση του "Εκκλησιαστικού Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”, που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ “ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ”

==========


Σήμερα, 2 Μαίου 2012, εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Οσίου Πατρός Αθανασίου του Μεγάλου, ενός εκ των Μεγίστων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας, καθώς και της Αγίας Μακτρώνης της Ρωσίας, της τυφλής Αγίας όπως την ονομάζουν, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αιγίου πανηγυρική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.


Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Αθανάσιο, το έργο του και ιδιαιτέρως στις διώξεις που αντιμετώπισε εξαιτίας της σκληρής πολεμικής που άσκησε εναντίον της αιρέσεως του Αρειανισμού.


Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε μια νέα μορφή θεολογίας που εμγφανίζεται το τελευταίο διάστημα, την ονομαζομένη «μεταπατερική», η οποία προωθείται από ορισμένους θεολογικούς κύκλους.


Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, αποτελεί αίρεση, καθώς ουσιαστικά ακυρώνει τη Παράδοση των Πατέρων της Εκκλησίας, προσπαθώντας να εισάγει ένα νέο τύπο θεολογίας προσαρμοσμένο στις κοσμικές επιταγές απαλλαγμένο από κάθε είδος θεοπνευστίας.


Παράλληλα στηλίτευσε τα «οικουμενικά ανοίγματα» μερικών ιεραρχών προς ετεροδόξους και αλλoδόξους. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στις επανειλημμένες υπομνήσεις του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να λάβει επίσημη θέση απέναντι στα δύο ανωτέρω θέματα, ως επίσης και δια το θέμα της τελέσεως της θείας Λειτουργίας στη νεοελληνική γλώσσα, όπως παρατηρείται σε ορισμένες Μητροπόλεις, προκειμένου να μη χαθεί η ιερότητα των θείων Λόγων.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες περιστάσεις που διανύει η χώρα τον τελευταίο καιρό προτρέποντας τους πιστούς να μη λυγίσουν πνευματικά και να μη αφήσουν την Ορθοδοξία να χαθεί, καθώς αυτό θα σημάνει τη καταστροφή του Έθνους.


Ο άνθρωπος, είπε, μπορεί να ζήσει με λιγότερη τροφή, όχι όμως με την παντελή έλλειψη του πνευματικού φωτισμού και της ηθικής ενίσχυσης που προσφέρει η Ορθοδοξία μας. Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της 6ης Μαίου παρότρυνε τους παρισταμένους πιστούς να τιμήσουν με τη ψήφο τους ανθρώπους που αγαπούν την Εκκλησία, τη Πατρίδα και την Ελευθερία της.


Αντίθετα, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, τόνισε, απέναντι σε όσους διατυπώνουν ακραίες θέσεις και χρησιμοποιούν ‘όψιμα’ ελληνοχριστιανικά ιδεώδη με απώτερο σκοπό την άντληση ψήφων από σύνολα ατόμων που διέπονται από αντίστοιχες ευαισθησίες.


Μετά την ομιλία ακολούθησε η απονομή οφφικίων σε άξιους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν με περισσότερη θέρμη το ιεραποστολικό τους έργο.


No comments:

Post a Comment