Saturday, May 5, 2012

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ;


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Ιχνος”:


“Επειδή είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία μάθετε τι θα γίνει.


Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης έχει ορισθεί μέχρι τις 17 Μαΐου, ημέρα σύγκλισης της νέας Βουλής.

Το άρθρο 37 του Συντάγματος προβλέπει ότι στην περίπτωση που ένα κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό ψήφων, τέτοιο που του εξασφαλίζει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών, λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία και είναι αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση το Σύνταγμα προβλέπει τρεις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης.


Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αφορά στα τρία πρώτα κόμματα και προβλέπεται με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.


Όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών και κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή.


Εάν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγού του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.


Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.


Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.


Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την 17η Μαΐου 2012 θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.”


Τα πιο πάνω είναι διαφωτιστικά ως προς τις διατάξεις του Συντάγματος για το τι θα ακολουθήσει αν όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, δεν υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος.


Σημαίνουν όμως και τα ακόλουθα:


1.) Αν τα παραπάνω έχουν γίνει συνείδηση στον κόσμο τότε αυτό θα λειτουργήσει υπέρ των δύο μεγάλων κομμάτων επειδή προσφέρουν μεν στο λαό μια πολύ ΚΑΚΗ λύση αλλά έχουν πρόταση.


Σε τι συνίσταται η πρόταση τους;


Να το πούμε με το σύνθημα μιας άλλης εποχής;


“Καραμαλνής ή τανκς”!


2.) Οι αντιμνημονιακοί, ενώ είναι ελκυστικοί ως προς τις υποσχέσεις τους, ενώ είναι διέξοδος της οργής του κόσμου δεν θα κριθούν από πολλούς ως άξιοι να διαχειριστούν την ανατροπή της δυσμενούς συγκυρίας, επειδή είναι ένα ετερόκλητο μωσαικό που θα είναι αδύνατο να συνεργαστεί με φερεγγυότητα και να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα.


3.) παραμένει άγνωστο αν ο κόσμος θα πάει στην κάλπη με στόχο να αλλάξει την παρούσα απαράδεκτη κατάσταση ή αν θα πάει απλά για να ζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή ασχέτως συνεπειών.


4.) Το κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και το αίσθημα μη βιώσιμης εναλλακτικής λύσης θα πριμοδοτήσει αναμφίβολα τα δύο μεγάλα κόμματα όσα λαβωμένα και αν θα βγουν από τις εκλογές.


Θα τα ενισχύσει όμως τόσον ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση;


Αυτό ακριβώς θα μάθουμε αύριο.

No comments:

Post a Comment