Wednesday, May 2, 2012

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_________


Χριστόδουλου Β. Βασιλειάδη, Η Συμβολή της Εκκλησιαστικής μουσικής στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, Διδακτορική Διατριβή, Εκδόσεις “Αγία Ταισία” 2012, σσ. 264.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Ο κ. Χριστόδουλος Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1965. Είναι διδάκτωρ της θεολογίας και μουσικός. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου στο Morley College του Λονδίνου και είναι διπλωματούχος στο πιάνο, βυζαντινή μουσική, αρμονία, αντίστιξη και ενοργάνωση.


Έχει διδάξει θρησκευτικά και μουσική στη μέση εκπαίδευση. Διετέλεσε καθηγητής της βυζαντινής μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, εξεταστής μουσικής σε διάφορα Ωδεία, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της χορωδίας Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 και της χορωδίας Αγωνιστική Κύπρος και πιανίστας στη χορωδία δήμου Αγλαντζιάς. Έχει παρουσιαστεί σε διάφορες συναυλίες σε Ευρώπη Ρωσία και Αμερική. Διετέλεσε αντιπρόσωπος των εξετάσεων Guildhall School of Music & Drama και των Trinity Guildhall για την Κύπρο και Ελλάδα, διευθυντής του Λυρικού Ωδείου Κύπρου και της σχολής παραδοσιακής μουσικής του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «ο Λόγος» και παραγωγός μουσικών, θεολογικών και άλλων εκπομπών στο ραδιοφωνικό σταθμό «ο Λόγος». Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια στην Κύπρο και Ελλάδα.


Έχει εκδώσει διάφορα βιβλία γύρω από την ορθόδοξη θεολογία, τη βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική και την ορθόδοξη εικονογραφία. Έχει κυκλοφορήσει διάφορους ψηφιακούς δίσκους στους οποίους συμμετέχει ως συνθέτης, εκτελεστής και ενορχηστρωτής. Έχει φιλοτεχνήσει επίσης εκατοντάδες ορθόδοξες εικόνες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.


Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι φίλοι του Αγίου Ορους”.


Είναι λέκτορας στη Μουσική Ακαδημία ΑΡΤΕ (τριτοβάθμια εκπαίδευση), διευθυντής των Ελληνικών Εξετάσεων Μουσικής Χ. Β. καθώς και των εκδόσεων Αγία Ταϊσία, καθηγητής στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μ. Κύκκου, καθηγητής βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Ρόδου Καίτη Καστρουνή και μέλος του βυζαντινού χορού ιεροψαλτών της Ιεράς Μονής Κύκκου.


Η Διδακτορική διατριβή του κ. Βασιλειάδη για τη συμβολή της μουσικής στο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας εξεπονήθη στο Ποιμαντικό και Κοινωνικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Η Διατριβή είναι καρπός της διπλής του ιδιότητας του συγγραφεά της. Τυγχάνει λίαν αξιόλογος μουσικός (Βυζαντινής και Ευρωπαικής μουσικής) με αναγνώριση που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Κύπρου και είναι ταυτόχρονα άνθρωπος της Εκκλησίας και Θεολόγος με παραδοσιακό ορθόδοξο φρόνημα.


Καλαίσθητη έκδοση που κοσμείται με έγχρωμο εξώφυλλο με πολύ ωραία σχέδια του δόκιμου αγιογράφου κ. Κώστα Ξενόπουλου.


Η Διδακτορική Διατριβή του κ. Βασιλειάδη διακρίνεται για την πρωτοτυπία της, την επιστημονική της εγκυρότητα, τον πλούτο της βιβλιογραφίας που άντλησε τις πληροφορίες του ο συγγραφέας και τη χρησιμότητά της για το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας.


Ενώ οι διδακτορικές διατριβές κατά κανόνα προορίζονται για περιορισμένο κοινό, η Διατριβή του κ. Βασιλειάδη κατορθώνει να υπερβεί τα ακαδημαικά σύνορα και καθίσταται πολύτιμο εργαλείο της ποιμαντικής της Εκκλησίας.


Το συνιστούμε εκθύμως! Οσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκδότη και συγγραφέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση vas@logos.cy.net


No comments:

Post a Comment