Saturday, May 12, 2012

ΣΑΦΗΣ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜOΦΥΛΟΦΙΛΩΝ


ΣΑΦΗΣ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Η στάση των επισκόπων των ορθόδοξων δικαιοδοσιών έναντι του ενδεχομένου των γάμων των ομοφυλοφίλων είναι δεδομένη. Με κοινή επιστολή τους όλοι οι κανονικοί επίσκοποι της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας μιλούν με καθαρή φωνή και απορρίπτουν το ενδεχόμενο.


Αυτή βεβαίως είναι η αναμενόμενη στάση εκ μέρους των επισκόπων της Εκκλησίας και είναι ευτύχημα ότι την πίστη της Εκκλησίας και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου εκφράζουν οι ορθόδοξοι επίσκοποι της χώρας.


Εκείνο που πρέπει να μας ανησυχήσει είναι ο βαθμός αλλοτρίωσης των αρχών του χριστιανισμού στη Μεγάλη Βρετανία.


Μόνον το 16% των Αγγλων είναι εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων!!! Το 43% αποδέχεται τους γάμους και το 32% αποδέχεται την “πολιτική ένωση” των ομοφυλόφιλων.!!!


Ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι αυτή η “πολιτική ένωση” (και για τα ομοφυλόφιλα και για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια) και σε τι διαφέρει από τον "πολιτικό γάμο", αφού στην πραγματικότητα και οι δύο είναι πολιτικές - και όχι θρησκευτικές ενώσεις - και παρέχουν τα ίδια δικαιώματα σε θέματα κληρονομίας, ασφάλειας, υγείας και υιοθεσίας.


Δεν ξέρω αν σε άλλες χώρες του κόσμου διαφέρει ουσιαστικά ο "πολιτικός γάμος" από την "πολιτική ένωση", αλλά στις ΗΠΑ η διαφορά τους βασικά συνίσταται στη χρήση του όρου "γάμου" (και με αυτόν φυσικά εννοούν τον "πολιτικό γάμο") και σε τίποτε άλλο.


Ως χριστιανοί δεν αποδεχόμαστε τον "πολιτικό γάμο" επειδή θεωρούμε το γάμο μυστήριο. Πολλώ μάλλον φυσικά δεν μπορούμε να δεχτούμε τον γάμο ομοφυλόφιλων αφού βασικός σκοπός του γάμου είναι η τεκνοποιία και η θέση της Εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία είναι αναλλοίωτη στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, στους Πατέρες της Εκκλησίας, στους βίους των Αγίων της Εκκλησίας και στους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων.


Γι’ αυτό οι αντιρρήσεις μας για τον "πολιτικό γάμο" ή για την "πολιτική ένωση" των ομοφυλόφιλων - αλλά και ετεροφυλόφιλων - πρέπει να είναι εξίσου καθαρές.


Ως χριστιανοί δεχόμαστε μόνον τον γάμο ετεροφυλόφιλων που ευλογεί η Εκκλησία με το μυστήριο του γάμου και τίποτε άλλο. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση από την Πολιτεία ούτε το Ευαγγέλιο μπορεί να αναιρέσει, ούτε την πίστη της Εκκλησίας να διαφοροποιήσει.


Να ευχαριστήσουμε τον π. Αναστάσιο Σαλαπάτα για το άρθρο του που μας έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθούμε πώς διαμορφώνεται το σκηνικό για το θέμα των γάμων των ομοφυλοφίλων στην Αγγλία.


Ενα θέμα που απασχολεί έντονα και την Αμερικανική κοινή γνώμη και το οποίο καθόρισε στο πρόσφατο παρελθόν (και ποιος ξέρει; ίσως και στο μέλλον) το αποτέλεσμα των εκλογών.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το εμπεριστατωμένο άρθρο του π. Αναστάσιου Σαλαπάτα που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ


Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ



Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

==================


Η Αγγλία είναι μια χώρα που έχει μεγάλη ευαισθησία σε θέματα ομοφυλοφίλων.


Το θέμα που συζητείται ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι η πολιτική ένωση και πρόσφατα άρχισε να συζητείται και ο γάμος ομοφυλοφίλων.


Η πολιτική ένωση ομοφυλοφίλων επιτρέπεται στην Αγγλία από το 2005. Η Αγγλική Κυβέρνηση άρχισε ήδη από τις 12 Μαρτίου 2012 μια ανοικτή δημόσια συζήτηση για το θέμα της γαμήλιας (κι όχι μόνο πολιτικής) ένωσης ομοφυλοφίλων.


Στόχος της είναι η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, οπότε ελπίζει να αρχίσουν να τελούνται τέτοιοι γάμοι.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε δημοσκόπηση του Μαρτίου 2012 το 43% της κοινής γνώμης υποστηρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων, το 32% υποστηρίζει την πολιτική ένωση, ενώ το 16% είναι εναντίον.


Στην ίδια δημοσκόπηση διαπιστώθηκε πως 62% των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις έχουν την ίδια αξία με τις ετεροφυλοφιλικές.


Βέβαια η μεγάλη είδηση σε αυτή τη συζήτηση είναι η δυναμική (για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή) ανταπόκριση όλων των Ορθοδόξων Δικαιοδοσιών που δραστηριοποιούνται στη Μεγ. Βρετανία, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προεδρεύει του νεοσύστατου σώματος της Πανορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως των Βρετανικών Νήσων και της Ιρλανδίας.


Η ανταπόκριση αυτή συνίσταται σε μια δισέλιδη επιστολή, μέσω της οποίας μεταφέρονται οι Ορθόδοξες απόψες προς τη δημόσια συζήτηση που με πρωτοβουλία της άνοιξε η Αγγλική Κυβέρνηση.


Ανάμεσα στις σκέψεις και στα επιχειρήματα που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω επιστολή είναι και τα παρακάτω:


- Αναγνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια πλουραλιστική κοινωνία και εκτιμούμε την παραδοσιακή ανοχή της Βρετανικής κοινωνίας.


- Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι στα εμφανή σημάδια των αρνητικών συνεπειών της αποδυνάμωσης της παραδοσιακής αντίληψης για την οικογενειακή ζωή.


- Η πρόταση να δοθεί ισότιμη νομική θέση, στις ενώσεις ατόμων των οποίων η σχέση δεν ανταποκρίνεται στη φυσική συμπληρωματικότητα των ανθρώπινων φύλων, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.


- Αν οι προτεινόμενες ιδέες αρχίσουν να ισχύουν στην πράξη, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα θεωρήσουν πως η αλλαγή αυτή στην κοινωνική δομή της Βρετανικής κοινωνίας, θα αυξήσει την αίσθηση του πνευματικού αποπροσανατολισμού που παρατηρούμε, βλέποντας αυτή τη χώρα, μαζί με τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο, να απομακρύνεται από τις πνευματικές ρίζες της Χριστιανικής Παράδοσης.


- Πιστεύουμε πως οι υπάρχουσες βιολογικές και φυσικές διαφορές ανδρός και γυναικός είναι ουσιαστικά στοιχεία για τη γαμήλια σχέση.


  • Στο όνομα των Ορθοδόξων Χριστιανών αυτής της χώρας, μαζί και με εκείνους που είναι μέλη άλλων θρησκειών ή και καμμίας, και οι οποίοι συμφωνούν με το όραμά μας αυτό, καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτό το άστοχο και περιττό εγχείρημα και να δώσει επείγουσα προσοχή σε πρακτικά μέτρα, που θα πρέπει να σχεδιασθούν με σκοπό την ενίσχυση του γάμου και της οικογενειακής ζωής, τα οποία κατανοούμε ως απαραίτητη βάση για μία υγιά και δίκαιη κοινωνία.



ΠΗΓΗ:


Ημερολόγιο Αποδημίας


No comments:

Post a Comment