Tuesday, May 29, 2012

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΤΕΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΩΔΩΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ


Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΤΕΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΩΔΩΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Στο ιστολόγιο “Ιδιωτική οδός” δημοσιεύεται το ακόλουθο ενδιαφέρον κείμενο:

“Ο ΔΩΔΩΝΗΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΚΑΙ Η "ΒΕΝΤΕΤΑ"...
___________________

Ο πάντα εκρηκτικός Δωδώνης Χρυσόστομος (ο από Ζακύνθου) αρνήθηκε, λέει η είδηση, την απονομή του παρασήμου του Αγίου Σεργίου από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.
Ο Ρώσος Πατριάρχης κατά την ειρηνική επίσκεψη στην Ρωσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και των ιεραρχών που τον συνοδεύουν, προέβη και σε αυτή την τιμητική κίνηση προς τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία, όμως, κατά πως φαίνεται δεν...άγγιξε τον Δωδώνης Χρυσόστομο.

Την είδηση "ανέδειξε" το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ρομφαία σε σχετικό ..."παρεκκλησιαστικό" σχόλιο με την υπογραφή του "Νεωκόρου". Το ενδιαφέρον είναι ότι το φινάλε του σχετικού σχολίου που είναι το εξής:

"Κάποιοι χαρακτήρισαν "άκομψη" την κίνηση του Μητροπολίτη Δωδώνης να αρνηθεί το παράσημο από τον Πατριάρχη Μόσχας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όλους όσους ήταν παρόντες. Πολλοί, πάντως, χαρακτήρισαν την εξέλιξη αναμενόμενη αφού η "βεντέτα" ανάμεσα στον Πατριάρχη Κύριλλο και τον Μητροπολίτη Δωδώνης κρατάει χρόνια...", αφαιρέθηκε στη συνέχεια από τον υπεύθυνο προφανώς του ιστότοπου “Ρομφαία”.

Και τώρα αν το αναζητήσει κανείς δεν θα το βρεί. Εκτός και ανατρέξει σε ιστότοπους που αναδημοσίευσαν το σχόλιο αμέσως και δεν έπεσαν... θύματα της ...αυτολογοκρισίας.

Γιατί ο υπεύθυνος του Πρακτορείου “Ρομφαία” απέσυρε τη σχετική πρόταση μόνο εκείνος ξέρει. Δεν πιστεύουμε να... εξαναγκάστηκε. Άπαγε!

Αυτό που εδώ κυρίως μας ενδιαφέρει είναι ότι το επίμαχο σχόλιο έγινε αβασάνιστα, γιατί καμία "βεντέτα" Δωδώνης και Πατριάρχου Κυρίλλου δεν είναι γνωστή. Ούτε παλιά ούτε επ' εσχάτων.
Αντιθέτως, η σχέση του Δωδώνης Χρυσοστόμου με τη Ρωσική Εκκλησία έχει πολυετή ιστορία, αφού ο Δωδώνης Χρυσόστομος ως Ηγούμενος της Πεντέλης και σε εποχές Σοβιετικές και διόλου ...διορθόδοξες, φρόντισε να καλλιεργήσει σημαντικούς δεσμούς με την Εκκλησία της Ρωσίας, πραγματοποιώντας πολλές προσκυνηματικές εκδρομές, γεγονός που του προσέδωσε μεγάλη γνώση της σύγχρονης Ρωσικής εκκλησιαστικής πραγματικότητας και εμπειρία ως προς την υπόθεση των προσκυνηματικών περιηγήσεων, εξ' ου και πρόεδρος της σχετικής Συνοδικής Επιτροπής. Άρα "βεντέτα" δεν υπήρξε. Αν ο “Νεωκόρος” έχει άλλες πληροφορίες θα ήταν καλό να τις φέρει στο φως για να μη μένουμε και ημείς στην πλάνη!..."

Η δική μας εκδοχή για όσα αναφέρει το κείμενο του ιστολογίου “Ιδιωτική Οδός” είναι η εξής: Κάποια βεντέτα - ο Θεός ξέρει ποια - θα υπάρχει μεταξύ των δύο ιεραρχών αλλιώς δεν θα δημιουργούσε εκ του μη όντος πρόβλημα ο “Νεωκόρος”.

Αυτό που εικάζω ότι συνέβηκε είναι το εξής: Με το δημοσίευμα εκτεθειμένος τελικά έμεινε προ παντός ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος αφού γνώριζε την βεντέτα Δωδώνης - Πατριάρχη Κυρίλλου δεν έπρεπε να τον συμπεριλάβει στην ομάδα των ιεραρχών που τον συνόδευσαν στην “ειρηνική” του επίσκεψη στη Ρωσία, επειδή η παρουσία και μόνη του Δωδώνης ήταν υπέραρκετη από μόνη της να καταστήσει την “ειρηνική” επίσκεψη σε “εχθρική”.

Οταν λοιπόν οι περί τον Αρχιεπίσκοπο διαπίστωσαν ότι με την είδηση έμειναν εκτεθειμένοι παρεκάλεσαν ή και υπέδειξαν στον “Νεωκόρο” να αφαιρέσει το επίμαχο σημείο για τη βεντέτα Πατριάρχη - Δωδώνης από το ρεπορτάζ του για να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το ζήτημα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σεβασμιότατος Δωδώνης προέβη σε μεγάλη απρέπεια.

Επιτέλους! Παράσημο ήθελαν να του δώσουν οι άνθρωποι. Οχι ξύλο! Γιατί άραγε χρειαζόταν να συμπεριφερθεί με αυτή την αγένεια;

No comments:

Post a Comment