Wednesday, May 23, 2012

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ;


ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” το ακόλουθο σχόλιο του “Νεωκόρου”:


“Βροχηδόν, μαθαίνω, πέφτουν οι αιτήσεις για βοηθούς Επισκόπους στην Ι. Σύνοδο από τους Μητροπολίτες.


Μεγάλοι και νεότεροι έχουν...φρακάρει το γραμματοκιβώτιο του Προέδρου της ΔΙΣ και Αρχιεπισκόπου με τις αιτήσεις τους και τις επιστολές τους, στις οποίες ζητούν να αποκτήσουν έναν βοηθό Επίσκοπο.


Αυτοί που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους γραπτώς (και ο “νεωκόρος” έχει στο συρτάρι του αντίγραφα των επιστολών) είναι δύο από την Πελοπόννησο και ένας από την Αττική. Από την Πελοπόννησο ο ένας έχει διατελέσει και Αρχιγραμματέας και μαζί με τον άλλο από την Αττική χειροτονήθηκαν επί Χριστοδούλου.


Ο τρίτος ιεράρχης διατηρεί πολύ φιλική σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λένε έγκυρες πηγές, φέρεται να είπε στον ηλικιωμένο Μητροπολίτη από την Πελοπόννησο (που πολύ πρόσφατα είχε αποκτήσει έναν βοηθό Επίσκοπο και ζητά και δεύτερο): "αν δεν μπορείτε να διαποιμάνετε τη Μητρόπολή σας τότε να παραιτηθείτε".


Το κοινό σημείο και των τριών Μητροπολιτών που ζητούν βοηθούς Επισκόπους είναι ένα: θέλουν να προαχθούν οι Πρωτοσύγκελλοι των Μητροπόλεών τους.


Η ικανοποίηση του αιτήματός τους όμως θεωρείται δύσκολο να ευοδωθεί, αφού πολλοί αρχιερείς αντιδρούν λέγοντας πως "έχουμε κάνει αρκετούς για...δύο Ελλάδες!".


Παρόλον ότι το σχόλιο του “νεωκόρου” δεν με αναπαύει ως προς τον τρόπο που είναι γραμμένο, το παραθέτω επειδή επιλαμβάνεται ακανθώδους θέματος που απασχολεί - ή τουλάχιστον που θα έπρεπε να απασχολεί - την Εκκλησία.


Είναι αναγκαίο να αντιληφθούν όλοι ότι η χειροτονία βοηθών επισκόπων έχει καταντήσει κυριολεκτικά φαιδρή. “Παίζουμε θεάτρον εν τοις ιερωτάτοις”, όπως έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.


Αυτό που δεν μου αρέσει στο σχόλιο του “νεωκόρου” είναι η μη ονομαστική αναφορά για όσα καταγγέλει. Αφήνει όλους τους γνώστες των εκκλησιαστικών παρασκηνίων να αντιληφθούν για ποιους μιλά, αλλά δεν δίνει καμιά δυνατότητα στους κοινούς αναγνώστες να αντιληφθούν ποιοι Μητροπολίτες θέτουν τέτοιου είδους αντικανονικά αιτήματα.


Ο επίσκοπος είναι βαθμός της ιερωσύνης. Οχι παράσημο για να το απονέμει η Εκκλησία σε όποιους θέλει για να δείξει την εύνοιά της Ιεραρχίας προς το πρόσωπό τους.


Είναι αντικανονικότατος θεσμός, ο οποίος προσβάλλει την ορθόδοξη εκκλησιολογία και το Κανονικό Δίκαιο. Ο επίσκοπος είναι ο νυμφίος της επισκοπής που χειροτονείται. Οχι το διοικητικό πρόσωπο που μπορεί να αντικατασταθεί, να έχει βοηθό ή να μετατεθεί. Καιρός να εκλείψει το νοσηρό αυτό φαινόμενο από την Εκκλησία. Πολλώ μάλλον από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία - ως μη όφειλε - αυτή τη στιγμή έχει δεκάδες βοηθούς επισκόπους οι οποίοι εις ουδέν ωφελούν αλλά μάλλον συμπανηγυριώτες στα διάφορα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα γίνονται.


Δυστυχώς! Οι νεωτερισμοί πλήττουν την Εκκλησία με μορφή χιονοστιβάδας.


No comments:

Post a Comment