Wednesday, May 23, 2012

Ο ΣΕΒ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΠΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΥΠΟΘΑΛΠΕΙ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΑΠΑΝΤΑ ΠΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΥΠΟΘΑΛΠΕΙ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Ως γνωστόν 28 “Αγουριδικοί” Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατηγόρησαν - μεταξύ άλλων - τον παραδοσιακό Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ ότι εμπλέκεται στα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας της Σερβίας εξαιτίας των φιλάδελφων επιστολών που αρμοδίως έστειλε στην Ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας για να πληροφορηθεί τα τεκταινόμενα και για να εκφράσει τις ανησυχίες του για την καθαίρεση του Σεβ. κ. Αρτέμιου.

Ο ΣΕΒ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ
________

Απορούμε γιατί οι Καθηγητές της Θεολογικές Σχολής Θεσσαλονίκης εγκαλούν τον Σεβ. Κυθήρων αφού είναι φανερόν ότι ενήργησε διά της κανονικής οδού χωρίς να προβεί σε ΚΑΜΙΑ πράξη η οποία ακυρώνει στην πράξη την καθαίρεση του Σεβ. κ. Αρτέμιου.

Τι λέγει λοιπόν ο Σεβασμιότατος Κυθήρων;

Ασφαλώς και αποδέχομαι την καθαίρεση του Σεβ. Αρτέμιου επειδή τον καθαίρεσε έστω και με αντικανονική, κατά την άποψή μου, διαδικασία η Σερβική Εκκλησία και επειδή την καθαίρεση αυτή αναγνώρισαν όλες οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες άμεσα ή έμμεσα, οι οποίες και έχουν εκκλησιαστική κοινωνία με το διάδοχό του Σεβ. κ. Αρτέμιου, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ράσκας και Πριζένης κ. Θεοδόσιο.
ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΑΡΤΕΜΙΟ
_________

Από εκεί και πέραν ο Σεβ. Κυθήρων εξακολουθεί να έχει μεν τις επιφυλάξεις του για τον κανονικό τρόπο καθαίρεσης του Σεβ. κ. Αρτέμιου, αλλά ουδεμία εκκλησιαστική κοινωνία με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αρτέμιο έχει - σκοπίμως όπως μας διαβεβαιώνει - για να μη δώσει την εντύπωση ότι διαμφισβητεί την καθαίρεση ή ότι έχει εκκλησιαστική κοινωνία με τον Σεβ. κ. Αρτέμιο.

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αν και προσεκλήθη σε συναντήσεις που παρίστατο στην Ελλάδα ο Σεβ. κ Αρτέμιος δεν πήγε για να μη δώσει την εντύπωση ότι συνευδοκεί ή ότι προσχωρεί σε παρασυναγωγή.

ΖΗΤΑ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ή ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ
_________________

Επιπλέον! Ο Σεβ. Κυθήρων ζητά ώστε ο Σεβ. κ. Αρτέμιος να προσκληθεί στη μέλλουσα να συνέλθει Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με προφανή στόχο να υπάρξει αναψηλάφηση της δίκης και να αποκατασταθεί με κάποιο κανονικό τρόπο ο Σεβ. κ. Αρτέμιος και για να αποφευχθεί το εν εξελίξει σχίσμα.

ΟΥΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΠΡΑΞΕ
_______

Επομένως τι αντικανονικό ενήργησε ο Σεβ. Κυθήρων; Για ποιο λόγο κατηγορείται; Εις ποίον σφάλμα υπέπεσε;

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε!

Την άποψή του απλώς εξέφρασε, διά της κανονικής οδού, όπως του υπαγορεύει η επισκοπική του συνείδηση, χωρίς να προβαίνει σε ΟΥΔΕΜΙΑ ενέργεια που να δείχνει απείθεια στις αποφάσεις της Συνόδου ή να ενθαρρύνει τη δημιουργία σχίσματος.

Γίνεται προφανές λοιπόν ότι ουδέν το αντικανονικό ενήργησε ο Σεβασμιότατος.

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ
___________

Εμείς, όχι μόνον δεν βρίσκουμε τι το κανονικώς επιλήψιμο στη στάση του Σεβ. Κυθήρων, αλλά υικώς τον παρακαλούμε να κινηθεί πέραν των ορίων που κινήθηκε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα. Είναι γνωστό ότι η Σερβική Εκκλησία άφησε παράθυρο για αναψηλάφηση της δίκης του Σεβ. Αρτέμιου και αποκατάστασής του σε ένα τμήμα της Μητροπόλεως Ράσκας, το οποίο επίτηδες δεν πληρώνει με εκλογή επισκόπου, στην προσπάθειά της να αφήσει ανοιχτή τη θύρα επούλωσης του σχίσματος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος σαφώς άφησε θύρα συνεννόησης για το θέμα κάνοντας ειδική αναφορά στους σεβαστούς μας ηγέτες του αντι - οικουμενιστικού αγώνα π. Θεόδωρο Ζήση και π. Γεώργιο Μεταλληνό, τους οποίους κατ’ επανάληψη παρακαλέσαμε δημόσια να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί λύση στο σχίσμα που ταλανίζει την Εκκλησία της Σερβίας.

Και η λύση είναι συγκεκριμένη. Να αρθούν οι γενόμενες καθαιρέσεις, να αναγνωριστούν οι νέες χειροτονίες και κουρές που έκανε ο Σεβ. Ράσκας, και να εγκατασταθεί ως Μητροπολίτης στο ένα τμήμα της Μητροπόλεως ο Σεβ. κ. Αρτέμιος και στο άλλο ο νυν Μητροπολίτης Ράσκας κ. Θεοδόσιος.

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
"ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΤΥΡΒΑΖΟΥΝ"
_________

Αφού δυστυχώς οι ηγέτες του αντι - οικουμενιστικού αγώνα κωφεύουν και περί άλλων "τυρβάζουν" χωρίς να αποδέχονται "την αγαθή μερίδα" της συνδρομής για την επούλωση του σχίσματος, παρακαλούμε θερμά και υικά τον Σεβ. Κυθήρων να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ΑΠΟΛΥΤΩΣ εντός των Ιερών Κανόνων εντεταγμένη για να προσφέρει φιλαδέλφως την αγαθή υπηρεσία του στην αδελφή Εκκλησία της Σερβίας.

ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
_________

Ο Σεβ. Κυθήρων αναφέρεται στη Μέλλουσα να συνέλθει Μεγάλη και Αγία Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι λίαν αμφίβολη η σύγκλησή της και ακόμη πιο αβέβαιη η ομαλή διεξαγωγή της αν τυχόν ποτέ συγκληθεί.

Γιατί να αναμένουμε λοιπόν ως τότε, αφού εδώ που τα λέμε ποιος πιστεύει ότι ο Παναγιότατος θα προσκαλέσει τον Σεβ. κ. Αρτέμιο να μετάσχει σε αυτή τη Σύνοδο που δεν ξέρουμε καν αν θα την συγκαλέσει και πότε;

Ας ενεργήσουμε λοιπόν τώρα όλοι πυροσβεστικά και μέσα στα πλαίσια των Ιερών Κανόνων για να αποφευχθεί το χειρότερο.

Η απάντηση του Σεβ. Κυθήρων αναφέρεται και σε άλλα θέματα που θα εξετάσουμε προσεχώς για να μην επιμηκύνουμε καθ’ υπερβολήν το άρθρο.

No comments:

Post a Comment