Friday, April 20, 2012

"ΜΥΣΤΙΚΗ" ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


“ΜΥΣΤΙΚΗ” ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============



Γράφει ο κ. Αριστείδης Βικέτος στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”:


“Στο Βατικανό για επαφές ο Αρχιεπίσκοπος

Πολυήμερη επίσκεψη πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.


XΩΡΙΣ να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος βρίσκεται από την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη Ρώμη για να έχει σειρά συναντήσεων με την ιταλική κυβέρνηση και το Βατικανό. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Πηγή της Αρχιεπισκοπής, απαντώντας σε ερώτηση μας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο Μακαριότατος απουσιάζει και απέφυγε επίμονα να αναφέρει οτιδήποτε άλλο, επικαλούμενη το γεγονός ότι για την απουσία του Αρχιεπισκόπου κρίθηκε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση.


Πληροφορίες του «Φ» από τη Ρώμη αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος στις επαφές του θα θέσει το θέμα της απαγόρευσης των κατοχικών αρχών προς τον Χωρεπίσκοπο της Καρπασίας να μεταβαίνει ανεμπόδιστα στην επισκοπή του για τις ποιμαντικές ανάγκες του εγκλωβισμένου ποιμνίου του.


Επίσης, θα θέσει το θέμα της διάσωσης των ναών στα κατεχόμενα, της ελευθερίας στη λατρεία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν έχει διευθετηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, ο οποίος χθες είχε την επέτειο της ενθρόνισής του και την περασμένη Δευτέρα γιόρτασε σε στενό κύκλο τα γενέθλιά του.


Αύριο είναι καθορισμένη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Ντομινίκ Μαμπερντίν, και το Σάββατο με τον πρωθυπουργό, Καρδινάλιο Τ. Περτόνε.


Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε ήδη με τον Ιταλό υπουργό Ανδρέα Ρικάρτι, τον πρόεδρο της οργάνωσης του Αγίου Αιγιδίου και άλλους παράγοντες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.


Στο μεταξύ, στον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας έφθασε επιστολή διαμαρτυρίας της ΥΠΕΞ Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή αναφορικά με τη στάση των κατοχικών αρχών έναντι του Χωρεπισκόπου Καρπασίας, ενώ περίπου 50 βουλευτές έθεσαν με πρωτοβουλία του συναδέλφου τους κ. Φαρίνα, προφανώς κατόπιν υποδείξεως της Αγίας Έδρας, σχετική ερώτηση στον Ιταλό ΥΠΕΞ.


Το Βατικανό έχει διευθετήσει επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, σε άλλες εκκλησίες, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. («Ο Φιλελεύθερος»).


ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

_________


Ουδεμία αντίρρηση να πηγαίνει ο Αρχιεπίσκοπος στα κέντρα αποφάσεων και να καταγγέλλει τις Τουρκικές αυθαιρεσίες σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου. Και στο Βατικανό και στα Ηνωμένα έθνη και στην Ευρωπαική Ένωση και όπου αλλού χρειαστεί.


ΟΧΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

_________


Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στα διάφορα κέντρα λήψεως αποφάσεων για να εξηγήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ουδόλως ξεχνά ότι οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν αυστηρά, ρητά και επί ποινή καθαιρέσεως τη συμπροσευχή με αιρετικούς και αλλόθρησκους.


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ

__________


Παραλληλα ελπίζουμε ότι ο Μακαριότατος συνειδητοποιεί ότι ο Πάπας έχει εξ αντικειμένου πολύ περιορισμένη - για να μην πούμε μηδαμινή - δυνατότητα να μας προσφέρει βοήθεια όπως αποδείχθηκε και με την επισκεψή του στην Κύπρο.


Αν μπορούσε να βοηθήσει δεν θα άφηνε εγκαταλειμμένο το δικό του ποίμνιο στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες όπου οι χριστιανοί διώκονται απηνώς.


ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ “ΜΥΣΤΙΚΗ” ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

_________


Αν είναι να κρίνουμε από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” ούτε καν συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον ίδιο τον Πάπα δεν έχει διευθετηθεί (είναι βέβαιο αυτό;) παρόλον ότι ο Μακαριότατος θα βρίσκεται στο Βατικανό για αρκετές μέρες.


Γιατί “μυστική” η συνάντηση;

No comments:

Post a Comment