Friday, April 27, 2012

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΟΡΚΟ


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΟΡΚΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:


“Χωρίς να δώσει τον παραδοσιακό Θρησκευτικό όρκο κατά την τελετή ορκωμοσίας θα μπορεί να λαμβάνει στο εξής το πτυχίο του ο απόφοιτος εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος.


Γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) υποχρεώνει τον πτυχιούχο, όπως προβλέπεται από τον νόμο, σε καθομολόγηση ενώπιον των πρυτανικών και πανεπιστημιακών αρχών, ωστόσο του επιτρέπει να μη δώσει θρησκευτικό όρκο.


Αντιθέτως, ο φοιτητής μπορεί είτε να προβεί σε αντίστοιχη διαβεβαίωση με επίκληση της τιμής και της συνείδησής του χωρίς να αποκαλύψει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή ακόμα και να λάβει το πτυχίο ανωμοτί.


Αυτή είναι η απάντηση που έλαβε από το ΝΣΚ το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το αν μπορεί να εξαιρεθεί απόφοιτος από την υποχρέωση συμμετοχής του στην τελετή ορκωμοσίας επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης.


Το ζήτημα προέκυψε όταν προπτυχιακός φοιτητής κατέθεσε αίτηση για να λάβει το πτυχίο του χωρίς να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας επειδή δεν επιθυμούσε να δώσει θρησκευτικό όρκο.”


Καταρχήν έχουμε τη σαφή ευαγγελική προτροπή του

“μη ομόσαι όλως”.


Στη συνέχεια δεν μας ενδιαφέρει να ορκίζονται άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις.


Σε τελευταία ανάλυση εμείς έχουμε πρόβλημα να επικαλούνται το Θεό άνθρωποι που δεν πιστεύουν.


Ο Χριστός είπε “όστις θέλει οπίσω μου ελθείν" και επομένως ο όρκος ενός αθέου είναι καρπός καταναγκασμού αλλά και εμπαιγμός προς το Θεό.


Ισως μάλιστα πολλοί άθεοι να μην έχουν πρόβλημα όταν δίνουν όρκο στο Θεό ακριβώς επειδή δεν πιστεύουν στο Θεό.


Εμείς όμως έχουμε πρόβλημα όταν εμπαίζεται ο Θεός και γι’ αυτό χαιρετίζουμε την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.


No comments:

Post a Comment