Wednesday, April 25, 2012

ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΩΝ "ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΣΤΩΝ" ή ΑΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΙΤΩΝ;



ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΩΝ “ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΣΤΩΝ” ή ΑΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΙΤΩΝ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Αναβάσεις”:

“Οι Anonymous έβγαλαν στη δημοσιότητα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανατριχιαστική υποκλοπή δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων ασθενών και ιατρών έρχεται η σειρά να εκτεθούν απόρρητα δεδομένα από Δημοτολόγια, Πανεπιστήμια, Γενικό Λογιστήριο του ελληνικού Κράτους, όπως θα διαβάσουμε παρακάτω με πληροφορίες από dailynews24.gr
και thebest.gr

Το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι κανείς από τους υπευθύνους δεν είχε καταλάβει απολύτως τίποτα μέχρι την στιγμή που οι ίδιοι οι χάκερ τα εξέθεσαν στην δημοσιότητα.

Τα στελέχη των υπηρεσιών που στοχοποιήθηκαν θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να κινηθούν ώστε να εξακριβώσουν τι ακριβώς αρχεία έχουν παραβιαστεί, με ποιον τρόπο καθώς και αν η πρόσβαση συνεχίζεται (κάτι που από τα λεγόμενα των hackers είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο).

Νεα ισχυρή κυβερνοεπίθεση από Έλληνες υποστηρικτές της ομάδας Anonymous πραγματοποιήθηκε πρίν απο μερικές ημέρες σε Δηματολόγια, πανεπιστήμια και στο Γενικό Λογιστήριο του ελληνικού Κράτους.

Οι άγνωστοι hackers σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα επίθεση άντλησαν και εξέθεσαν απόρρητα δεδομένα απο κυβερνητικά και πανεπιστημιακά δίκτυα.

Σύμφωνα με μήνυμα-ανάρτηση που απέστειλαν οι άγνωστοι στο SecNews άντλησαν προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων Ελλήνων πολιτών, εταιρικά οικονομικά δεδομένα και πλήθος ευαίσθητων αρχείων από Δημοτολόγια, Πανεπιστήμια αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Έπειτα απο ιδιαίτερα χρονοβόρα αξιολόγηση των δεδομένων που πραγματοποιήσε η συντακτική ομάδα, διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα που εκθέτουν οι Έλληνες Anonymous αφορούν το Δημοτολόγιο Καρδίτσας, το ΤΕΙ Καβάλας καθώς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αναφορικά με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φαίνεται οτι τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει αφορούν εξ ολοκλήρου την Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και συγκεκριμένα αρχεία της Γενική Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου & Προυπολογισμού και αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Οι Hackers στρέφονται εναντίον του ηλεκτρονικού φακελώματος υποδεικνύοντας ότι τα δεδομένα που διαχειρίζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμοί κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αναφέρουν πως διαθέτουν πλήρη πρόσβαση σε δήμους, υπουργεία, πολεοδομίες, τηλεφωνικά κέντρα κρατικών υπηρεσιών (πιθανόν με δυνατότητα παρακολούθησης συνδιαλέξεων), κρατικές κάμερες ασφάλειας κ.α.

Στο μήνυμα τους δίνουν πολιτική διάσταση αναφερόμενοι ευθέως σε μίζες και ρέμουλες υπέρ εταιρειών για δημόσια έργα, ενώ καλούν τους Έλληνες πολίτες στις επερχόμενες εκλογές στις 6 Μαΐου να καταψηφίσουν και να φερθούν όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «σαν άνθρωποι και όχι σαν αριθμοί».

Τώρα, δηλαδή, γιατί εσείς βλέπετε λόγο ανησυχίας;

Μην επανέρχεστε, σας παρακαλώ στο ίδιο θέμα, απλά και μόνον επειδή τα πιο ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία των θεσμών υψίστης ασφαλείας των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου αδυνατούν να αμυνθούν από τις επιθέσεις των χάκερς στον κυβερνοχώρο.

Εξηγήσαμε τους λόγους γιατί ανησυχούν.

Ανησυχούν επειδή δεν έχουν αυτά που διαθέτουμε εμείς.

Ούτε τις διαβεβαιώσεις των ΓΑΠ, Δένδια και Ραγκούση έχουν υπόψη τους ότι τα προσωπικά μας δεδομένα από την ηλεκτρονική φυλακή είναι ασφαλή, ούτε τις περισπούδαστες αναλύσεις του κορυφαίου “μπαρκοντολόγου” Ιωάννη Καρδάση του και ειδήμονος των ονείρων του χρυσού γάιδαρου της Μαρί Λουίζ διαθέτουν και έτσι κάθονται και χολοσκούν άσκοπα για το ηλεκτρονικό φακέλλωμα.

Γιατί ειρωνεύομαι; θα διερωτούνται ορισμένοι.

Απαντώ: Αφού ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που μετά από ένα τσουνάμι παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες του κόσμου εξακολουθούν να μας παραμυθιάζουν ότι το ηλεκτρονικό φακέλλωμα είναι φερέγγυο για τα προσωπικά δεδομένα ΜΟΝΟΝ με ειρωνείες μπορεί κανείς να τους απαντήσει.

No comments:

Post a Comment