Friday, March 30, 2012

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Αποκαλυπτική είναι όντως η άμεση απάντηση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Τσεχίας Χριστοφόρου αναφορικά με τις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανακήρυξης του Αυτοκεφάλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας.


Κάνει εντύπωση, όχι μόνον ότι ο Σεβασμιότατος Τσεχίας ένιωσε την ανάγκη να δώσει άμεσες ικανοποιητικές για το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξηγήσεις, αλλά και να “καρφώσει” τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα ως τον αποκλειστικό υπαίτιο της ανακίνησης του θέματος της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Τσεχίας.


Ομολογώ ότι εξεπλάγην πολύ από την αντίδραση του Τσέχου Αρχιεπισκόπου.


Η εξέλιξη αυτή είναι ίσως πολύ πιο σημαντική από ότι ορισμένοι νομίζουν. Νομίζω - ή μάλλον φοβάμαι-, ότι θα δράσει καταλυτικά στη συνείδηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να προχωρήσει στη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου.


Ας ευχηθούμε να αποτρέψει ο Αγιος Θεός μια τόσο αρνητική για την Ορθοδοξία - κάτω από τις παρούσες περιστάσεις - ενέργεια.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφομή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ... ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΕΧΙΑΣ ΧΡΟΣΤΟΦΟΡΟ


Του Νίκου Παπαχρήστου

===========


«Παναγιώτατε, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας μεταμέλεια για το ότι Σας έχουμε λυπήσει και απογοητεύσει με την αδυναμία και με την ασυνέπεια μας». Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος ζητά συγνώμη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας για την «οδυνηρή παρεξήγηση» που δημιουργήθηκε καθώς όπως επισημαίνει η θεία λειτουργία που τελέστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Πράγα, «σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο περί εορτασμού της επετείου παροχής “Αυτοκεφαλίας” στην Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, επειδή η δική μας Εκκλησία έγινε πραγματικά αυτοκέφαλη με την σημερινή κανονική μορφή της και αναγνωρίστηκε έτσι από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και λοιπές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες μόνο χάριν του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, τον οποίο υπέγραψε η Παναγιότητά Σας το 1998».


Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστοφόρος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει στην αρχή της επιστολής του, «πρώτα το σεβασμό και την αγάπη μας προς το πολυσέβαστο πρόσωπό Σας, διότι Σας αναγνωρίζουμε ως πρώτο μεταξύ των άλλων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων». Αναφέρεται επίσης στην Ιεραποστολή στων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που μετέφεραν το μήνυμα του Ευαγγελίου πρώτα στις περιοχές της Τσεχίας και Σλοβακίας και σημειώνει πως έκτοτε, «το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έγινε Μήτηρ όλων των τοπικών Σλαβικών Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, η οποία σήμερα είναι μικρότερη των όλων».


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξήγηση που δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστοφόρος για τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και στις οποίες συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων. Τις συσχετίζει με την επίσκεψη στη Τσεχία του Ρώσου Προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ καθώς και με την εκ παραλλήλου πραγματοποίηση της έκθεσης «Θησαυροί του Κρεμλίνου».


«Μετά από την αίτηση των διπλωματικών ακολούθων και πολιτικών κύκλων και των δύο κρατών ο Μητροπολίτης Ιλαρίων την ίδια μέρα συμμετείχε και στη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό του Αγίου Νικολάου στην Πλατεία της Παλαιάς Πόλης της Πράγας», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας και σε άλλο σημείο τονίζει: «Υπό την επιρροή όλων των προαναφερθεισών διπλωματικών, πολιτικών και πολιτιστικών περιστάσεων δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε των εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας να μιλήσει και για την επέτειο της «Αυτοκεφαλίας» εκ μέρους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


No comments:

Post a Comment