Sunday, March 18, 2012

ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ;


ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Δεν γνωρίζω βεβαίως τον λόγο που μεταβαίνει στο Φανάρι ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος μετά του αντιπροέδρου της Ι. Συνόδου Σεβ. Ελασσώνος κ. Βασιλείου και του Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου Θεοφ. Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Αν όμως οι πληροφορίες του “Νεωκόρου” είναι αληθείς ότι μεταβαίνει στο Φανάρι εξαιτίας της ψυχρότητας που - κατά τις πληροφορίες του “Νεωκόρου” πάντοτε - επήλθε μεταξύ των δύο Πρωθιεραρχών για το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ, τότε η συνάντηση των δύο Προκαθημένων είναι αξιοθρήνητη.

Ουδείς διαμφισβητεί το κανονικό καθεστώς του Αγίου Ορους το οποίο βρίσκεται υπό την αδιαμφισβήτητη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαχείου.

Ουδείς διαμφισβητεί την αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης να χειριστεί το θέμα.

Απλά η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε επιφυλάξεις για την ορθότητα της προφυλάκισης και ζήτησε αναθεώρηση της απόφασης.

Γιατί επομένως υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Μήπως ισχυρίστηκε κανείς ότι το Αγιον Ορος ανήκει στην κανονική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Απλά η Σύνοδος εξέφρασε την συμπάθειά της προς τον Γέροντα και τις επιφυλάξεις της για την απόφαση, επειδή ο Γέροντας είναι προφυλακισμένος σε ελληνική φυλακή με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αρα ουδείς λόγος υπάρχει να είναι στενοχωρημένος ο Παναγιότατος από την απόφαση της Συνόδου.

Ελπίζουμε ότι ο λόγος της επίσκεψης του Μακαριότατου στο Φανάρι εξυπηρετεί σοβαρά θέματα και όχι αυτής της φύσεως τις μικρότητες.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ “ΥΠΑΚΟΗ”;

Του "Νεωκόρου"
==============


Ταξίδι αστραπή στην Κωνσταντινούπολη θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα μέσα της εβδομάδας. Το ταξίδι είναι γνωστό εδώ και πολλές ημέρες….

Τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού δεν τον έχουν βεβαιώσει εκείνοι που αναζητούν μανιωδώς τον λόγο που κρατούν τέτοια μυστικοπάθεια στην Αρχιεπισκοπή για το ταξίδι.

Αρχιερείς λένε πως η συνάντηση γίνεται μετά από πίεση των συνεργατών και των δύο Προκαθημένων για "να τα βρουν" μετά την ψύχρα που έφερε στις σχέσεις τους η πρόσφατη παρέμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υπόθεση του Ηγουμένου Εφραίμ.

Μπορεί να συνοδεύεται από "θεσμικά" πρόσωπα (Μητροπολίτης Ελασσώνος, Αρχιγραμματέας Ι. Συνόδου κ.ά.) όμως το ταξίδι έχει προσωπικό χαρακτήρα.

Κυρίως θα δοθεί η ευκαιρία να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και να δείξει έμπρακτα τον σεβασμό και την έμμεση συγγνώμη του (μέρες Σαρακοστής) ο Αρχιεπίσκοπος προς τον κ. Βαρθολομαίο για την... αναστάτωση.

Ήξεις αφήξεις με λίγα λόγια...



ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment