Saturday, February 4, 2012

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ


ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Ετσι όπως τα λέγει ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος κανείς δεν μπορεί να διαφωνεί. Οχι από τη μια οι Παπικοί να προωθούν με κάθε τρόπο την Ουνία και από την άλλη να θέλουν συναντήσεις και εναγκαλισμούς με τους Ορθόδοξους Πρωθιεράρχες.


Ελπίζουμε ότι ο Μακαριότατος Ρωσίας θα εμμείνει σε αυτή του τη θέση μέχρι τέλους. Θέλει συνάντηση μαζί του ο Πάπας; Η συνάντηση ας γίνει, αλλά να σταματήσει η κοροιδία εκ μέρους των Παπικών. Από τη μια, λέγουν, θέλουν διάλογο και από τη άλλη οι μισσιονάριοι του Βατικανού αλωνίζουν τη Ρωσία, ενώ οι Ουνίτες άρπαξαν με τη βία ναούς των ορθόδοξων στην Ουκρανία.


Επομένως η συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Ρωσίας γιατί να γίνει;


Επίσης λίαν ενθαρρυντικές είναι οι θέσεις του Μακαριότατου Μόσχας αναφορικά με την συνεργασία Ορθοδοξίας και αιρετικών. Συνεργασία σε τομείς βιοηθικής, κοινωνικής δράσης (ναρκωτικά, διακίνηση “λευκής σάρκας” κτλ)., είναι απολύτως θεμιτή, αλλά αυτή η συνεργασία δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους, ούτε να προωθεί τον “λαικό Οικουμενισμό”.


Αυτά που μας απογοητεύουν με την Εκκλησία της Ρωσίας είναι οι δηλώσεις για την αναγνώριση των μυστηρίων των Παπικών και δη της ιερωσύνης. Δηλαδή πήγαν ένα βήμα πάρα πέρα από τη διαβόητη “Βαπτισματική θεολογία”.


Υπάρχει λόγος που ο Μακαριότατος Μόσχας μιλά για “Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία”; Αν δεν θέλει να τους ονομάζει Παπικούς, Λατίνουςή Φράγκους ας τους λέγει τουλάχιστον Βατικανό.


Οι συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους, η προώθηση του “λαικού Οικουμενισμού”, η εκκοσμίκευση, η εθνοφυλετική αίρεση, οι διαμάχες για τα πρωτεία είναι πράγματα που μας απογοητεύουν βαθιά.


Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει τεράστιο δυναμικό, έχει την υποστήριξη της Ρωσικής Πολιτείας, έχει εκατομμύρια πιστούς. Αν αντί να συμμετέχει και ορισμένες φορές να πρωτοστατεί σε οικουμενιστικά και νεωτεριστικά ανοίγματα συγκρατούσε τα λουριά της οικουμενιστικής φρενίτιδος οι απανταχού της γης Ορθόδοξοι - ασχέτως εθνικής καταγωγής - θα προσέβλεπαν προς την Ρωσική Εκκλησία με ευγνώμονα διάθεση και βαθύτατη εκτίμηση.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: “ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ”


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

============

Για το αν θα συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σερβικής Εφημερίδας ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ερωτηθείς ότι πολλές εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει μια ανακοίνωση σχετικά με το ενδεχόμενο της συναντήσεώς του με τον Πάπα Βενέδικτο και αν ο ίδιος επιμένει ακόμα στο ότι της συναντήσεως πρέπει να προηγηθεί η επίλυση όλων των επίμαχων ζητημάτων αλλιώς αυτή δε θα έχει νόημα, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μάλιστα, όπως και παλαιότερα κρίνω ότι για να είναι επιτυχής η συνάντηση αυτή είναι απαραίτητο εάν όχι πλήρως, αλλά τουλάχιστον πιο ενεργώς να επιλύουμε τις διαφορές μας».

Ενώ πρόσθεσε ότι «τα ΜΜΕ δίνουν έμφαση αποκλειστικά στο εντυπωσιασμό από το ενδεχόμενο της συνάντησης. Ενώ εγώ δε θα ήθελα πολύ η αποτελεσματικότητά της να περιορίζεται αποκλειστικά στο εντυπωσιασμό που τάχα θα προκαλέσει».

«Για να είναι προς πραγματικό όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας πρέπει με κοινές προσπάθειες να αλλάξει ριζικά το κλίμα σε αυτές τις σχέσεις με τη διευθέτηση των υφισταμένων μεταξύ μας προβλημάτων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κύριλλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας, ανέφερε επίσης ότι «στα πλαίσια των τακτικών επαφών με την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνέχεια εγείρουμε το θέμα για τη διευθέτηση της κατάστασης σχετικά με τους Ορθοδόξους Ιερούς Ναούς στη Δυτική Ουκρανίας.»

«Και ο Πάπας Ρώμης, και οι Πρόεδροι των Επιτροπών του Βατικανού εκφράζουν κατανόηση προς τον προβληματισμό μας, και όμως το πρόβλημα παραμένει άλυτο», πρόσθεσε ο χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Πρέπει να δεχθούμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια στις σχέσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στη Ρωσία σημειώθηκε σημαντική βελτίωση. Το πρόβλημα του προσηλυτισμού δεν αποτελεί πλέον τόσο φλέγον ζήτημα όπως ήταν την δεκαετία του ΄90 με την προσέλευση των Ρωμαιοκαθολικών μισσιονάριων στη Ρωσία που ανέπτυξαν ενεργό δράση εδώ.»

Ενώ κλείνοντας επεσήμανε πως «είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, οι οποίοι ακολουθούν τη χριστιανική παράδοση και έχουν συγκλίνουσες απόψεις για την προσωπική και κοινωνική ηθική, την επιστημονική-τεχνολογική πρόοδο, τη βιοηθική και άλλα ζητήματα της σύγχρονης εποχής.»


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment