Wednesday, February 1, 2012

ΚΑΙ ΟΜΩΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΚΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ!













ΚΑΙ ΟΜΩΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΚΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που καταδίκασε το Νεοβαρλααμισμό, έγραψα κατ’ επανάληψη ότι εξαντλήθηκε το περιθώριο συζήτησης του θέματος.


Για δύο λόγους. Επειδή βρήκε αίσια κατάληξη σε συνοδικό επίπεδο, ενώ στο μεταξύ είχε προηγηθεί μια μακρά και εξαντλητική συζήτηση δεκαετιών όλων των παραμέτρων του. Κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν είχε νόημα αφού λήφθηκε σχετική Συνοδική απόφαση. Το μόνο που απέμενε ήταν να επικυρωθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.


Η περαιτέρω συζήτηση του θέματος, όχι μόνον δεν μπορούσε να προσθέσει κάτι νέο, αλλά και θα έδινε το δικαίωμα στους οπαδούς της “λειτουργικής αναγέννησης” να θεωρήσουν ότι το θέμα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, ενώ ουσιαστικά είχε κλείσει με τη Συνοδική απόφαση.


ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟΣ

__________


Ας σημειωθεί μάλιστα ότι με την απόφασή της η Ιερά Σύνοδος δεν καταδίκασε απλά συγκεκριμένη μεταγλώττιση των λειτουργικών κειμένων. Δεν εξέτασε αν ήταν δόκιμη ή όχι ή αν υπήρχαν οι ποιμαντικές ανάγκες για να γίνει μεταγλώττιση, αλλά ως τάση με αντορθόδοξο χαρακτήρα. Δηλαδή ως έκφραση Νεοβαρλααμισμού (έστω και αν δεν χρησιμοποίησε αυτούσιο τον όρο).


Με τα νέα δεδομένα όμως είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω - για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης - ότι έσφαλλα στις εκτιμήσεις μου.


Καταρχήν επειδή ορισμένοι αντίπαλοι του Νεοβαρλααμισμού εξακολουθούν να θεωρούν το θέμα γλωσσικό, εθνικό και πολιτιστικό ή το πολύ ποιμαντικό και όχι θέμα πίστεως.


Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

___________


Προπαντός όμως επειδή τις τελευταίες μέρες δύο ιεράρχες - ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος - διαμφισβητούν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ενώ άλλοι Μητροπολίτες εξακολουθούν - και μετά την απόφαση της Συνόδου - να συνεχίζουν να τελούν οι ίδιοι ή να επιτρέπουν ή και να ενθαρρύνουν ιερείς των Μητροπόλεων τους να τελούν τη Θεία Λειτουργία σε μεταγλώττιση, χωρίς να τους ανακαλεί στην τάξη η Ιερά Σύνοδος.


Επομένως είναι επιτακτικό να αχθεί το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.


No comments:

Post a Comment