Wednesday, February 29, 2012

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ



ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: “Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ”
======

Είναι πραγματικά συγκλονιστικές οι ιστορίες που διηγούνται ιεράρχες για την αγάπη που δένει τον Ελληνισμό της Κύπρου με τον Ελληνισμό της Μητροπολιτικής Ελλάδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρει ότι κάποια ηλικιωμένη πρόσφυγας από την Κερύνεια έδωσε στο Μακαριότατο για τον έρανο για τα συσσίτια της Εκκλησίας το μόνο που της απόμεινε από την προσφυγιά: Ενα σετ αργυρά μαχαιροπήρουνα.

Παράλληλα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος κοινοποιεί ορισμένες συγκλονιστικές λεπτομέρειες αναφορικά με την βοήθεια που πρόσφεραν οι Ελλαδίτες αδελφοί μας μετά την εισβολή το 1974 όταν οι Ελληνες της Κύπρου ζούσαν σε αντίσκηνα και στερούνταν ακόμη και τα πιο απαραίτητα.

Δήλωσε σχετικά στο ΚΥΠΕ:

“Έρανο για τη συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων που θα αποσταλούν στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, αρχίζει την Τρίτη και μέχρι την Κυριακή η Μητρόπολη Κιτίου.
Η πρωτοβουλία της Μητρόπολης αφορά όλες τις εκκλησίες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, οι οποίες θα είναι ανοικτές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ούτως ώστε ο κόσμος να μεταφέρει τα τρόφιμα που επιθυμεί να προσφέρει.
Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, «το μεγαλύτερο στήριγμα του κυπριακού λαού, η μητέρα Ελλάδα, βρίσκεται στις πιο κρίσιμες στιγμές του ιστορικού βίου της".
"Είναι πολλοί άνθρωποι που πεινούν, υποφέρουν και δυστυχούν, και έφτασε νομίζω και η Κύπρος να δώσει χείρα βοηθείας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι μετά τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974, η Ελλάδα ήταν αυτή που περισσότερο από κάθε άλλο έτρεξε, έσκυψε πάνω από τις πληγές μας και τις σκούπισε με το μαντήλι της αγάπης της», είπε.
Ο Μητροπολίτης πρόσθεσε πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την αγάπη με την οποία ο ελληνικός λαός περιέβαλε τον ίδιο και τον τότε βουλευτή Λάρνακας Χριστόφορο Χριστοφίδη, όταν τον Ιανουάριο του 1975 είχαν μεταβεί στην Ελλάδα για να ενημερώσουν τους Ελληνες για την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο.
«Αρκεί να αναφέρω ότι σε μιαν επίσκεψή μας στη Θήβα, γυρίζοντας σε ένα χωριό της περιοχής, όλες οι κοπέλες κράτησαν για τον εαυτό τους μόνο δύο σεντόνια και μία κουβέρτα, και έδωσαν όλη την υπόλοιπη προίκα τους για τη μαρτυρική Κύπρο», ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι σε μιαν άλλη περίπτωση ένας συνταξιούχος γιατρός ζητούσε απεγνωσμένα να τον δει και όταν τον βρήκε ύστερα από τρεις ημέρες του ανέφερε ότι «τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του ήταν συνταξιούχοι και δεν είχαν καμία περιουσία, κρατούσε όμως στο χέρι του 90 χρυσές λίρες, τις οποίες, όπως μου είπε, θέλησε να δώσει για την πατρίδα, την Κύπρο». (Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”).
Κάποια γεγονότα μιλούν τόσο εύγλωττα από μόνα τους ώστε να μη χρειάζονται σχολιασμό.
Το σίγουρο είναι ότι οι δεσμοί της Κύπρου με την Ελλάδα είναι ακατάλυτοι. Είναι δεσμοί αίματος, δεσμοί που σφυραλατήθηκαν στο αμόνι της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής πορείας 3,300 χρόνων.
Οσοι μητραλοίες δοκιμάσουν να διαρρήξουν αυτούς τους δεσμούς θα απογοητευτούν σκληρά, επειδη είναι ακατάλυτοι.

No comments:

Post a Comment