Wednesday, February 1, 2012

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Σε ελληνορθόδοξο κλίμα γιόρτασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, με εκκλησιασμό των μαθητών της μείζονος Νέας Υόρκης σε Θεία Λειτουργία που προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.


Ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα να αντιληφθούν τη σημασία των Ελληνικών Γραμμάτων μέσα από το έργο και την προσωπικότητα των Τριών Ιεραρχών.


Στην εορτή που ακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έδωσε τα βραβεία σε όσους αρίστευσαν στα Ελληνικά Γράμματα και υπογράμμισε το δεσμό Εκκλησίας, Παιδείας και Ελληνικής γλώσσας.


Είναι τόσο ενθαρρυντικό να διαπιστώνεις ότι στις ΗΠΑ οι ομογενείς τιμούν με εκκλησιαστικό τρόπο τα Ελληνικά Γράμματα την ώρα που υπάρχει τόσο έντονη παραφωνία στη Μητροπολιτική Ελλάδα και στην Κύπρο για το ρόλο της Εκκλησίας στο έθνος μας και στην παιδεία.


Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

=========


«Στα πρόσωπά σας, στα πρόσωπα των νέων παιδιών που είστε απόψε εδώ, βλέπω το μέλλον της Ομογένειας και του Ελληνισμού», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απευθυνόμενος στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας του 2011 κατά τη διάρκεια ειδικής Τελετής Απονομής Βραβείων των Τριών Ιεραρχών η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.


Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξήρε το έργο των σχολείων, των δασκάλων και των γονιών, αναφέρθηκε στην μεγάλη και πολύτιμη κληρονομιά της Ελληνικής Γλώσσας, στην ανάγκη καλλιέργειας της όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι και στην τεράστια συμβολή των Τριών Ιεραρχών και των άλλων Πατέρων της Εκκλησίας στην ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό της Ελληνικής Γλώσσας.


Στη συνέχεια επέδωσε στους 69 μαθητές και μαθήτριες τα «Βραβεία Αριστείας των Τριών Ιεραρχών» τα οποία έχει καθιερώσει η Αρχιεπισκοπή εις αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στην Ελληνική Γλώσσα.


Τι είπε η πολιτειακή βουλευτής κ. Σιμωτά για την Ελληνική γλώσσα


Η Πολιτειακή Βουλευτής της Νέας Υόρκης, ομογενής κυρία Αραβέλλα Σιμωτά, ήταν η κύρια ομιλήτρια της βραδιάς και ανέπτυξε το θέμα «Τα Ελληνικά, η γλώσσα της Δημοκρατίας».


Η κ. Σιμωτά, και η ίδια απόφοιτος του Αρχιεπισκοπικού ενοριακού σχολικού συστήματος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δικές της καταβολές από την οικογένεια της, από το σχολείο της, στην Ελληνορθόδοξη Κληρονομιά της, στην Ελληνική Γλώσσα που έμαθε από μικρή και τόνισε: «Η Ελληνική Γλώσσα είναι το πιο όμορφο και το πιο σπουδαίο πράγμα που μας έχουν δώσει οι γονείς μας, κι αυτή την κληρονομιά μας πρέπει να την κρατήσουμε και να την συνεχίσουμε», είπε.


Εκκλησιασμός των Σχολείων


Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, όπου εκκλησιάστηκαν μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων των κοινοτικών Ελληνοαμερικανικών Σχολείων της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.


Στη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους μαθητές για την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών και την σπουδαιότητα της Ελληνορθοδόξου κληρονομιάς.


«Οι Τρεις Ιεράρχες, είπε, μας προσέφεραν το παράδειγμά τους, το παράδειγμα του φωτός που λάμπει και φωτίζει. Ήταν υποστηρικτές και προστάτες της Παιδείας, και η Παιδεία, πρόσθεσε, ήταν και είναι απόλυτη προτεραιότητα».


Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους νέους να ακολουθήσουν «το παράδειγμα αριστείας και τα βήματα των Τριών Ιεραρχών, διότι ο στόχος σας πρέπει να είναι το άριστον».



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


No comments:

Post a Comment