Wednesday, January 11, 2012

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΝΗΦΑΛΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΝΗΦΑΛΙΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Το γνωστό για τους στενούς δεσμούς του με την Εκκλησία της Ρωσίας Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” μας πληροφορεί ότι το Πατριαρχείο Μόσχας εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε με την επιστολή του Πατριάρχη Κύριλλου και με τις δηλώσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα αναφορικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου αλλά ότι δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια στο θέμα.


Εκφράζουμε την ειλικρινή χαρά μας για την απόφαση αυτή του Πατριαρχείου Μόσχας, επειδή η δημόσια αντιπαράθεση των δύο Θρόνων εις ουδέν ωφελεί τον Γέροντα Εφραίμ αλλά μάλλον πρόξενος προβλημάτων γίνεται.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ "ΤΡΙΤΗΣ ΡΩΜΗΣ" ή "ΑΓΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ"

_________


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν έχει καμία φιλοδοξία επέκτασης της λεγόμενης “Αγίας Ρωσίας” - παλαιότερον γνωστής και ως “Τρίτης Ρώμης” - στο Αγιον Ορος το οποίο βρίσκεται υπό την κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ασχέτως του ποιας εθνικής καταγωγής είναι οι μοναχοί που ασκούνται στις είκοσι Ελληνικές Μονές του.


Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

___________


Πιστεύουμε επίσης ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας αναγνωρίζει ότι όλες οι ποινικές υποθέσεις ανήκουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ανέξαρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης.


ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑΣ

___________


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επιστολή του Μακαριότατου Μόσχας και οι δηλώσεις του Σεβασμιότατου Βολοκολάμσκ θέλουν απλά φιλαδέλφως να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τον Γέροντα Εφραίμ για τη δοκιμασία που υφίσταται και ότι επιδιώκουν, όχι να χειραγωγήσουν, αλλά να παρακαλέσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη να εξαντλήσει κάθε πνεύμα επιείκειας για να καταστεί δυνατή η αποφυλάκιση του Γέροντα.


Ελπίζουμε ότι ερμηνεύουμε ορθά το μήνυμα της επιστολής του Αγίου Μόσχας και των δηλώσεων του Σεβ. Βολοκολάμσκ, επειδή σε διαφορετική περίπτωση μόνον τεράστια ζημιά και από εκκλησιαστική και από δικονομική άποψη θα προκαλέσουν στον Γέροντα Εφραίμ.


Ελπίζουμε ότι αυτό το κατανοούν επίσης και ο Γέροντας Εφραίμ και οι Βατοπαιδινοί μοναχοί, αλλά και όσοι συντονίζουν την υπεράσπιση του π. Εφραίμ.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

==============

Το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε να μην προβεί σε σχολιασμό του ανακοινωθέντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως κυκλοφορήσαντος στις 10 Ιανουαρίου 2012 σχετικά με την προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

«Νομίζω ότι μιλάει από μόνο του. Όλα όσα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έκρινε απαραίτητο να πει σε σχέση με την υπόθεση, περιλαμβάνεται στην επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου προς τον Προέδρο της Ελλάδας καθώς και στα σχετικά σχόλια του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στα οποία προέβη ακόμα στις 28 Δεκεμβρίου», ανέφερε την Τετάρτη στο πρακτορείο «Interfax-Religion» παράγοντας του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Όπως τονίζει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελλάδας κ. Κάρολο Παπούλια ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος ζήτησε την αποφυλάκιση του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, διατυπώνοντας την απορία του λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, «ενός μοναχού, ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας χαρακτήρισε ως «επίθεση κατά του Αγιορειτικού μοναχισμού και της καθόλου Ορθοδοξίας» την προφυλάκιση του πατρός Εφραίμ.

Ακόμα τον Βατοπαιδινό Καθηγούμενο στήριξαν κορυφαίοι Ρώσοι πολιτικοί και το ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Το τελευταίο για πρώτη φορά ανέλαβε την μεταφορά στη Ρωσία της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, την οποία στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου σε διάφορες πόλεις ασπάστηκαν σχεδόν τρια εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας της Ρωσικής Πολιτείας.”


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment