Monday, January 30, 2012

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΟΥ










ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό τύπο (“Τρομακτικό”) ότι οι συνήγοροι του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, υπέβαλαν αίτηση αποφυλάκισης στην ανακρίτρια κυρία Καλού, η οποία έκρινε τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ ως προφυλακιστέο επειδή το Δημόσιο κινδύνευε, κατά την εκτίμησή της, από τη συνέχιση των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται.


Το αίτημα στοιχειοθετείται σε λόγους νομικούς αλλά και αντικειμενικούς και ελπίζουμε η κυρία Καλού να το κάνει αποδεκτό.


Την παρακαλούμε θερμά να συνυπολογίσει ότι ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ είναι πνευματικός πατέρας αδελφότητας 120 μοναχών, οι οποίοι έχουν την απόλυτη ανάγκη της στήριξής του, και ότι η επισφαλής υγεία του επιβαρύνεται από τον εγκλεισμό του στη φυλακή.


Ας είναι βεβαία η κυρία Καλού ότι δεν είναι πρόθεση κανενός μας να προκαταλάβει την απόφαση της αδέκαστης Ελληνικής Δικαιοσύνης και ότι η έκκλησή μας δεν ενέχει την παραμικρή έννοια της περιφρόνησης προς το πρόσωπό της, προς τις ανακριτικές αρχές και την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΦΡΑΙΜ

=========


Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε στην ειδική ανακρίτρια ο ηγούμενος Εφραίμ, που κρατείται από παραμονές Χριστουγέννων...για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ζητεί την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους. Ο ηγούμενος της Μονής επικαλείται στην αίτησή του λόγους υγείας, αλλά και ουσιαστικούς, καθώς επαναλαμβάνει ότι είναι αθώος των κακουργηματικών κατηγοριών που αντιμετωπίζει για τις λεγόμενες “ιερές ανταλλαγές” μεταξύ της αγιορείτικης Μονής και του Δημοσίου.


Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις 23 Δεκεμβρίου, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που συνεδρίασε για να λύσει την διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ της ανακρίτριας και του αρμόδιου Εισαγγελέα, ως προς το θέμα της προφυλάκισης του.


Στην αίτησή του προς την κα Καλού, ο κ. Εφραίμ στρέφεται κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησής του και ζητά να αντικατασταθεί η φυλάκιση με την επιβολή όρων, αφού, όπως αναφέρει, δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής, ούτε άγνωστης διαμονής. Τονίζει, επίσης, πως η κατάσταση της υγείας του, με τα, ήδη, σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, επιδεινώνεται με την κράτηση του.


Η αίτηση θα κριθεί από την Εφέτη, η οποία είχε ζητήσει, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του μοναχού, την προφυλάκισή του και είχε υποβάλει αντίστοιχη θέση στο Συμβούλιο Εφετών, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, πως σε βάρος του ηγούμενου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και πως είναι πιθανόν να διαπράξει κι άλλα αδικήματα.


Με την άποψη της ανακρίτριας είχε διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών Π. Ματζούνης, ο οποίος πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών να αφεθεί ελεύθερος ο επικεφαλής της Μονής Βατοπεδίου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.



ΠΗΓΗ:


Τρομακτικό,



ergoliptesxalkidikis.blogspot.com

No comments:

Post a Comment