Thursday, January 12, 2012

ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ










ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Εγιναν δύο πολύ καίριες παρεμβάσεις σήμερα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρας, αλλά και τον διοικητή του Αγίου Ορους κ. Κασμίρογλου αναφορικά με την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ και το κανονικό καθεστώς του Αγίου Ορους.


Πέραν του σαφέστατου μηνύματος του υπουργείου Εξωτερικών ας ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι ο κ. Κασμίρογλου δεν είναι απλά διοικητής του Αγίου Ορους, αλλά ειλικρινός φίλος του Αγίου Ορους, της Μονής Βατοπαιδίου και του Γέροντα Εφραίμ.


Οι δηλώσεις και των δύο αξιωματούχων δεν αφήνουν χαραμάδα αμφιβολίας. Ολες οι Μονές του Αγίου Ορους ανήκουν στην αποκλειστική κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατραρχείου. Επομένως ουδεμία επέμβαση άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι νοητή.


Ακουέτωσαν ταύτα όσοι νομίζουν ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο βοηθούν τον Γέροντα Εφραίμ με προπηλακισμούς σε βάρος του Πατριαρχείου.


Ακόμη πιο ασύνετα συμπεριφέρονται όσοι προσπαθούν να περάσουν την ιδέα ότι η Μονή Βατοπαιδίου και ο Γέροντας Εφραίμ θα καταστούν το όργανο του Πατριαρχείου Μόσχας για να εποικίσει - με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μοναχούς - σκήτες και καλύβες του Αγίου Ορους χωρίς τη συγκατάθεση της Ιεράς Κοινότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως ισχυρίζεται ο κ. Πάνος Θεοδωρίδης στον “Αγγελιοφόρο” της 3ης Ιανουαρίου σε άρθρο του που επιγράφει “Μια φαινομενικά άσχετη ιστορία, Βατοπεδινά δικαιώματα....


Δεν είμαι σε θέση να διακριβώσω την ακρίβεια των ισχυρισμών του κ. Θεοδωρίδη αλλά νομίζω ότι είναι ότι πιο συνετό να καθησυχαστεί ο Οικουμενικός Θρόνος ότι οι ισχυρισμοί του άρθρου δεν ευσταθούν.


Ούτε να φανταστεί κανείς κάτι πιο ανόητο ως συνηγορία υπέρ του Γέροντα Εφραίμ δεν είναι δυνατόν.


Μεγάλη προσοχή λοιπόν τι λέγουν όσοι θέλουν μεν ειλικρινά να βοηθήσουν τον Γέροντα Εφραίμ, αλλά ενεργούν δυστυχώς όσο πιο απερίσκεπτα μπορούν και του προξενούν τεράστια ζημιά.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τα κείμενα που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: "ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ”


Του Νίκου Παπαχρήστου

==========


Την σαφή στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς τον Οικουμενικό Θρόνο επανέλαβε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωσή του Πατριαρχείου στην οποία εμμέσως σχολιάζονται παρεμβάσεις και δηλώσεις στελεχών της Ρωσικής Εκκλησίας που έγιναν με αφορμή την υπόθεση της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.


Ακολουθεί η απάντηση του εκπροσώπου του ΥπΕξ Γρηγόρη Δελαβέκουρα στην σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων:


Eρώτηση: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας, σας παρακαλώ πολύ, σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για το θέμα της επεμβάσεως της Ρωσικής Εκκλησίας καταρχάς στο θέμα του Αγίου Όρους. Ένα σχόλιο παρακαλώ.


Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για θέματα κανονικής τάξης στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι σαφής η θέση και ο ρόλος του Πατριαρχείου. Εξίσου σαφής είναι και η σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό του ρόλο. Αυτό είναι το μοναδικό σχόλιο που θα ήθελα να κάνω και πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, το οποίο είναι μείζονος σημασίας για ολόκληρη την Ορθοδοξία.'


*****

"ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ”


Δήλωση στον Νίκο Παπαχρήστου

===============


Την ιδιαίτερη προσοχή όλων εφιστά ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου όταν τοποθετούνται σε ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται των δικαιοδοσιών κορυφαίων θεσμών όπως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Ο Διοικητής του Αγίου Όρους, σε δήλωσή του στο Amen.gr, υπενθυμίζει με νόημα ότι «οι Μονές του Άγίου Όρους ως Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία της Μεγάλης του Χριστού Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δηλαδή στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο ως γνωστό πάντοτε μεριμνά γι’ αυτές».


Ακολουθεί η δήλωση του Διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστου Κασμίρογλου στο Amen.gr:


Ερώτηση: Στον απόηχο του ανακοινωθέντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδιαιτέρως της αναφοράς σε αυτό, στον χαρακτήρα του Αγίου Όρους, όπου υπενθυμίζεται πως αποτελεί κανονικό έδαφος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, αναφορά που ακολούθησε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έχουν εκφρασθεί εξ αφορμής της υποθέσεως της προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι.Μ.Βατοπαιδίου, θα θέλαμε ένα σχόλιο σας ως προς το ισχύον καθεστώς στην Αθωνική Μοναστική Πολιτεία.


Aρίστος Κασμίρογλου: Ταπεινώς φρονούμε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σαφείς και με κάθε δυνατή ακρίβεια σε ό,τι δηλώνεται σε ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται των δικαιοδοσιών κορυφαίων θεσμών και οργάνων όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Ειδικότερα για το Άγιον Όρος είναι γνωστό ότι, από πνευματική άποψη διατελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο ασκεί και την ανωτάτη εποπτεία στην ακριβή τήρηση των Αγιορειτικών καθεστώτων ως προς το πνευματικό μέρος. Αυτό ορίζεται και από το Σύνταγμα της Ελλάδος στο Άρθρο 105 που αναφέρεται στο Καθεστώς της Χερσoνήσου του Άθω.


Ο Καταστατικός Χάρτης Αγίου Όρους ρητώς αναφέρει ότι οι Μονές του Άγίου Όρους ως Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία της Μεγάλης του Χριστού Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δηλαδή στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο ως γνωστό πάντοτε μεριμνά γι’ αυτές.”


Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να προστεθεί τίποτα περισσότερο.


No comments:

Post a Comment