Thursday, January 12, 2012

ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Εκφράζουμε την ειλικρινή χαρά μας επειδή πληθύνονται καθημερινά τα σημάδια ότι η υπόθεση που αφορά τον Γέροντα Εφραίμ οδεύει προς αίσια έκβαση.


Μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μεσογαίας, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δήμα, του κ. Καρατζαφέρη και ανθρώπων έγγιστα ισταμένων προς τον Γέροντα, άλλο ένα σημάδι έκανε την εμφάνισή του που δίνει ελπίδες ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία αποφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ.


ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΟΙ π. ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ

___________


Η νέα δίκη στην οποία παραπέμπονται οι π. Εφραίμ και μοναχός Αρσένιος σε δικαστήριο της Θράκης θα οδηγήσει - όπως όλα δείχνουν - στην αναίρεση της επιβληθείσας δεκάμηνης φυλάκισης των κατηγορουμένων.


Προσδοκούμε ότι αυτή η απόφαση είναι προπομπός της αναίρεσης της απόφασης της προφυλάκισης του Γέροντα και ότι προς τούτο συνεργάζονται αρμονικά όλοι οι εμπλεκόμενοι.


ΟΙ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

_________


Ούτε οι προπηλακισμοί εναντίον του Πατριάρχη βοηθούν σε τίποτα, ούτε η σύγκριση της στάσης του με τη στάση του Πατριαρχείου Ρωσίας εξυπηρετεί κάποιο αγαθό σκοπό. Δίνει ίσως ευκαιρία εκτόνωσης της πικρίας των οπαδών του Γέροντα αλλά σε τελευταία ανάλυση αυτοί οι προπηλακισμοί στρέφονται εναντίον του Γέροντα.


ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ! ΟΧΙ ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗ

_____________


Η συνετή υπερασπιστική γραμμή είναι αυτή που υιοθέτησε από την αρχή ο γνωστός για την οξύνοιά του Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ειλικρινής φίλος της Μονής Βατοπαιδίου και ιεράρχης της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πατριαρχείου Ρωσίας, ο οποίος εξήγησε ότι χρειάζεται να ακολουθηθεί κάποια διαδικασία νομικής φύσεως η οποία θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση του Γέροντα.


Ούτε οι έξωθεν ή έσωθεν επεμβάσεις ωφελούν, ούτε οι προπηλακισμοί Αρχιερέων, οι οποίοι δεν εκδηλώνουν την ανεπιφύλακτη συμπαράστασή τους προς τον Γέροντα Εφραίμ εξυπηρετούν το παράπαν τον έγκλειστο Γέροντα στον Κορυδαλλό.


ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΣ Ο ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

__________


Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήκα ότι ορισμένοι - και μάλιστα ιερείς - οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία για να εκδηλώσουν τη συμπαράστάση τους προς τον π. Εφραίμ έβρισαν σκαιώς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - παρόλον ότι κάθε άλλο παρά φίλος των Βατοπαιδινών μπορεί να χαρακτηριστεί - έκανε δηλώσεις με τις οποίες εξέφρασε μεν εμμονή στις θέσεις του για τη Μονή Βατοπαιδίου, αλλά έδειξε ανθρωπιά και ευχήθηκε την αποφυλάκιση του Γέροντα.


Το ίδιο έκανε ο Μητροπολίτης Ξάνθης. Παρόλον ότι ο Σεβασμιότατος εμμένει στις θέσεις του για τη Βιστωνίδα είπε παράλληλα ότι προσεύχεται για την αποφυλάκιση του Βατοπαιδινού ηγουμένου.


ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

_________


Σε τίποτα δεν ωφελούν τον π. Εφραίμ αυτού του είδους οι ύβρεις και οι προπηλακισμοί. Αντίθετα του προξενούν μεγάλη ζημιά.


Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ούτε ο Μητροπολίτης Πέτρας, ούτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ούτε ο Μητροπολίτης Ξάνθης σύνταξαν το βούλευμα προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ.

Αν θέλουμε την αποφυλάκιση και το καλό του Γέροντα και την αίσια έκβαση της υπόθεσης Βατοπαιδίου οφείλουμε να δείξουμε όλοι όσοι αγαπούμε το Γέροντα και νιαζόμαστε για την προκοπή της αδελφότητας πνεύμα σύνεσης και μετριοπάθειας αλλιώς θα γίνουμε πρόξενοι κακών.


ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ...

_________


Τα πράγματα φαίνεται - ας ελπίσουμε μέχρι τέλους - ότι οδηγούνται προς αίσια έκβαση. Ας μη γίνει κάτι που θα αντιστρέψει το κλίμα σε βάρος του Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος - ας μην το ξεχνάμε - εξακολουθεί να βρίσκεται στον Κορυδαλλό.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΚΗ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ

==========


Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών


Από το Εφετείο Θράκης θα δικαστούν και πάλι ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός της ίδιας Μονής Αρσένιος, αλλά και η εφέτης Μαρία Ψάλτη.


Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κάνοντας δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγγα, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή για τα επίμαχα αδικήματα.


Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος αναπέμπει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη, υπό διαφορετική όμως σύνθεση, από αυτή που τους δίκασε την πρώτη φορά. Η υπόθεση αφορά το κλείσιμο της δίκης η οποία εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου.


Με την υπ' αριθμ. 28/2012 απόφασή τους, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία και ότι παρουσιάζει λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις.


Η ποινική αντιμετώπιση των τριών στη νέα δίκη θα είναι ευνοϊκότερη, καθώς ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου (χωρίς τις διεργασίες, τις νομικές σκέψεις κ.λπ. των δικαστών) δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη, αφού πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στην απόφαση που θα δημοσιευθεί στη συνέχεια.


Σύμφωνα ακόμη με τους αρεοπαγίτες, παράνομα στο Εφετείο Θράκης προστέθηκε στο κατηγορητήριο ότι οι μοναχοί πληροφορήθηκαν τις νομικές διεργασίες, με συνέπεια την ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων.


Υπενθυμίζεται ότι στην Μ. Ψάλτη καταλογίζεται η μεταφορά στους μοναχούς, κατόπιν έντονων πιέσεών τους, του αποτελέσματος της διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης που ήταν αρνητικό (με πλειοψηφία 2 έναντι 1) για τη Μονή, ωφελώντας τους με τον τρόπο αυτό, ενώ παράλληλα υπήρχε αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.


Επίσης, οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος έκριναν ότι η αιτιολογία της εφετειακής απόφασης έχει προβλήματα, καθώς δεν διευκρινίζει με σαφήνεια και πληρότητα πώς συνδέεται η παράβαση καθήκοντος με την παράλειψη δημοσίευσης της απόφασης και τη βλάβη του Δημοσίου.


Παράλληλα, το Εφετείο δεν αιτιολογεί επαρκώς γιατί η μη δημοσίευση της απόφασης ήταν αντικειμενικά πρόσφορη για τους σκοπούς που επιδιώκουν οι μοναχοί.


Οι δικαστές αποφάνθηκαν ακόμη ότι υπάρχουν αντιφάσεις και κενά στην εφετειακή απόφαση ως προς τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ,


Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική / AΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment