Monday, December 12, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

______________


Ανωνύμου, Από την Ασκητική και Αγιορειτική παράδοση, Αγιον Ορος 2011, σσ. 830.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Ενα από τα σημαντικότερα βιβλία που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια είναι το βιβλίο ανωνύμου πολιστή του Αθωνα, ο οποίος γνώρισε εκ του σύνεγγυς ή μεταφέρει από στόματα απολύτως αξιόπιστων και ενάρετων μοναχών τη σοφία και την αγία βιοτή εκατοντάδων αγίων μοναχών του Αθωνα.


Ο συγγραφέας του εξαιρετικού - από κάθε απόψη αυτού βιβλίου - όπως με σαφήνεια ομολογεί στον βαθύτατα θεολογικό του πρόλογο αλλά και στο Ε΄τμήμα του βιβλίου - που διαδραματίζει το ρόλο επιλόγου - δεν είναι αγιολογικός αλλά ποιμαντικός. Θέλει με την καταγραφή των ασκητικών παλαισμάτων και της σοφίας αγίων Γερόντων να μεταδώσει το μήνυμα ότι οι νέοι μοναχοί έχουν ίσως μεγάλη μόρφωση και αγάπη στο Θεό, αλλά υστερούν στα ασκητικά παλαίσματα σε σύγκριση με τους παλιούς αγωνιστές μοναχούς οι οποίοι ήταν πραγματικοί βιαστές της Βασιλείας του Θεού. Γι’ αυτό και τους προβάλλει προς μίμηση στους νέους μοναχούς που αγωνίζονται με τόσο πόθο στον Αθωνα.


Εκτός από τον κατατοπιστικό και βαθιά θεολογικό του πρόλογο το βιβλίο χωρίζεται στις ακόλουθες ενότητες:

1.) Συναξάρια αγίων ασκητών του Αθωνα.

2.) Περιστατικά που δείχνουν τον πνευματικό αγώνα και τα ασκητικά παλαίσματα Αθωνιτών πατέρων.

3.) Αποφθέγματα εκατοντάδων αγιασμένων ασκητών του Αγίου Ορους.

4.) Ρήσεις και διηγήσεις του Γέροντος Παισίου.

5.) Επίμετρο με αναφορά στο πνεύμα των παλαιών πατέρων.


Το βιβλίο γράφτηκε με πολλή προσοχή, διάκριση, και φόβο Θεού για να κατηχήσει ορθόδοξα. Οχι για να εντυπωσιάσει με την καταγραφή υπερβολών για “θαύματα” που ορισμένοι αρέσκονται να αποδίδουν σε ενάρετους ανθρώπους. Αυτό το κάνουν είτε από “αδιάκριτη” ευσέβεια - όπως έλεγε ο άγιος Γέροντας Παίσιος - είτε από καθαρή Θεομπαιξία για να καρπωθούν οι διηγητές των υποτιθέμενων “θαυμάτων” σεβασμό και αξία προς ίδιος όφελος.


Να σημειώσουμε επίσης ότι το βιβλίο του ανώνυμου αυτού πολιστή του Αθωνα είναι σημαντικό όχι μόνον γι’ αυτά που καταγράφει ως καρπούς γνήσιου μοναχικού πολιτεύματος, αλλά και γι’ αυτά που παραλείπει να καταγράψει ως εύγλωττη ex silentio απόρριψη όσων μη γνησίων καταστάσεων επιδιώκουν με μεθόδους - που δεν έχουν καμιά σχέση με το Θεό και το μοναχικό φρόνημα - να επιβληθούν ως δήθεν άγιες μορφές του Αθωνιτικού Μοναχισμού.


Ο δερματόδετος και καλάισθητος αυτός μεγαλειώδης τόμος των 830 σελίδων τιμάται μόνον 17 ευρώ και διατίθεται από το Ιερόν Ησυχαστήριο “Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος”, 63088 Μεταμόρφωση Χαλκιδικής. Τηλέφωνον 2375061592.


Προτρέπουμε εντονότατα όλους τους εν Χριστώ Πατέρες και αδελφούς να μελετήσουν το εξαίρετο αυτό βιβλίο που αποτελεί πραγματικό σταθμό στα χρονικά των χριστιανικών εκδόσεων.


Οσοι δοκιμάσουν τον πειρασμό να θεωρήσουν τον ενθουσιώδη τρόπο που το παρουσιάζω ως υπερβολικό τους παρακαλώ θερμά να αναβάλουν την οριστική κρίση τους μετά την ανάγνωση του βιβλίου, οπότε δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα συμμεριστούν απολύτως τον ενθουσιασμό μου.

No comments:

Post a Comment