Wednesday, December 7, 2011

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ "ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚΙΑΖΕΙ"




Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ “ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚΙΑΖΕΙ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Με ένα καυστικότατο σχόλιο, που το διέπει λεπτή αλλά λίαν διαπεραστική ειρωνεία, ο κ. Αντώνης Τριανταφύλλου παρουσιάζει την είδηση και την εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για να υπάρξει μαζική προσέλευση στην παράσταση του Ορατόριου του Σεβασμιότατου και μουσικολογιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι υπαινιγμοί του κ. Τριανταφύλλου σπάζουν κόκκαλα αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι “ο κόσμος χάνεται και η γριά χτενίζεται.”

Δεν έχω τίποτα εναντίον της κλασσικής μουσικής και των Ορατορίων. Ισα - ίσα που ο αγαπημένος μου μουσουργός είναι ο Μπαχ με τα Ορατόρια, τις Λειτουργίες, τις Καντάτες και τα Πάθη του.

Να σημειώσω επίσης ότι - παρόλον ότι δεν έχω υπόψη μου τις μουσικές συνθέσεις του Σεβασμιότατου Βολοκολάμσκ - δεν κρύβω το θαυμασμό μου για το αεικίνητο του ανδρός, το πολυτάλαντο, το άνετα πολύγλωσσο, τον υψηλό δείκτη της νοημοσύνης, την ευρυμάθεια και τις άλλες ικανότητες που τον διακρίνουν, χωρίς φυσικά να αφίσταμαι από την κριτική που έχω - κατ’ επανάληψη - ασκήσει, για ορισμένες θέσεις του Σεβασμιότατου για εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα.

Αλλά πώς να το κάνουμε; Αυτή την ώρα που ο κόσμος κυριολεκτικά χάνεται η Ιερά Αρχιεπισκοπή κινητοποιεί ολόκληρο τον μηχανισμό της για το Ορατόριο τη στιγμή που όχι απλά δεν κούνησε το μικρό της δακτυλάκι για να βοηθήσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά επιπλέον κάνει ότι μπορεί για να έλθει αρωγός στα αντορθόδοξα σχέδια του κ. Γιαγκάζογλου;

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Του Αντώνη Τριανταφύλλου
================
Σε κινητοποίηση όλων των δυνάμεών της, για την επιτυχία της συναυλίας κατά την οποία θα παρουσιαστεί το «Ορατόριο των Χριστουγέννων», έργο του μουσικολογιωτάτου Ρώσου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, φαίνεται να έχει προχωρήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εγκύκλιό σημείωμα της, που απευθύνεται «προς άπαντα τον Ιερόν Κλήρον της καθ’ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής», ενημερώνει για την πραγματοποίηση - στις 12 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - δυο πολιτιστικών εκδηλώσεων με έντονο ρωσικό “άρωμα” παρακαλώντας (!) «δια την προσωπικήν σας συμμετοχήν (σ.σ. των κληρικών) καθώς και δια την μέριμναν της ενημερώσεως των ενοριτών σας διά τας ως άνω εκδηλώσεις ως και την έγκαιρον εξασφάλισιν εισιτηρίων».

Είναι προφανές πως η παρουσίαση για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό του μουσικού έργου, «Ορατόριο των Χριστουγέννων», του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός. Έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί το έντονο ενδιαφέρον της Αρχιεπισκοπής να υπάρξει προσέλευση κοινού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την μουσική και να οσφρανθεί – νοητά φυσικά – το ρωσικό “άρωμα” της εκδήλωσης.
Άλλωστε λίγο νωρίτερα στον ίδιο χώρο, θα γίνει και η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου «Ελευθερία και Ευθύνη» (εκδ. Εν Πλω), η διάθεση του οποίου στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό γίνεται με πρόνοια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όπως φαίνεται η Αρχιεπισκοπή αποδίδει μεγάλη σημασία στην επιτυχία των δύο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής και γι’ αυτό το θέμα ετέθη και σε Περιφερειακές Συνάξεις εφημερίων της. Σύμφωνα με πληροφορίες σε μια από αυτές, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιφέρειας, υπογράμμισε τη σημασία της επιτυχίας της εκδήλωσης, με την παρουσία πλήθους ιερέων και πιστών. Απαντώντας σε ερωτήσεις εφημερίων, εξήγησε ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή έθεσε υπό την αιγίδα της, τις δύο εκδηλώσεις για να μην φανεί ότι Ιεράρχες και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών έρχονται εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος και κάνουν ό,τι θέλουν». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλαμε να φανεί η παρουσία τους εδώ, σαν εισπήδηση»(!!!).

Σε μια άλλη συνάντηση Ιερέων, σύμφωνα με πληροφορίες μας, διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις για το πώς σε καιρό οικονομικής δυσπραγίας και έντονης κρίσης θα προτρέψουν τους πιστούς να δαπανήσουν από 5 έως 30 ευρώ για να παρακολουθήσουν μια συναυλία. «Ο κόσμος μας ρωτάει τι το ξεχωριστό έχει αυτή η συναυλία, πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρώσος Ιεράρχης και η μουσική που γράφει. Και μόλις ακούνε για τα λεφτά, μας αγριοκοιτάζουν», είπε ένας εφημέριος μεγάλης ενορίας της Αρχιεπισκοπής και διερωτήθηκε: «Ζητούμε από τον κόσμο ενίσχυση για τα συσσίτια, πρέπει να του ζητούμε και για τις συναυλίες;».

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά οι δύο εκδηλώσεις θα διοργανώνονταν με την αποκλειστική ευθύνη γνωστού εκδοτικού οίκου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστός Ιεράρχης με διασυνδέσεις στην Ρωσική Εκκλησία, φέρεται να πρότεινε όπως αυτές τεθούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σχέδιο που τελικά δεν υλοποιήθηκε αφού η Ιερά Αρχιεπισκοπή αποφάσισε να τις θέσει, για τους δικούς της λόγους, υπό τη δική της αιγίδα.


ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment