Tuesday, December 20, 2011

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Του ιατρού κ. Λυκούργου Νάνη

================


Θυμάμαι το 1992 στη Σαλονίκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τη διατράνωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας στο οποίο η τοπική Εκκλησία με επικεφαλής τον τότε επίσκοπο, ιερείς, φοιτητικές ενώσεις, κατηχητικά έδωσε βροντερό παρόν.


Λίγο καιρό μετά είχαμε το ογκωδέστατο και μαζικό συλλαλητήριο της Αθήνας στο οποίο και πάλι η συμμετοχή της τοπικής Εκκλησίας υπήρξε ουσιαστική.


Θυμάμαι τον αγώνα του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη κατά του σφετερισμού του ονόματος της Μακεδονίας απ’ τους ανιστόρητους κάπηλους των Σκοπίων που προκάλεσε τη μήνι τους με αποτέλεσμα να τον απειλούν απ’ το ραδιοφωνικό τους σταθμό.


Ο αείμνηστος ιεράρχης έκλεινε τα κηρύγματά του με τη φράση Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!


Ο ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

_____________


Θυμάμαι και τον αοίδιμο ποιμένα της Κόνιτσας να σκορπίζει ιερό ενθουσιασμό στους νέους της ΣΦΕΒΑ και να τους ωθεί σε αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου που στέναζαν κάτω απ τη μπότα του αλήστου μνήμης καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα το οποίο αποθανών τις Έλλην πολιτικός εξεθείασε χαρακτηρίζοντάς το μοντέλο διακυβερνήσεως.


Κολλούσαμε αφίσσες της ΣΦΕΒΑ στη Σαλονίκη που πρόβαλλαν τα καταπατούμενα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο και μας αποκαλούσαν φασίστες.


Συσπειρωθήκαμε γύρω απ’ τους προασπιζόμενους τα εθνικά δίκαια επισκόπους μαζί με πολλούς άλλους πιστούς δίχως να κυριεύουν τις ψυχές μας αμφιβολίες και ενστάσεις του τύπου κάτι τέτοιο συνιστά χαμένη ευκαιρία ή συγκρούεται με την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας ή υπάρχει ορατός κίνδυνος να διολισθήσουμε στον εθνικισμό.


Ο ΣΕΒ. ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ

_____________


Είχα κάνει κάποτε στην Κόνιτσα την εξής ερώτηση στον αείμνηστο Σεβαστιανό: Κάποιοι ισχυρίζονται, του είπα, ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση της ελληνικότητας της Βορείου Ηπείρου έρχεται σε αντίθεση με την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας. Ποια είναι η γνώμη σας; Μου απαντά: Αυτοί που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα! Ο μακαριστός πολύ ορθά θεωρούσε ότι ο ωραίος αγώνας για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων κάθε άλλο παρά συγκρουόταν με την οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας. Παρόμοια φρονούν και πλείστοι άλλοι ιεράρχες.


ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ

__________


Δυστυχώς οι φωνές του ενδοτισμού έχουν τελευταία πολλαπλασιαστεί και στον Ελληνικό χώρο. Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου το 1960 είχε διακηρύξει από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων ότι η διεκδίκησή μας για τη Βόρειο Ήπειρο είναι ιερή και απαράγραπτη. Επομένως υφίσταται και σήμερα θέμα συνόρων είτε αρέσει είτε απαρέσκει σε κάποιους. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει την παράδοση της αναμείξεως των ιεραρχών στα εθνικά θέματα στα πλαίσια των λεγόμενων διακριτών ρόλων Εκκλησίας και κράτους. Αυτή η παράδοση συνιστά και μία βέβαια πτυχή της δόξας της Εκκλησίας και δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον εθνικισμό. Άλλο εθνισμός κι άλλο εθνικισμός. Όπως είπε κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ. Ο αγώνας για το μακεδονικό αλλά και τις ταυτότητες δεν αποτελεί χαμένη ευκαιρία αλλά τόνωσε το εθνικό φρόνημα και συσπείρωσε το λαό γύρω απ’ την Εκκλησία του.



ΠΗΓΗ:


Ανάστασιος



No comments:

Post a Comment