Wednesday, December 21, 2011

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΙ Ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ













Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΙ Ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Ολοι έχουμε διαβάσει πολλές φορές τον υπέροχο διάλογο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου με τον Γερμανό στρατηγό του Β' Σώματος Στρατού Stumme, που μόλις έφτασε στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τους Klemm, στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανίας στην Αθήνα, και το νέο Φρούραρχο Αθηνών, επισκέφθηκαν την Αρχιεπισκοπή.

Ολοι επίσης γνωρίζουμε την άρνηση του αοίδιμου Πρωθιεράρχη να ορκίσει τη Γερμανόδουλη κυβέρνηση Τσολάκογλου με αποτέλεσμα την έξωσή του από τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΑΠΕΦΕΥΓΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
__________
Μου έκανε όμως εξίσου μεγάλη εντύπωση το ακόλουθο περιστατικό από τη ζωή του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.

“Όταν στις 6 Ιανουαρίου 1938 έλαβε πρόσκληση από τον Άγγλο πρέσβη για δεξίωση στις 11 του μηνός στην Πρεσβεία, όπου καλεσμένη ήταν και η βασιλική οικογένεια, απάντησε πως «επειδή υποθέτω πως η εσπερίς θα έχει μάλλον κοσμικόν χαρακτήρα, παρακαλώ να επιτρέψητε εις εμέ ως κληρικόν να μην προσέλθω»” (Π. Στάμου, σ. 55)

Δεν νομίζω ότι το περιστατικό χρειάζεται σχολιασμό.

Απλά ας χρησιμεύσει ως καθρέπτης στη ζωή όλων μας και προπαντός όσων αρχιερέων, ηγουμένων κτλ. καλλιεργούν - με αποφευκτέο ζήλο - τις δημόσιες σχέσεις με εφοπλιστές, πολιτικούς άρχοντες, κτλ..

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΟΧΟΣ ΛΙΠΑΡΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
___________

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν τυχούσης θύραθεν παιδείας. Πέραν της λιπαράς Θεολογικής του παιδείας ήταν δεινός ερμηνευτής του έργου του Γκαίτε και του Σίλλερ, αλλά και των αριστουργηματικών συνθέσεων του Βάγκνερ.

Σπούδασε στην Εσπερία και έκανε λαμπρές σπουδές στη Γερμανία και στην Ελβετία, αλλά ποτέ δεν πούλησε την ψυχή του στη Δύση.

Ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΖΗΣΑΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
_________

Αυτά ας τα έχει υπόψη του ο π. Βασίλειος Θερμός, ο οποίος νομίζει ότι όσοι έζησαν ή και ζουν ή έκαναν λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό έχασαν την αυτοσυνειδησία τους και έκλιναν γόνυ τω Βάαλ όπως λ.χ. ο ίδιος στη στοχαστική θεολογία των Ρώσων της Διασποράς και στον πειρασμό της αντικατάστασης της ποιμαντικής από την ψυχοθεραπεία.

ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΟΥΣ
__________

Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος λ.χ. δεν έκαναν σπουδές στο εξωτερικό.

Οι π. Γεώργιος (Καψάνης), π. Γεώργιος Μεταλληνός, π. Θεόδωρος Ζήσης, π. Ιωάννης Ρωμανίδης, Κωνσταντίνος Καβαρνός έκαναν λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό.

Εχασαν όμως οι μεν ή οι δε την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία τους όπως ο π. Βασίλειος Θερμός, ο π. Φιλόθεος Φάρος, οι αείμνηστοι Καθηγητές Αγουρίδης, Νησιώτης κτλ;

Οχι βέβαια.!

Οι σπουδές ή η απλή παραμονή στο εξωτερικό μπορούν να γίνουν εργαλείο ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας όπως μπορούν να γίνουν και όχημα για να πουλήσει κάποιος την ψυχή του σε κακοδοξίες.

ΠΟΛΛΟΙ ΖΟΥΝ ΔΥΤΙΚΟΤΡΟΠΑ ΕΝΩ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
___________

Το ίδιο συμβαίνει και με όσους ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί που χωρίς να το κουνήσουν ρούπι από την Ελλάδα ή την Κύπρο ζουν με ένα όραμα και μια ελπίδα: Να ζήσουν το “Αμερικανικό όνειρο” και τα Δυτικά πρότυπα.

“Ουχ ο τόπος, αλλ’ ο τρόπος” π. Βασίλειε. Και αυτόν τον “τρόπο” είναι ακριβώς που θίγει η ποιμαντική σας διακονία και η θεολογική σας σκέψη.

ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
__________

Επ’ ευκαιρία να σημειώσω ότι θα ήταν πανεύκολο να δείξω ποια ιστορικά και θεολογικά λάθη έκανε ο π. Βασίλειος Θερμός στη δευτερολογία του για τα αρνητικά σχόλια που εισέπραξε για τον δήθεν αντισημιτισμό του Ελληνικού έθνους.

Θα παραμείνω όμως συνεπής στην ισχυρή πεποίθηση που εξέφρασα ότι η συνέχιση του διαλόγου περί του δήθεν αντισημιτισμού του Ελληνικού έθνους προξενεί πολύ μεγάλο κακό στην Εκκλησία και στην πατρίδα μας.

ΣΤΑ “ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΑΣ ΠΑΘΗ” ΟΧΙ ΟΙ “ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”
_______________

Τα πιο πάνω σημειώνω με την αναγκαία διευκρίνιση ότι εμμένω ανυποχώρητα στη θέση ότι, αντί να αναζητούμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν στις “σκοτεινές δυνάμεις”, πρέπει να στραφούμε χωρίς δισταγμό προς τα “σκοτεινά μας πάθη”, που είναι η μόνη πραγματική αιτία των δεινών που περιήλθε η φιλτάτη μας πατρίδα.

Είμαι κυριολεκτικά συγκλονισμένος από τις απανωτές πληροφορίες για τη λιποθυμία παιδιών στα σχολεία εξαιτίας του υποσιτισμού, αλλά και για το δράμα των νεόπτωχων άστεγων συμπατριωτών μας. Ούτε στους χειρότερους μου εφιάλτες δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η αγαπημένη μας πατρίδα θα ζούσε το σημερινό δράμα.

ΝΑΥΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΩΤΕΙΑ ΜΑΣ
__________

Μου προκαλούν όμως παράλληλα πραγματική ναυτία αυτά που ακούω για την επένδυση των δισεκατομμυρίων των πακέτων Ντελόρ για να κτιστεί το βαθύ παρακράτος του ΠΑΣΟΚ και για να γεμίσουν τα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου - και όχι μόνον - με επαύλεις και πισίνες.

Αυτή ήταν τελικά η επένδυσή μας για το μέλλον της πατρίδας μας και για το μέλλον των παιδιών μας.!!!

Πλήρης εφαρμογή της Παραβολής του Ασώτου χωρίς δυστυχώς να αχνοφέγγει η ελπίδα της επιστροφής στον Οίκο του Πατέρα.

1 comment:

  1. Μέσα στο υπέροχο αυτό κείμενο για τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο μπορώ να παραλληλίσω τη στάση του αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου με αυτή του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου. Καί οι δύο προτιμούσαν να μένουν στην αφάνεια, παρά τις λαμπρές σπουδές που έκανε ο αρχ. Χρύσανθος και παρά τις πολλές ικανότητες και τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ γνώσεις που είχε ο π. Επιφάνιος. Μπροστά στον π. Επιφάνιο απλωνόταν μια λαμπρή καριέρα ως ένας από τους επιφανεστέρους καθηγητές πανεπιστημίου και όχι μόνον. Ανταυτού προτίμησε να βρίσκεται στην αφάνεια μέσα σε ένα εκκλησάκι στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή είναι η στάση, την οποία πρέπει να ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ στο μέτρο του δυνατού να εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θέλοντας να προβάλουν τον εαυτό τους ως μεγάλο και ενάρετο γέροντα προσπαθούν να μειώσουν το έργο του π. Επιφανίου και άλλων συγχρόνων γερόντων. Όμως πιστεύω ότι ο κόσμος πλέον άρχισε να καταλαβαίνει και να αποκτά αισθητήριο για το ποιος "προσποιείται ότι είναι" και ποιος "ειναι" ο αληθινός γέροντας. Οι αρετές που μας δίδαξε ο Χριστός δεν είναι να προβάλλουμε τον εαυτό μας αλλά να ζούμε με ταπείνωση, με αγάπη, με εγκράτεια. Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά τον αδελφικό φίλο Παναγιώτη Τελεβάντο για τα ωραία κείμενα που μας χαρίζει κάθε μέρα, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τις δυνάμεις και αντοχές του εαυτού του, προκειμένου να σχολιάσει καίρια και φλέγοντα θέματα. Ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσει το κατά Θεόν έργο του. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι όλοι που έχουν αυτό το χάρισμα. Ο δωρεοδότης Χριστός δίνει στον καθένα διαφορετικά χαρίσματα έτσι ώστε να έχουμε ο ένας τη ανάγκη του άλλου.

    ReplyDelete