Monday, December 12, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ. ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΟΥΣΙΑΠΠΑ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_____________


Αρχιμ. Βαρνάβα Κουσιάππα, Η Παναγία της Λύσης, Ιστορία της εικόνας, του χώρου και των κτισμάτων του από τα βυζαντινά χρόνια έως σήμερα, Λευκωσία 2010, σσ. 149.



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Η κατεχόμενη Λύση. Ενα αληθινό κεφαλοχώρι που στενάζει στα κατεχόμενα. Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Κουσιάππας εξέδωσε καλαίσθητο βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την Παναγία της Λύσης, η οποία σήμερα μετετράπηκε σε τζαμί από τους αλλόθρησκους Τούρκους που κατέχουν τη πατρίδα μας.


Το έργο προλογίζει ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα της κατεχόμενης Σαλαμίνας.


Ο Γέροντας Γαβριήλ - γέννημα και θρέμμα της Λύσης - υπήρξε όπως τόσοι και τόσοι Λυσιώτες πνευματικό παιδί του αείμνηστου Γέρο Παναή της Λύσης ενός κυριολεκτικά αγίου κοσμοκαλόγηρου ο οποίος μεταμόρφωσε τη θρησκευτική ζωή της Λύσης αλλά και της Κύπρου εν γένει με την αγιότητα της ζωής του.


Αρκούσε να δεις τον αείμνηστο Γέρο Παναή για να καταλάβεις ότι ήταν άνθρωπος που ζούσε μεγάλες πνευματικές καταστάσεις.


Μεταφέρω τη ρήση του πατέρα μου όταν τον πρωτάκουσε σε μια αγρυπνία τον Γέρο Παναή να λέγει τους Χαιρετισμούς της Παναγίας: “Τούτος ο γέρος μιλά με την Παναγία”, μου είπε. Τόσο έντονη ήταν η αίσθηση της αγιότητας του αείμνηστου Γέροντα. Χωρίς ίχνος επιτήδευσης απάγγελλε τον Εξάψαλμο και τους Χαιρετισμούς με τέτοιο τρόπο ώστε όλο το εκκλησιάσμα αισθανόταν πηγαία την χάρη του Θεού.


Ο π. Γαβριήλ - ένας πολύ ενάρετος ιερομόναχος που καθοδηγεί με φόβο Θεού ψυχές στον Χριστό - ανήκε στο στενό κύκλο του αγιασμένου αυτού ανθρώπου.


Αυτή τη Λύση ποθούμε όλοι να ξαναδούμε. Την αγιασμένη Λύση του Γέρο Παναή που κατηχούσε ορθόδοξα - εκκλησιαστικά το ποίμνιο της Εκκλησίας.


Ευχαριστούμε τον π. Βαρνάβα Κουσιάππα για τον μεγάλο κόπο που κατέβαλε για να συγκεντρώσει τόσο πλούσιο υλικό για την Παναγία της Λύσης, τα εξωκκλήσια και τις μονές του χωριού και να καταγράψει προς κοινή ωφέλεια όλων την παράδοση της έλευσης της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας στο χωριό, που σήμερα βρίσκεται στην Καλαβασό.



No comments:

Post a Comment