Sunday, December 11, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΘΕΟΣ ΕΦΑΝΕΡΩΘΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

___________


Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Κωστώφ, Θεός εφανερώθη, Από τον αθεισμό στον Χριστό, Αθήνα 2011. σσ. 397.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Ακόμη ένα απολογητικό βιβλίο του σεβαστού και λίαν μας αγαπητού μας π. Ιωάννη Κωστώφ, που αφιέρωσε την αθόρυβη αλλά τόσο καρποφόρα πνευματική του ζωή, στο εξομολογητήριο και στην απολογητική.


Στο βιβλίο αυτό ο π. Ιωάννης αναφέρεται σε δεκάδες - για να ακριβολογούμε εκατοντάδες - ανθρώπων οι οποίοι από τον Αθεισμό κατέληξαν στην πίστη προς τον Χριστό.


Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή “ανεκδότων” (δηλαδή σύντομων περιστατικών) και διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τον αναγνώστη. Πολλή ωφέλεια αποκομίζει η ανάγνωση του βιβλίου και πολλή κατάνυξη προσφέρει στην ψυχή του ανθρώπου.


Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη του καλού βιβλίου παρελαύνουν πρόσωπα πολύ σημαντικά για την κοινωνία, την τέχνη, την φιλοσοφία και τα Γράμματα, που μετεστράφησαν από την αθεία προς τον Χριστό. Παρουσιάζονται όμως και απλοί άνθρωποι του λαού, όπως ένας κουλουράς που είχε καθοριστικής σημασίας συνάντηση, με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Χρυσόστομο.


Είναι πολύ σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι οι μεταστροφές στην Ορθοδοξία υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και αγκαλιάζουν πανορθοδόξως πολλά πρόσωπα που μετεστράφησαν στον χριστιανισμό. Ετσι δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να αγκαλιάσει το θαύμα του Θεού στην Ορθοδοξία πέραν από τα Ελληνικά σύνορα.


Αν το βιβλίο τέλειωνε στη σελίδα 187 θα ήταν καλύτερα. Οποια αξία έχουν οι μεταστροφές που ακολουθούν μετά τη σελίδα 187 ας τις διερευνούσαν άλλοι.


Ωραιότατο βιβλίο. Το συνιστούμε ένθερμα. Συγκλονιστικό στην περιγραφή της μεταστροφής στο Χριστό, γλαφυρότατο στη διήγηση, κατανυχτικό στο αποτέλεσμα.


No comments:

Post a Comment