Tuesday, December 6, 2011

Ο κ. ΝΑΝΗΣ, Ο π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ


Ο κ. ΝΑΝΗΣ, Ο π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Το ωραίο απόσπασμα από το βιβλίο “Ου δει αιρετικοίς ή σχισματικοίς συνεύχεσθαι” του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου, που δημοσιεύει το καλό ιστολόγιο “Αναστάσιος”, μας θυμίζει την υποχρέωση όλων - και ιδιαίτερα των ποιμένων της Εκκλησίας - να υπερασπιζόμαστε την πίστη μας από τις αιρέσεις και να στεκόμαστε ολόρθοι στον αγώνα για την τήρηση των Ιερών Κανόνων.

Αλίμονον αν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος και οι Σεβ. Μητροπολίτες σιωπούν όπου “Θεός το κινδυνευόμενον”. Και η σιωπή αυτή δυστυχώς είναι απλωμένη παντού. Και για τον Οικουμενισμό και τις άλλες αιρέσεις και για τις παραβάσεις των Ιερών Κανόνων και για την επί θύραις αλλοτρίωση του μαθήματος των Θρησκευτικών και για την αποβολή των Θεολογικών Σχολών από το Πανεπιστήμιο και για το ηλεκτρονικό φακέλλωμα των πιστών και γενικά για όλα τα θέματα.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΝΑΝΗ
__________

Ο ευσεβής ιατρός κ. Λυκούργος Νάνης απονέμει - σε σχόλιό του στο ίδιο ιστολόγιο - τα εύσημα στον όντως ευλαβή και σεμνό κληρικό π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο για το ομολογιακό του φρόνημα και το εκκλησιαστικό του ήθος.

Παράλληλα καλεί τον Μακαριότατο να στηλιτεύσει την “μεταπατερική θεολογία που νοθεύει το ορθόδοξο ήθος”.

Ως εδώ φυσικά απόλυτη η συμφωνία μας με τον κ. Νάνη.

Εκείνο όμως που καθόλου δεν αντελήφθηκα είναι η πεποίθηση του κ. Νάνη ότι ο Μακαριότατος “άνοιξε φωνή” - κατά τη λαική έκφραση - κατά της εκκλησιομαχίας των “φωταδιστών”, που προσπαθούν να αποκόψουν τη ζωή του έθνους μας από την Εκκλησία.

ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΣΤΕΝΤΟΡΕΙΑ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ;
______________

Κύριε Νάνη. Πού την ακούσατε αυτή την φωνή του Μακαριότατου; Το μόνον που έχω υπόψη μου είναι κάτι μπαλωθιές που έρριξε χωρίς να σημαδεύει στον αέρα οι οποίες αφενός μεν “εις ουδέν ωφελούν αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται” και αφετέρου του δίνουν το άλλοθι να ενισχύει τον κ. Γιαγκάζογλου στην προσπάθεια να αποχρωματίσει ορθοδόξως το μάθημα των θρησκευτικών και να το μετατρέψει από κατηχητικό σε θρησκειολογικό.

ΑΝ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΑΣΗ ΝΑ ΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΜΕ ΕΡΓΑ
_________________

Τέτοιες παρεμβάσεις εκ μέρους του Μακαριότατου να λείπουν. Αν θέλει όντως να αναμετρηθεί με του εκκλησιομάχους κρατούντες ας αρχίσει από την αποπομπή του κ. Γιαγκάζογλου από την διεύθυνση του περιοδικού “Θεολογία” και από την καταδίκη της προσπάθειας να μετατραπεί το μάθημα των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό. Ας καθαρίσει τα “κατσιαρίσματα” του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και ας αντικαταστήσει τον Αγιο Μεσσηνίας από εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο διάλογο με τους Παπικούς. Ας αποκαταστήσει την κανονική τάξη και ας σταματήσει να προωθεί στην αρχιερωσύνη τα καλόπαιδα του Παγκόσμιου Συμβούλιου των “Εκκλησιών” (γράφε αιρέσεων). Μόνον τότε θα τον πιστέψουμε ότι μετανόησε και αλλαξε πορεία. Αλλιώς το να μιλά για την ανάγκη να διδάσκονται τα Θρησκευτικά στα σχολεία χωρίς να απαιτεί παράλληλα ο χαρακτήρας του μαθήματος να είναι ορθόδοξος κατηχητικός, όχι μόνον δεν πρέπει να θεωρείται φερέγγυα παρέμβαση, αλλά πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές υποψίες ότι πρόκειται για καπνογόνο βόμβα που υποβοηθά τον κ. Γιαγκάζογλου να διεκπεραιώσει το ανόσιο έργο του.

“ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟΤΟ”
____________

Στην Κύπρο, κ. Νάνη, λέμε συχνά μια παροιμία. Δεν ξέρω αν είναι διαδεδομένη και σε άλλα μέρη του Ελληνισμού. “Αυτός σε παίρνει στη βρύση και σε επιστρέφει άποτο”. Σαν κι εμάς, κ. Νάνη, παίρνει πολλούς στη βρύση και φέρνει πίσω άποτους ο Μακαριότατος. Γι’ αυτό ας μη βιαζόμαστε να του δώσουμε τα εύσημα ότι “στεντορεία τη φωνή” ελέγχει τους εκκλησιομάχους, τοσούτον μάλλον εφόσον γνωρίζουμε ότι οι επιδόσεις του στο παρασκήνιο ήταν ανέκαθεν απαράμιλλες.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το απόσπασμα από το σύγγραμμα του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου και το σχετικό σχόλιο του ευσεβούς ιατρού κ. Λυκούργου Νάνη που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΣΙΩΠΑ

Του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου
=====================

Δυστυχώς σήμερα, στην εποχή της θεσμοθετημένης σύγχυσης και της απολυτοποίησης του σχετικισμού πολλοί θα ήθελαν την άμβλυνση της Ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας και την επί ίσοις όροις συν-παράστασή της με την αίρεση και την πλάνη. Το γνήσιο κήρυγμα της Εκκλησίας του Χριστού θέλουν να το συκοφαντούν ως φανατικό, φονταμενταλιστικό και ως εκτός τόπου και χρόνου εγωιστική αυταρέσκεια!

Όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλει να πορεύεται το δύσκολο αυτό δρόμο της μαρτυρίας της με τα μάτια στραμμένα στο σύγχρονο κόσμο, αλλά βασισμένη στην παράδοση και την εμπειρία της. Αυτή η εμπειρία είναι καταγεγραμμένη στην Αγ. Γραφή, στη ζωή των Αγίων Της, στη διδασκαλία των Πατέρων, στους Όρους και τους Κανόνες των Συνόδων Της.

Η μαρτυρία της Ορθοδοξίας σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δικαιούται να σιωπά.

*****

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΝΑΝΗ
========

Ουσιαστικότατες επισημάνσεις από έναν αμύντορα του ορθοδόξου δόγματος και ήθους όπως ο ομολογητής κληρικός π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος. Δυστυχώς θα στεναχωρηθούν οι θιασώτες της σιωπής της Εκκλησίας που πειρώνται να την επενδύσουν με εκκλησιολογικό και θεολογικό μανδύα. Αποτελεί παρήγορο αναμφιρρήστως γεγονός ότι τελευταία άρχισε να υψώνει τον τόνο της φωνής του και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος καταγγέλλοντας στεντορεία τη φωνή την άθλια προσπάθεια περιθωριοποίησης της Εκκλησίας απ’ τους φωταδιστές της κακιάς ώρας που μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι ειδικά απ’ την περίοδο της μεταπολίτευσης και εντεύθεν. Περιμένουμε απ’ τον κο Ιερώνυμο να στηλιτεύσει κατά αρχιεπισκοπικό χρέος και καθήκον έναντι του τε Δομήτορος της Εκκλησίας μας και του πληρώματός Της και τη νοθεία του ορθοδόξου ήθους που επιχειρείται από κληρικούς, ακαδημαικούς θεολόγους και λαικούς που λανσάρουν την περιβόητη και διαβόητη μεταπατερική θεολογία κατασκανδαλίζοντας το ευσεβές πλήρωμα.


No comments:

Post a Comment