Thursday, November 17, 2011

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΤΕΣ ή ΠΕΡΙ ΧΛΙΔΑΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ


ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΤΕΣ ή ΠΕΡΙ ΧΛΙΔΑΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Στους πολλούς η αναγγελία της έναρξης Θεολογικού Διαλόγου (προσέξτε το “Θεολογικού”) με τους Βαπτιστές μπορεί να ακούγεται σαν μια ακόμη οικουμενιστική μπαρούφα. Ακόμη μια ευκαιρία για να τρώνε, να πίνουν, να φιλοξενούνται σε χλιδάτα ξενοδοχεία και να κάνουν τα ψώνια τους οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι που συζητούν με τους κάθε λογής αιρετικούς.


ΕΞ ΥΠΑΡΧΗΣ ΑΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΤΕΣ

___________


Οσοι όμως ξέρουν λίγα πράγματα περί Βαπτιστών ξεσπούν σε γέλια όταν ακούσουν ότι είναι δυνατός ο Θεολογικός διάλογος της Ορθοδοξίας με τους Βαπτιστές.


Εκτός του ότι το φαινόμενο είναι καθαρά Αμερικανικό - και ως εκ τούτου εξ υπαρχής άσχετο με την πίστη μας - οι Βαπτιστές των Μεσοπολιτειών των ΗΠΑ είναι άνθρωποι με τους οποίους η συζήτηση οιουδήποτε για οποιονδήποτε θεολογικό θέμα είναι εξ υπαρχής αδιανόητη.


Αντιλαμβάνομαι τον πειρασμό όσων αγνοούν τους Βαπτιστές να πουν με το λογισμό τους: “Μα το ίδιο δεν συμβαίνει και μεταξύ Ορθοδόξων;


Οχι!, είναι η απάντηση. Δεν συμβαίνει το ίδιο. Οχι με την έννοια ότι αρνούμαι ότι στους θεολογικούς διαλόγους - ακόμη και μεταξύ Ορθοδόξων - υπάρχουν αγκυλώσεις, αλλά επειδή οι Βαπτιστές των ΗΠΑ κινούνται σε ένα αλλο επίπεδο.


Ο ΤΡΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

_________


Για όσους αγνοούν τα δεδομένα θα περιοριστώ να αναφέρω ένα παράδειγμα που μου είπε ένας αξιόλογος ορθόδοξος κληρικός της Εκκλησίας της Αμερικής.


Σε κάποιο ναό των Βαπτιστών ο πάστορας στο κήρυγμά του ανέλυε το 25ον κεφάλαιο του Ευαγγελιστού Ματθαίου και αναφέρθηκε στον γνωστό στίχο “καὶ τὸν ἀχρεῖον δοῦλον ἐκβάλετε εἰς τὸ σκότος τὸ ἐξώτερον· ἐκεῖ ἔσται ὁ κλαυθμὸς καὶ ὁ βρυγμὸς τῶν ὀδόντων.” Οπότε μια ηλικιωμένη κυρία υπέβαλε την ακόλουθη εκπληκτική ερώτηση στον πάστορα: “Ναι αλλά τι θα γίνει με μας που χάσαμε τα δόντια μας αν πάμε στην κόλαση; Πώς θα τρίζουν;!!! Για να πάρει την ακόλουθη εξίσου εκπληκτική απάντηση από τον πάστορα: “Ο Κύριος θα μεριμνήσει και γι’ αυτό!!!”


Και μη νομίσετε ότι αυτό αποτελεί ένα ακραίο μεμονωμένο παράδειγμα της ερμηνευτικής της Αγίας Γραφής εκ μέρους των Βαπτιστών. Αυτή την ερμηνευτική υιοθετούν για όλα τα θέματα.


ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΕ ΤΣΙΡΚΟ

__________


Καλό διάλογο, λοιπόν, με τους Βαπτιστές, σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, που θα σας ανατεθεί το σπουδαίο έργο του διαλόγου μαζί τους. Σας παρακαλώ να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Σε μια - δυο συνεδρίες το πολύ θα καταλήξετε σε πλήρη συμφωνία για όλα τα θέματα που θα επισφραγιστεί με πολυαρχιερατικό και πολυπαστορικό συλλείτουργο σε τσίρκο.


ΤΣΙΡΚΟ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

________


Δυστυχώς! Τσίρκο έχουν καταντήσει οι διάλογοι. Οσοι ξέρουν από Βαπτιστές γνωρίζω ότι διασκεδάζουν με την είδηση, όπως και ο γράφων - και στην απλή ακόμη σκέψη - ότι μπορεί να υπάρξει θεολογικός διάλογος μαζί τους. Οι υπόλοιποι που εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες κάνετε λίγη υπομονή. Σας διαβεβαιώ! Δεν θα χρειαστεί να περιμένετε για πολύ.


Διάλογος με τους ... “Βαπτιστές”!!! Τουτέστιν τα “Βραδεμβούργια κονσέρτα” του Μπαχ για κωφούς και οι πίνακες του Μονέ για τυφλούς.!!!


ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

_________


Αυτά συμβαίνουν δυστυχώς όταν οι ιθύνοντες δεν έχουν δουλειά να κάνουν και επινοούν συνεχώς τρόπους για να διεξάγουν διαλόγους δήθεν για να συζητηθούν θεολογικά θέματα, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι η ουσία των διαλόγων είναι ότι το φαγητό και το ποτό και τα χλιδάτα ξενοδοχεία που θα φιλοξενηθούν είναι θαυμάσια ευκαιρία για διακοπές και για ψώνια.


Και αφού διανθίσουν τις διακοπές τους, οι αγαπητοί εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με συμπροσευχές με τους κάθε λογής αιρετικούς και κατασκανδαλίσουν τους πιστούς, επιστρέφουν οίκαδε "ανανεωμένοι" και βαρυφορτωμένοι με ψώνια!!!


Τσίρκο! Κυριολεκτικά τσίρκο οι διάλογοι.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΩΝ

_____________


Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συμμαχίας Βαπτιστών (BWA) και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποίησαν, από 30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2011, διερευνητικές συνομιλίες στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για στην έναρξη επίσημου διαλόγου μεταξύ των Βαπτιστών και των Ορθοδόξων Χριστιανών.


Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του BWA, Neville Callam «ο οποιαδήποτε διάλογος πρέπει να αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης,της γνώσης και μιας κοινής μαρτυρίας».


Ο Callam εξέφρασε την ελπίδα ότι Βαπτιστές και Ορθόδοξοι θα είναι σε θέση να δεσμευτούν για ευρύ όσο το δυνατόν διάλογο, αλήθειας, αγάπης, αμοιβαίου σεβασμού και διαφάνειας.


Την Ορθόδοξη αντιπροσωπεία απετέλεσαν ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ο π. Γεώργιος Τσέτσης, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και ο Κωνσταντίνος Κενανίδης, γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

No comments:

Post a Comment