Monday, November 28, 2011

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Οπου υπάρχει καλή βούληση τα θέματα διεκπεραιώνονται με την κατεπείγουσα διαδικασία. “Οποιος, όμως, δεν θέλει να πάει στο μύλο δέκα μέρες κοσκινίζει” λέγει μια Κυπριακή παροιμία.

Η ΟΕΛΜΕΚ (οργάνωση των εκπαιδευτικών της Μέσης Παιδείας της Κύπρου) κατάγγειλε στον Μακαριότατο Κύπρου ότι το βιβλίο των Θρησκευτικών της Α΄Γυμνασίου είναι “Γιαγκατζουγλικό”. Τουτέστιν θρησκειολογικό, ιστορικό, κοινωνικό και όχι ορθόδοξη κατήχηση των παιδιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανήγγειλε αμέσως ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Γ. Δημοσθένους - που είναι εντελώς διαφορετικός από τον προκάτοχό του κ. Δημητρίου, ομογάλακτο της κυρίας Δραγώνα - την επομένη μέρα δηλώνει έτοιμος να δεχτεί τις παρατηρήσεις της ΟΕΛΜΕΚ και της Εκκλησίας με κάθε καλή θέληση να λύσει το πρόβλημα.

Ετσι προχωρούν τα θέματα όπου υπάρχει καλή θέληση για να γίνει κάτι σωστό.

Οταν όμως αυτη η καλή θέληση απουσιάζει και εκ μέρους των εκπαιδευτικών και εκ μέρους της Εκκλησίας και εκ μέρους της Πολιτείας τότε τα πράγματα οδηγούνται στη συνάντηση παγίδα των Θεολογικών Συνδέσμων της Πεντέλης, ο κ. Γιαγκάζογλου στηρίζεται στις μεθοδεύσεις του από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και οι εκκλησιομάχοι Πασόκοι της κυρίας Διαμαντοπούλου προχωρούν ακάθεκτοι στους στόχους τους.

Ας αναληφθεί αμέσως προσπάθεια - ερήμην φυσικά του συνθηκολόγου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου - για να πεισθεί ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος - που φαίνεται φερέγγυο πρόσωπο - να ενεργήσει κατά Θεόν, αλλιώς όλα θα πάνε κατά διαβόλου αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών. Τα παιδιά μας θα διδάσκονται θρησκειολογία, συγκρητισμό, κοινωνιολογία και οικολογία. Οσο για τις Θεολογικές Σχολές σύντομα θα καταργηθούν με το νέο “Καλλικράτη” για την Ανώτατη Παιδεία.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
========

Τόσο ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους όσο και η γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού παρουσιάστηκαν σήμερα έτοιμοι για διάλογο ώστε να λυθεί όποιο πρόβλημα προκύπτει από το βιβλίο των Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου.

Ο υπουργός Παιδείας μας ανέφερε ότι αυτό αυτά τα προβλήματα λύνονται εύκολα. Η κ. Στυλιανού κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο ο Αρχιεπίσκοπος θα ζητήσει εξηγήσεις από το υπουργείο Παιδείας επειδή υπάρχει η εντύπωση ότι το βιβλίο είναι περισσότερο ιστορικού-πολιτιστικού χαρακτήρα, παρά θρησκευτικού είπε ότι θα ερευνήσει το θέμα για να γίνουν οι κινήσεις εκείνες που στο τέλος να μην υπάρχουν προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα ακουστούν οι απόψεις του Συνδέσμου Θεολόγων και της ΟΕΛΜΕΚ.


ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά,


No comments:

Post a Comment