Monday, November 14, 2011

ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ (ΚΟΤΣΩΝΗ)


ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ (ΚΟΤΣΩΝΗ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Πέρασαν 24 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπήρξε ο τελευταίος σπουδαίος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αντιρρήσεις για επιμέρους απόψεις, προσεγγίσεις και ενέργειες του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου υπάρχουν πολλές.

Ενα δεν διαμφισβητείται από όσους δεν είναι πλήρεις εμπάθειας και μικρότητας. Οτι ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος ήταν αδιάβλητος, αφιλοχρήματος, λίαν πεπαιδευμένος και με ευγενή όνειρα για την Εκκλησία.

Αλλά και τα όποια λάθη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και οι όποιες αντιρρήσεις για τις πνευματικές του καταβολές, σβήνουν κυριολεκτικά εξαιτίας της σύγκρισης με την παράφωνη διακονία και των τριών Αρχιεπισκόπων που τον διαδέχθηκαν.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
_______

Για μεν τον αείμνηστο Σεραφείμ περιορίζομαι να αναφέρω ότι κορόιδευε - προς τας δυσμάς του βίου του - τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, επειδή έγραψε βιβλίο για την άλλη ζωή, στην οποία (believe it or not) ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ δεν πίστευε.!!! Ταύτα για όσους αφελείς τον παρουσιάζουν ως συντηρητικό και παραδοσιακό ιεράρχη.!!!

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
________

Από τα πλήθη των ανομιών του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και την εκκομίκευση που εισήγαγε την Εκκλησία αναφέρω μόνον αυτό που απεκάλυψε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του: Ο επικοινωνιολόγος κ. Σωτήρης Τζούμας. Η προσφιλής έκφραση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ήταν το “αισιχτίρ ρε”! Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Τουλάχιστον για όσους είναι νοήμονες και για όσους έχουν ελαχιστομόρια αξιοπρέπειας.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄(ΛΙΑΠΗΣ)
_________

Οσο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο "τις δώση κεφαλήν μοι ύδωρ και οφθαλμοίς μου πηγήν δακρύων και κλαύσομαι.. ημέρας και νυκτός; Επί τα όρη λάβετε κοπετόν και επί τας τρίβους θρήνον” (Ιερεμίας).

Οτι η Εκκλησία θα αποκτούσε ένα Αρχιεπίσκοπο που θα υπέσκαπτε απροκάλυπτα τα συμφέροντα Της με τόσο προκλητικό τρόπο ούτε που μπορούσα να το διανοηθώ.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΙΩΠΩ...
___________

“The rest is silence!” (William Shakespeare, Hamlet)! “Τα δ’ άλλα σιγώ. “Βους γλώσσιη μέγας βέβηκεν” (Αισχύλου, Αγαμέμνων). Και για τους τρεις Αρχιεπισκόπους που διαδέχθηκαν τον αείμνηστο Ιερώνυμο.

Ο μεν μακαριστός Ιερώνυμος έκανε ότι μπορούσε για να χειροτονήσει κληρικούς με φόβο Θεού. Οι δε διάδοχοί του - και οι τρεις - χειροτόνησαν άξιους επισκόπους μόνον όταν εξαναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων.!!!

Αιωνία η μνήμη του ενάρετου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που αγάπησε τον Χριστό αληθινά και έκανε ότι μπορούσε για τη δόξα της Εκκλησίας Του.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ (ΚΟΤΣΩΝΗ) ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

Του Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Νικοδήμου
=============

Στις 15 Νοεμβρίου του 1988 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγειρε το κεφάλι, για να αναπαυτεί στην αγκαλιά του Θεού. Γεμάτος πίστη. Φορτωμένους καρπούς. Σε μιά άκρη του αγιασμένου νησιού της Τήνου,κάπου έξω απο το χωριό του αναπαύεται τώρα το ιερό σκήνος του. Η ψυχή του, που λαχτάρησε με τόση δύναμη και με τόση δίψα τον Θεό, χαίρεται ανάμεσα στούς αγγέλους και τούς Αγίους. Πίσω του άφησε ένα φως. Ένα δείγμα ποιμένος γνησίου,που ακολούθησε τον μεγάλο Ποιμένα και Επίσκοπο των ψυχών μας. Οι καιροί θα περάσουν. Τα πάθη θα σβήσουν. Οι πικρίες εκείνων που πληγώθηκαν απο τήν ακεραιότητά του και απο την κρυστάλλινη διακονία του δέν θα αντέξουν στή δοκιμασία του ορμητικού ποταμού της ιστορίας. Η φυσιογνωμία τού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α΄ θα μείνει αγνή και αψεγάδιαστη. Για να δείχνει το κάλλος της. Και για να καθοδηγεί τούς ποιμένες και το σώμα τής Εκκλησίας. Οι διάδοχες γενιές θα καθηλώσουν το βλέμμα στή μορφή του. Θα τον νοιώσουν πατέρα. Θα σκύψουν, σαν μαθητές στην προσφορά του. Και θα καυχηθούν "έν Κυρίω" γιατί στήν δύση τού εικοστού αιώνα έλαμψε στο στερέωμα ένα μεγάλο αστέρι, ικανό να φωτίσει με τή λάμψη του την εκκλησιαστική διαδρομή της τρίτης χιλιετίας.

ΠΗΓΗ:

Ανάστασιος

No comments:

Post a Comment