Wednesday, November 30, 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καταγγέλλει τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες μας απαγορεύουν να επιδιορθώσουμε - με δικά μας χρήματα - τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στον Βορρά, τα οποία μετατράπηκαν σε σταύλους, αχυρώνες, μάνδρες ή που αφήνονται να ερημώσουν από τη φυσική φθορά και ακόμη χειρότερα βεβηλώθηκαν και παραδόθηκαν στους μουσουλμάνους για να λατρεύουν τον Αλλάχ.


Ο Μακαριότατος - με την προσφώνησή του προς τη 10η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που συνεδριάζει αυτές τις μέρες στην Κύπρο -, σημείωσε ότι η ανατροπή αυτών των δυσμενών δεδομένων θα επιτευχθεί με το διάλογο με τους Τουρκοκυπρίους.


Δεν ξέρω αν ο Μακαριότατος το είπε αυτό επειδή το πιστεύει ή αν το είπε επειδή αυτό αναμενόταν να πει.


Δεν γνωρίζω επίσης αν ο Μακαριότατος όντως πιστεύει ότι η απελευθέρωση της Βόρειας Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα και αν όντως ελπίζει ότι με το διάλογο με τους Τουρκοκυπρίους - υπό οιονδήποτε Πρόεδρο - θα καταλήξει σε λύση διαφορετική από αυτή που καθορίζει το σχέδιο Ανάν.


Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ποτέ η Τουρκία δεν θα αφήσει με την πένα αυτό που κατάχτησε με τη λόγχη.


Πριν φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης και ο τελευταίος έποικος καμία λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι παρά μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν η οποία στην πράξη καταρχήν θα σημαίνει την μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και στη συνέχεια την πλήρη Τουρκοποίηση της πατρίδας μας.


Γι’ αυτό άσχετα από αυτά που είναι ίσως υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων λόγω της θέσεως του να λέγει δημόσια ο Μακαριότατος στους διπλωμάτες και στα συνέδρια της πλάκας όπως είναι αυτό που συνεδριάζει αυτές τις μέρες στην Κύπρο, ο ίδιος πρέπει να πείσει στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ μακρυά από δημόσιες δηλώσεις και τυμπανοκρουσίες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου ότι η Κύπρος θα ελευθερωθεί ΜΟΝΟΝ με τη δύναμη των όπλων.


Η πατρίδα μας δεν πρέπει απλά να εξοπλίζεται με αποτρεπτικής ισχύος οπλικά συστήματα, που θα εξασφαλίσουν την άμυνα των ελεύθερων περιοχών, αλλά με οπλικά συστήματα που θα στοχεύουν στην απελευθέρωση του Τουρκοκρατούμενου Βορρά.


Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από το αέριο στον προυπολογισμό του Υπουργείου Αμυνας.


Τη Βόρεια Κύπρο, Μακαριότατε, μπορούν να την απελευθερώσουν ΜΟΝΟΝ οι Ελληνικές λόγχες. Κανένας άλλος.


Αν δεν γίνει αυτό ολόκληρη η νήσος θα Τουρκοποιηθεί σταδιακά με την εφαρμογή κάποιου σχεδίου που θα εδράζεται στη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν.


Παραθέτουμε στην συνέχεια απόσπασμα της ομιλίας του Μακαριότατου που έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

=========


Λυπούμαστε να πούμε ότι, δυστυχώς, και στο κατεχόμενο για τριανταεπτά σχεδόν τώρα χρόνια, από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, βόρειο τμήμα της νήσου μας, βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά και η Θρησκευτική Ελευθερία δεν γίνεται σεβαστή. Έκτοτε, και σ’ όλα αυτά τα χρόνια από το 1974, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα η να προστατεύσουμε και να συντηρήσουμε τις από αιώνων αρχαίες εκκλησίες και μοναστήρια μας, που είτε συλήθησαν, είτε κατεστράφησαν, είτε μετετράπησαν άλλα σε μουσουλμανικά τεμένη, άλλα σε κέντρα διασκέδασης και άλλα σε μάνδρες προβάτων, η στάβλους αλόγων ζώων.

Αναφέρουμε, σχετικά, ότι ως Εκκλησία Κύπρου γνωρίζουμε, ότι μόνο μέσα από τον ειλικρινή και ανοικτό διάλογο με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Αρκεί να τονίσουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα θρησκευτικό, καθώς ζούσαμε ειρηνικά και αρμονικά, Ελληνοκύπριοι Χριστιανοί και Τουρκοκύπριοι Μουσουλμάνοι. Επομένως, ο διάλογος με τους Τουρκοκύπριους μουσουλμάνους στην ίδια μας την πατρίδα είναι υπαρξιακής σημασίας.


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment