Thursday, November 17, 2011

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ


ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΥΛΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Συγκινινητική είναι η αγάπη που δείχνει ο ευσεβής λαός της Σερβίας προς τον αείμνηστο Πατριάρχη Παύλο. Ηδη το 60% του λαού ζητά την άμεση αναγνώριση της αγιότητάς του από τη Σερβική Εκκλησία.


Η Εκκλησία όμως της Σερβίας δεν βιάζεται να προβεί σε τέτοια αναγνώριση επί του παρόντος. Και ορθά πράττει επειδή είναι επιβεβλημένο να περνούν κάποιες δεκαετίες από την κοίμηση μιας αγίας μορφής και μετά η Εκκλησία να προχωρεί σε επίσημη αγιοκατάταξη βασισμένη στην πεποίθηση του λαού ότι ένας κεκοιμημένος ευαρέστησε τον Κύριο, ο Θεός έκανε θαύματα με τις μεσιτείες του, ευωδίασαν τα λείψανά του κοκ.


Οτι ο μακαριστός Πατριάρχης Παύλος υπήρξε αγία μορφή ουδείς φυσικά το αμφιβάλλει. Παραδοσιακός, ασκητικός, αφιλοχρήματος, φιλομόναχος, ανεξίκακος, αδιάβλητος, ταπεινότατος, άνθρωπος του Θεού με την όλη σημασία της λέξεως.


Μακάρι ο Χριστός να χαρίζει στην Εκκλησία Του αγίους ιεράρχες - όπως τον αείμνηστο Σερβίας Παύλο - για να στηρίζουν το λαό του Θεού τους χαλεπούς χρόνους που ζούμε.


Οπως ανέφερε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην κηδεία του Πατριάρχη της Σερβίας κυρού Παύλου την ημέρα της κοίμησής του ο μόνος που δεν λυπήθηκε ήταν ο ίδιος ο Πατριάρχης Παύλος επειδή πήγε στο Χριστό. Ολοι οι άλλοι και στην Εκκλησία της Σερβίας, αλλά και στην ανά την Οικουμένη Ορθοδοξία, εθλίβησαν σφόδρα επειδή γνώριζαν ότι η στρατευόμενη Εκκλησία έχανε από τις τάξεις Της ένα ζώντα άγιο.


Την ευχή του να έχουμε και ας προσευχηθούμε ο όντως άγιος πατριάρχης Παύλος να προσεύχεται για την επούλωση του υφισταμένου σχίσματος στην Εκκλησία της Σερβίας που δεν οικοδομεί τον λαό του Θεού.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΠΑΥΛΟΥ



Του Αιμίλιου Πολυγένη

============

Δημοσκόπηση για την αγιοποίηση του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Παύλου, πραγματοποιήθηκε από Σερβικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τα δύο χρόνια από την κοίμησή του.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση η οποία παραδόθηκε και στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας, το 60% των Σέρβων απάντησαν ότι πρέπει να ανακηρυχθεί άγιος, το 20% είπαν όχι, ενώ το άλλο 20% δήλωσαν αδιάφοροι.

Η Σερβική Εκκλησία ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη, παρόλο που σύμφωνα με τους κανόνες της Σερβικής Εκκλησίας, δεν υπάρχει όριο χρόνου για να γίνει έναρξη της διαδικασίας αγιοποίησης.

Ο Επίσκοπος Σάμπατς κ. Λαυρέντιος σε δηλώσεις του με αφορμή την εν λόγω δημοσκόπηση, μεταξύ άλλων τόνισε: "Ο Πατριάρχης Παύλος ήταν από τις φωτεινότερες προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής."

«Κανένας από εμάς τους σύγχρονους του, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την πνευματικότητα του. Πιστεύουμε ότι κάποια μέρα η Εκκλησία θα τον κατατάξει μεταξύ των αγίων. Ο Πατριάρχης Παύλος, εξακολουθεί να ζει μέσα στις καρδιές μας, ως ένα ζωντανό μέλος της Εκκλησίας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαυρέντιος.

Να αναφερθεί ότι ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας, ήταν Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για 19 ολόκληρα χρόνια.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment